Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Details zijn belangrijk voor het gevelbeeld. Visitekaartje van Galapagos

zzzzzzzzzzzb
“Met 8.000 m2 glas is dit één van onze grotere projecten”, vertelt Rene Goossen van Vandaglas.

Tekst | Tamara Brouwers

Beeld | Vandaglas

13 juni 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Wie het imposante The New Galapagos ziet, kan niet ontgaan hoe de gevels met de slanke profielen, de grote glaspartijen en de aluminium luifels het straatbeeld bepalen. Hier zijn Wijnveen aluminiumbouw en Vandaglas grotendeels verantwoordelijk voor.

“Wij zijn vaste partner van zowel De Vries & Verburg als Vandaglas”, vertelt Pieter-Bas Bovee van Wijnveen aluminiumbouw. “We kunnen elkaar vinden in goede en slechte tijden en werken hecht samen. De planning was de grootste uitdaging in dit project, omdat het pand in 13 weken wind- en waterdicht moest zijn. Daarnaast was het vanwege de grote luifels niet eenvoudig om de profielen slank te houden. Deze hebben wij samen met onze aluminium systeemleverancier Schüco ontwikkeld. De goede samenwerking tussen aannemers, onderaannemers en leveranciers was bij dit project essentieel.” Wijnveen was verantwoordelijk voor de hele aluminium gevel, inclusief de bevestigingspunten voor de luifels.

Het glas is voorzien van een zonwerende coating van Guardian.

Rene Goossen van Vandaglas Project: “Met 8.000 m2 glas is dit één van onze grotere projecten.” Vandaglas werd al in een vroeg stadium bij The New Galapagos betrokken. “De keuze van het glas is hier erg belangrijk, vanwege het grote oppervlak en de benodigde zonwerende coating.” Bij dit project waren er twee opties: een Cool-Lite SKN 154 coating van Saint-Gobain of een Guardian SNX60. “Als onafhankelijke glasexpert en partner vertegenwoordigen wij diverse coatingmerken binnen ons productportfolio. Voor dit project hebben wij een mock-up op schaal van de gevel gemaakt, om de coatings van twee verschillende leveranciers te kunnen vergelijken.” Volgens Goossen was de uiteindelijk keuze esthetisch: “De eigenschappen van de producten zijn vrijwel gelijk, maar ze hebben een iets andere tint. Dit maakt een groot verschil op dit oppervlak. Er werd gezocht naar de coating die het best kleurde bij de profielen en de zonwering. Uiteindelijk is dit de coating van Guardian gebleken.”

Toen de keuze gemaakt was, dienden zich andere uitdagingen aan. “De ruiten zijn 57 mm dik, waardoor de maatvastheid erg belangrijk is. Ook moesten wij de planning goed afstemmen. Gelukkig is dit heel soepel verlopen”, aldus Goossen. “De Vandaglas fabriek in het Duitse Radeburg kan snel schakelen en in Arnhem weten onze toppers van Vandaglas Projects hoe klanten succesvol begeleid moeten worden.” Niet minder trots is Vandaglas op de glazen balustrades binnen het gebouw. In samenwerking met staalbouwer Stalent heeft Vandaglas Zuidwest in Ridderkerk deze balustrades mogen leveren. “420 m2 uitgevoerd in 1010.4 Protect/SafePerform gehard, gelaagd veiligheidsglas, met gebogen delen. Wij zijn enorm blij met het vertrouwen dat Wijnveen aluminiumbouw en Stalent ons hebben gegeven!”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Stedenbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details