Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Details bepalen de kwaliteit. De parel van Oegstgeest
Om het pand heen wordt extra groen gerealiseerd.

Details bepalen de kwaliteit. De parel van Oegstgeest

“Het wordt mooi!”, zeggen architect John Bosch en projectmanager Koos Zwitser van OZ Architecten over The New Galapagos. “Het is nu een kwestie van zichtwerk. We zijn heel benieuwd hoe de mensen die gebruik gaan maken van het pand, gaan reageren.” Samen met de opdrachtgever en gebruiker ontwierp het bureau een bijzonder gebouw, waarbij de details het verschil maken.

In de dakopbouw is ruimte voor alle installaties.

Het pand wordt in gebruik genomen door Galapagos, terwijl The New Galapagos is ontwikkeld door opdrachtgever Provast Development in onderaanneming van De Vries en Verburg. “Provast vroeg ons om met een ontwerp te komen voor zowel de laboratoriumruimtes als het kantoor. De eerste twee lagen zijn parkeergarage en daarna volgen vijf lagen kantoor en laboratoria. Het is een heel geslaagd ontwerp dat in de loop van de tijd geëvolueerd is.”

In het initiële ontwerp was sprake van twee lossen delen, die uiteindelijk twee vleugels werden. De zuidzijde is gereserveerd voor de kantoren en de noordzijde voor de laboratoria, met het grote atrium in het midden. “Uiteindelijk hebben we gekozen voor generieke hoge vloeren, zodat in de toekomst labs en kantoren door het hele gebouw uitgewisseld kunnen worden. Zo is het gebouw extra flexibel.” Alle installaties, inclusief de klimaatplafonds en de speciale filterkasten voor de laboratoria zijn in de dakopbouw geplaatst. Hierbij is extra ruimte voorzien voor eventuele uitbreiding. Bosch vervolgt: “Het moet een fijne plek zijn om te gaan werken; de complexe elementen zitten verborgen achter een huid. De architectuur moet vooral ruimte scheppen en is daarom ingetogen. De kwaliteit van het gebouw zit hem daarom in de details, zoals de ondersteuning van de vides en de grote trap.”

Het pand bestaat uit twee vleugels, met een groot atrium in het midden.

Betrokkenheid bij de omgeving

OZ Architecten hecht bij elk ontwerp veel waarde aan verbondenheid met de omgeving. “Door veel glas toe te passen, willen we zoveel mogelijk een onbelemmerd uitzicht bieden.” Veel glas kan natuurlijk voor veel warmte zorgen. “In het bijzonder vanwege de laboratoria was dit een punt van aandacht. Die hebben we daarom zoveel mogelijk aan de noordzijde geplaatst. Daarnaast zorgen de luifels voor een natuurlijke minimalisering van de zonbelasting, zonder alles weer dicht te maken. Zij hebben dus een esthetische en functionele functie.”

De luifels zijn bewust uitgevoerd in geanodiseerd aluminium. “Hierbij was de vraag hoe groot de elementen nog konden zijn en wilden we de kleurverschillen zo klein mogelijk houden. Toch mag deze afwerking ook levendig blijven, het is immers een soort natuurproduct. Een poedercoating leeft veel minder.” De luifels lopen naar binnen toe door en de kleur dus ook. “We hebben hier gekeken welke lichtwering voldoende warmte tegenhoudt maar niet teveel reflecteert. Maar ook hoe de lichtkoven achter het glas passen bij de rest en zo weinig mogelijk opvallen. Hier zijn heel wat discussies over gevoerd, want wij geloven dat details erg belangrijk zijn om de materialisatie van binnen en buiten goed op elkaar aan te laten sluiten.” 

Galapagos dacht zelf ook actief mee over de te maken keuzes. “De CEO van Galapagos had een heldere visie over de uitstraling van zijn bedrijf. Zo zijn de gevelkleuren iets ingetogener geworden dan wij in gedachten hadden. Ook vindt het bedrijf het dakterras en de terrassen eronder belangrijk en wordt een aanvullende groenstrook aan de zuidkant gerealiseerd. Het is fijn om samen aan dit project te werken en een ‘parel van Oegstgeest’ neer te zetten.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details