Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Derde fase Utrechtse Dreven
Tamara Brouwers

Derde fase Utrechtse Dreven

De dreven van Utrecht worden steeds mooier. Namens woningcorporatie Mitros is Hemubo bezig met de derde fase van een groot onderhoudsproject, waarbij in totaal 1.800 flatwoningen worden aangepast. In deze fase zijn de THEMA-dreven aan de beurt; de Tigrisdreef, Haifadreef, St. Eustatiusdreef en St. Maartendreef.

De entree van één van de flats. (Beeld: Hemubo)

In totaal worden in de derde fase 432 woningen gerenoveerd, verdeeld over vier verschillende flats. “Zij liggen zo’n beetje twee aan twee”, zegt Hemubo bedrijfsleider Michel Visser. “De tweetallen hebben vanwege de afstand elk hun eigen bouwplek gekregen. Eén fase dus, maar twee projecten.”

Beter binnenklimaat en meer comfort

De flats aan de dreven zijn in de jaren ’60 gebouwd en worden door het groot onderhoud energetisch opgewaardeerd naar minstens energielabel A. “Dit is mogelijk door de combinatie van een nieuw verwarmingssysteem en een compleet nieuwe en goed geïsoleerde gevel. Daarnaast doen wij bij alle woningen in de verschillende fasen hetzelfde, de badkamer, keukens en toiletten worden vernieuwd.” Dit levert de bewoners volgens Visser veel comfort op. “Zij kunnen straks de hoeveelheid verwarming individueel bepalen en worden ook per woning bemeterd. De flats zijn straks op alle fronten beter geïsoleerd. Ook qua luchtverversing gaan de bewoners er op vooruit, en zo wordt het binnenklimaat dus beter.”

Bewoners betreden straks een energiezuinige woning. (Beeld: Hemubo)

Bij een project van deze schaal is een goede planning erg belangrijk. “Dit is soms een uitdaging. Nu, maar ook in de vorige fase. We hebben te maken met grondstoffenschaarste, maar ook met zieken door Corona. Gelukkig lopen we prima op schema, maar het vraagt veel van het aanpassingsvermogen van ons en onze ketenpartners.” In totaal zijn vijf fases nodig om alle 1.800 woningen van Mitros te vernieuwen. Het doel is dat deze in 2025 allemaal afgerond zijn. “Dat we al zo lang bezig zijn met een groot project, met meerdere fases, is voor ons erg prettig. Niet alleen vanwege de continuïteit, maar ook omdat we de kans krijgen om ons product en het proces telkens te verbeteren. Op gebied van techniek, maar zeker ook op het sociale vlak.” 

Een (bijna) voltooid flatgebouw. (Beeld: Hemubo)

Een lerend systeem

Hemubo kan steeds sneller en beter werken, maar volgens Visser ook steeds betere kwaliteit leveren. “Het is een lerend systeem. Op installatieniveau kunnen we op een nog gunstigere manier het klimaat in de woningen bepalen. De kunststof puien worden vervangen door HSB-elementen. We verbeterden de formatie van de elementen voor een betere luchtdichtheid en montagesnelheid. Met kleine ingrepen kunnen we energetische verbeteringen bereiken, zoals het toepassen van een extra afdichting voor een nog betere luchtdichtheid. We kijken al vooruit naar de vierde fase, waarin we de woningen niet alleen nog energiezuiniger willen maken, maar ook een product willen toepassen dat duurzaam én te hergebruiken is. Hiervoor is Europese subsidie beschikbaar vanuit de Europese Green Deal voor het ARV-project. Denk hierbij aan zonnepanelen in de buitenschil, een echt groene gevel die zowel warmte absorbeert als stikstof uit de omgeving opneemt.”

Een nieuwe goed geïsoleerde gevel.

Het concept dat Hemubo in Utrecht neerzet, is bij elke hoogbouw van het type Intervam toepasbaar. “Hiermee maken wij ons als Hemubo zijnde uniek. Voor dit soort projecten moet je bij ons zijn; wij zijn de enige die zo’n flat met deze doorlooptijd aankan.”   

Snel schakelen in gevelbouw

In opdracht van Schipper Kozijnen werkt Gevelconcept aan de THEMA-dreven in Utrecht.

Lars Ursem: “Na de ACA-dreven en CJ-dreven is dit het derde project dat wij met Schipper Kozijnen realiseren. De flatgebouwen worden in hoog tempo gestript en direct voorzien van een geheel nieuwe gevel: een uniek project in de renovatie. Doordat de houtskeletbouwelementen van de verschillende projecten altijd gelijk zijn, kunnen we snel over van het ene naar het andere project. Er zijn echter wel verschillen. De gevelbekleding varieert bijvoorbeeld. Bij de THEMA-dreven zijn de verticale delen langs het kozijn bekleed met Neolife, onder het kozijn gebruiken we Alucobond.”

Snel schakelen is één van de kwaliteiten van Gevelconcept. Ursem: “Door de hoge mate van herhaling en slimme verwerkingsmethoden kunnen we op hoog tempo produceren. Toch is het bij ieder nieuw project telkens een leuke uitdaging om de nieuwe detailleringen snel onder de knie te krijgen.” Trots gaat hij verder: “Onze vakmensen zijn goed op elkaar ingespeeld, waardoor de productie heel soepel verloopt. En niet alleen in de fabriek, ook de samenwerking met onze partners op de bouwlocatie verloopt erg goed. We weten na drie jaar goed wat we van elkaar kunnen verwachten.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details