Depot Boijmans Van Beuningen

De spiegelende kom van veertig meter hoog kraagt tien meter uit.

01:59
06-12-2018

Depot Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

‘Finetunen van ontwerp heeft alle aandacht’

In november gaat de realisatie van het Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam een nieuwe fase in; dan wordt gestart met het bovenbouwcasco. De vloerconstructie van de tweede verdieping is omgezet van bollenplaatvloer naar in-situbeton; ook is extra funderingsonderzoek gedaan. “Dat nam enige tijd in beslag”, vertelt projectleider Arjen Ketting van architectenbureau MVRDV. “Met aannemer en fabrikant hebben wij het ontwerp en de aansluitingen van de gevelelementen nog gefinetuned, voor een optimaal spiegeleffect.” 

Op het terrein naast het bestaande museumgebouw uit 1935 verrijst een in glas afgewerkt, komvormig gebouw van veertig meter hoog, de gevel tien meter uitkraagt. Esthetische kwaliteiten worden gecombineerd met ruimtelijke en functionele; de optimalisatie van die aspecten is het handelsmerk van het Rotterdamse MVRDV. “Wij proberen altijd de beste oplossing te bieden voor de ruimtelijke vraag”, aldus Ketting. “Het Depot wordt een echt Rotterdams gebouw. Het voegt iets toe aan de omgeving; park en stad worden gereflecteerd in het pand, waardoor het versmelt met die omgeving. In die zin is het Depot een visuele verdubbeling van het Museumpark.”

Depot Boijmans Van Beuningen

Bezoekersfuncties worden verweven met professionele depotfuncties.

Dakbos
‘Groen’ is een bruikbaar adjectief voor het ontwerp – met een duurzaamheidsniveau gelijk aan BREEAM ‘Excellent’. Boven de spiegelende kom steken de toppen uit van een klein dakbos, bestaand uit berken en hoge grassen. Vanaf het dak met restaurant en tentoonstellingsruimte heeft de bezoeker 360 graden uitzicht over het park en de stad. Het dak is uitgerust met zonnepanelen, waardoor het Depot energieneutraal zal zijn. De energievoorziening (WKO) speelt daarin een belangrijke rol. Een grijswatercircuit ondersteunt de irrigatie van het dakbos en wordt tevens gebruikt voor toiletspoeling.

Transparantie
Het Depot kent twee verweven routes voor publiek en professioneel gebruik. Op de begane grond bevinden zich een museumshop en een koffiecorner, alsmede ruimtes voor het inpakken, klimatiseren, laden en lossen van de kunstwerken. Deze processen vinden plaats in het zicht. Ketting: “Transparantie is het uitgangspunt; zelfs de goederenlift en restauratieafdeling worden zichtbaar gemaakt voor het publiek.” Alle depots, presentatieruimten, het expertisecentrum en een filmzaal liggen vanaf de eerste verdieping aan een centraal atrium van bijna dertig meter hoog, dat voorzien is van een glazen dak. In het atrium hangen en staan kunstwerken uit de museumcollectie. 

Depot Boijmans Van Beuningen

Dakbos met restaurant.

Perfecte vorm
Het Depot Boijmans Van Beuningen wordt voorzien van een in situ gerealiseerd betonnen onderbouwcasco, een prefab bovenbouwcasco en een dragende gevelschil van prefab betonnen panelen afgewerkt met glas (64 stramienen per verdieping/28 ringen). “De meeste glaselementen zijn repetitief. Dubbel gebogen glas is in deze opzet echter nog niet eerder toegepast; wij hebben er zelf toleranties voor moeten bepalen, met gevelaannemer Sorba en de fabrikant in China. Samen hebben wij het ontwerp en de aansluitingen van de elementen gefinetuned. De 64×28 elementen van gelaagd glas kunnen op sommige posities in dikte verschillen, maar het moet wel een spiegelend geheel worden, een perfecte vorm.”

Dakpaviljoen
In november is het gestorte ruwbouwdeel gereed – tot en met de tweede verdiepingsvloer; vervolgens gaat hoofdaannemer BAM verder met het prefab casco. Naar verwachting zal de montage van de gevelelementen in maart starten; in september 2019 hopen de bouwpartners klaar te zijn. “De binnenruimte moet vervolgens nog een half jaar drogen en de installaties dienen te worden ingeregeld; dan kan het gebouw officieel worden opgeleverd. Wij zijn nu bezig met het finetunen van het ontwerp van het dakpaviljoen. Het geplande grand café wordt een echt restaurant, waartoe een grotere keuken is voorzien. Ook wordt het paviljoen geschikt gemaakt voor de organisatie van evenementen, met nog een extra keukenvoorziening.”   

Tekst: Jan-Kees Verschuure
Beeld: MVRDV

Bouwinfo

Opdrachtgever Museum Boijmans Van Beuningen
Ontwerp MVRDV
Uitvoering BAM Bouw en Techniek
Bouwperiode maart 2017 – september 2019
Programma 15.000 m²

Hoofdkantoor FokkerBrede School