verbouwing renovatie voormalig gebouw ministerie VROM
02:55
07-01-2016

Den Haag | Rijnstraat

Elke automobilist die aan de noordzijde het centrum van Den Haag wil inrijden, ontkomt niet meer aan de enorme bouwuitdaging rondom de Rijnstraat. Het voormalige gebouw van het ministerie van VROM wordt verbouwd. Vanaf 2017 – dán is de geplande oplevering – is er een nieuw rijkskantoor voor verschillende ministeries en aanverwante diensten ontstaan.

Het gebouw – dat dateert uit de begin jaren ’90 – had een helder uitgangspunt: het complex diende een transparante, zakelijke architectuur uit te stralen, die vooral niet claustrofobisch aanvoelde. Dat was goed gelukt; het ministerie werd een kamvormig complex van vijf beuken van zestien verdiepingen. De ruimtes tussen de kantoorvolumes zijn omspannen met wanden van glas. Serres, bouwbeuken en een middenrif vormen een prachtig vormgegeven complex. Op de begane grond is een publieke onderdoorgang waar intussen ook veel horeca en ander entertainment  te vinden is.

Het moge echter duidelijk zijn dat een gebouw op gezette tijden ook grondig dient te worden gerenoveerd om het weer passend te maken aan de tijden van nu. De TU in Eindhoven heeft zelfs bouwhistorisch onderzoek gedaan waardoor er een goede basis werd gelegd voor de aannemer; elke verandering moet immers architectonisch worden onderbouwd. Het basisidee van het complex moet behouden blijven. Het gebouw was een wezenlijk onderdeel van de Hofstad maar moest dat ook blijven.

Als medio 2017 het gebouw weer in gebruik wordt genomen dan zijn er 4.400 werkplekken voor meer dan 6.000 gebruikers. Voor de energievoorziening en de klimaatbeheersing wordt gebruikgemaakt van nieuwe duurzame technieken en materialen.

En, niet onbelangrijk: Den Haag behoudt een prachtig pareltje aan de rand van het centrum.

Een fles champagne werd uiteraard door Philip van der Mijn ontkurkt, toen in februari van dit jaar bleek dat zijn Alhra Services uit Rotterdam de grote aanbesteding had gewonnen ten aanzien van de renovatie van het Ministerie van VROM in Den Haag. Maar veel tijd om uitgebreid te nippen aan de smakelijke bubbels was er niet, want al slechts enkele weken later moest het werk beginnen. “Het was een uitdaging; binnen no time moesten we in staat zijn om met de klus aan te vangen”, zegt Philip. “En dat lukte. We hebben immers meer dan een kwart eeuw expertise opgebouwd en we hebben een flexibele schil rondom onze organisatie.”

Als co-aannemer is Alhra Services verantwoordelijk voor het (her)monteren van ongeveer 1500 m2 gevelbeplating, het leveren en monteren van bijna 600 m2 nieuwe gevelbeplating, het leveren en plaatsen van om en nabij 3700 m2 isolatieglas, het leveren en plaatsen van meer dan 500 speciaal ontwikkelde geluidswerende verticale roosters, het leveren en plaatsen van 1000 stuks nieuwe aluminium valramen, het (monteren) van 500 stuks gevelkozijnen én het reinigen van maar liefst 10.000 m2 (!) gevelbeplating.

“Het is de grootste opdracht ooit voor ons bedrijf”, zegt Philip. “De reden waarom wij deze aanbesteding wonnen ligt beslist in het feit dat we meerdere disciplines in huis hebben. Zo zijn wij in drie werkmaatschappijen georganiseerd (glas, services en kozijnen). In principe had de opdrachtgever ook kunnen kiezen voor drie afzonderlijke leveranciers, maar het moge duidelijk zijn dat de synergie tussen de verschillende werkmaatschappijen, niet alleen efficiency oplevert maar ook kostenbesparingen. Het eindresultaat? Minder faalkosten.”

Handwerk
Volgens Philip is het interessante van deelname aan een bouwteam om werkmethoden en bouwprocessen positief en innoverend te beïnvloeden. “Natuurlijk spijkeren we onze kennis altijd bij met cursussen, seminars en intensieve gesprekken met samenwerkingspartners. Maar, de wijze waarop we onze eigen werkzaamheden uitvoeren op elk project, analyseren we ook altijd heel grondig. Er valt immers altijd wat te leren. In de praktijk vind je namelijk veel nieuwe methodes uit.”

Philip erkent dat het werken in de bouw in de laatste jaren is veranderd. “Kijk alleen al naar de digitalisering. Maar ook de verslaglegging op smartphones en tablets is toegenomen. Toch ligt de basis in het handwerk. Het oog voor detail. En, hoe je omgaat met de benodigde flexibiliteit. Dat hebben we in het verleden al vaker bewezen. Zo hebben we in 2007, bij een renovatieproject van het Ministerie van Financiën op korte termijn voor 25.000 m2 de montagecapaciteit geleverd.”

Als Philip wordt gevraagd waar ‘de trots’ zit in dit project, dan komt hij andermaal op de strakke tijdspanne. “Ja, het vereist een goede planning. Bij dit gebouw van VROM zijn wij actief op de zesde tot en met vijftiende verdieping. Het gaat op elke plek om specifieke glaswerkzaamheden. En, je moet samenwerken met andere partijen die hun expertise inbrengen. Eerlijk is eerlijk: als je mag meebouwen aan het gebouw van een ministerie, dan is het logisch dat je daar graag over praat in de termen van ‘prachtig referentieproject’.”

95% wordt hergebruikt
Philip verwacht dat werkzaamheden in februari 2016 te kunnen afronden. De toekomst ziet hij zonnig in. “Elk jaar hopen wij 1% á 2% te kunnen groeien. We zullen ons nog meer specialiseren in renovatieprojecten. Dáár ligt een kans. Maar tegelijkertijd zit daar ook mijn advies aan de markt: kijk eerst eens wat je van een gebouw nog wél kunt gebruiken. Er wordt soms te snel besloten om de hele boel maar te strippen. Als je kijkt naar het gebouw van VROM: 95% van het materiaal wordt hergebruikt. We dagen elke ondernemer in de bouw dan ook van harte uit om hier met ons over te sparren. We zijn enerzijds technisch specialisten. Anderzijds wordt onze adviesrol groter en groter.”

 


Bouwinfo
Hoofdopdrachtgever Rijksgebouwendienst / Ministerie van VROM
Opdrachtgever BAM Grote Projecten
Tijdsperiode Februari 2015 – Februari 2016

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

renovatie Boerhaavelaan UtrechtHarrie Doebe Adjunct-directeur Mens-Zeist