Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Decentrale unit brengt ventilatieprestaties van scholen naar het allerhoogste niveau: Energetisch, stil én uiterst hygiënisch
Recent heeft FläktGroup 72 units geleverd voor de renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw van MFA Voorn in Utrecht.

Decentrale unit brengt ventilatieprestaties van scholen naar het allerhoogste niveau: Energetisch, stil én uiterst hygiënisch

“Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat goede ventilatie bovendien bacterie- en virusverspreidingen zoals corona tegen”, vertelt Maarten van Dalen, Accountmanager bij FläktGroup. “Niet voor niets zijn goede ventilatie en een gezond binnenklimaat de afgelopen maanden hoog op de agenda gekomen van scholen én overheden. Een goede ontwikkeling, want op veel scholen is de ventilatie (nog) niet op orde….”

In de zomer van 2020 heeft het Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen onderzocht hoe het met de ventilatie op onze basis- en middelbare scholen gesteld is. De eerste resultaten lieten zien dat in 11 procent van de scholen (bijna 800 schoolgebouwen) de luchtkwaliteit niet aan de wettelijke normen voldoet. Om hier versneld verandering in te brengen heeft het kabinet 360 miljoen euro vrijgemaakt, waarvan de eerste 100 miljoen euro nu beschikbaar is. Scholen die technische aanpassingen moeten doen, kunnen maximaal 30 procent van hun investeringskosten bij het Rijk declareren. Ook springen veel gemeentes financieel bij. Hierdoor ontstaan kansen die de branche met beide handen aangrijpt. “Op (te)veel scholen wordt nu nog simpelweg een raam geopend om te ventileren”, weet Van Dalen. “En ook te lage ventilatiedebieten of afgeplakte roosters zijn helaas nog aan de orde van de dag. Met onze decentrale ATpicco schoolventilatie-unit bieden wij voor beide problemen een efficiënte oplossing, waarbij naast gebrekkige ventilatie ook oververhitting in de zomer doeltreffend wordt aangepakt.”

ATpicco is een ventilatiesysteem met lage temperatuur verwarming en hoge temperatuur koeling, die per lokaal en op basis van CO2-waarden, temperatuur en/of aanwezigheid de ventilatie, verwarming en koeling verzorgt.

Minimaal geluid, maximaal rendement

ATpicco is een ventilatiesysteem met lage temperatuur verwarming en hoge temperatuur koeling, die per lokaal en op basis van CO2-waarden, temperatuur en/of aanwezigheid de ventilatie, verwarming en koeling verzorgt, vertelt Van Dalen. “De ventilatie-unit is eenvoudig in te bouwen in een systeemplafond. Bovendien kan ATpicco gefaseerd per lokaal worden ingebouwd, waardoor de school gewoon open kan blijven. Iedere unit heeft in normaal bedrijf een capaciteit van 950 m3/uur en functioneert fluisterstil. Een kruisstroomwisselaar maakt een zeer efficiënte warmte- en koudeterugwinning mogelijk, met een rendement van wel 91%! Hierdoor worden scholen niet met hoge energierekeningen geconfronteerd. Ook wordt het milieu gespaard. Doordat de luchtafvoer volledig is afgescheiden van de luchttoevoer, is recirculatie van bijvoorbeeld aerosolen niet aan de orde.”

In MFA Voorn, met een oppervlakte van 7.500 m2, wordt volop geprofiteerd van de voordelen van decentrale ventilatie.

MFA Voorn in Utrecht

Recent heeft FläktGroup 72 units geleverd voor de renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw van MFA Voorn in Utrecht, waarin twee basisscholen, een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang en een dubbele gymzaal zijn geclusterd. “In dit project is maximaal ingezet op duurzaamheid en circulariteit”, aldus Van Dalen. “Zowel leerlingen als leerkrachten ondervonden in de bestaande situatie hinder van tocht en koudeval door de raamroosters en mechanisch afzuiging. Het gevolg was dat de roosters werden gesloten, zodat van ventilatie nauwelijks nog sprake was. Met ATpicco ondervangen wij dit probleem.”

Waar scholen tot 3.500 m2 veelal kiezen voor decentrale ventilatiesystemen, is voor grotere scholen ook centrale luchtbehandeling interessant. “In MFA Voorn, dat een oppervlakte heeft van 7.500 m2, wordt echter nog volop geprofiteerd van de voordelen van decentrale ventilatie”, aldus Van Dalen. “Denk bijvoorbeeld aan de flexibele en gefaseerde aanleg, maar ook aan de relatief lage investering. Bij het ontwerp van de ATpicco schoolventilatie-units is de Total Cost of Ownership (TCO) als uitgangspunt genomen. Een laag energieverbruik én lange levensduur van de unit en componenten maken dit concept zeer duurzaam.”

Naast de decentrale ATpicco schoolventilatie-units levert FläktGroup met CAIR ook een oplossing voor centrale ventilatie, waarbij één luchtbehandelingsunit op het dak of in de technische ruimte de ventilatie van alle onderwijsruimtes verzorgt.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details