Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De zekerheid van akoestische prestaties, in nieuwbouw en renovatie
Fonofloor® (8mm) heeft een zeer hoge resistentie tegen dynamische en statische belasting. Je kunt er gewoon overheen lopen, zonder de werking aan te tasten en ook water is geen probleem.

De zekerheid van akoestische prestaties, in nieuwbouw en renovatie

Verstedelijking, een toename van het aantal complexe projecten, vrije indeelbaarheid en nieuwe woonvormen, die aan steeds hogere kwaliteitseisen moeten voldoen: het is slechts een greep uit de actuele thema’s in de bouw, die een beroep doen op de creatieve wendbaarheid van architecten en ontwerpers. Belangrijk onderdeel van deze uitdagingen is de akoestische prestatie van gebouwen. Corporaties, projectontwikkelaars, VvE’s en gemeenten leggen de lat steeds hoger dan het Bouwbesluit 2012 vereist, waardoor ook meer akoestische isolatie benodigd is. Bovendien zijn innovatieve, vernieuwende toepassingen van materialen gewenst, waarin Fonofloor B.V. graag voorziet.

Sinds 2002 levert Fonofloor B.V. akoestische isolatie­membranen om het contactgeluid in zwevende dekvloeren te reduceren. “Akoestiek en geluid zijn lastige onderwerpen”, weet manager Martin van den Bersselaar. “Geluidsoverlast kan namelijk op diverse manieren ontstaan. In onze ogen verdienen bewoners en gebruikers een optimaal akoestisch comfort. De ‘Fonofloor Formule’ kan hier perfect in voorzien. Met deze formule garanderen we vooraf de akoestische prestatie. Bovendien begeleiden we alle fasen van het project. We adviseren tijdens het ontwerpproces, inspecteren de constructievloer op onvolkomenheden die de isolatiewaarde negatief kunnen beïnvloeden en werken uitsluitend met erkende voorkeursverwerkers, die de minimale eisen van het Bouwbesluit 2012 ruimschoots overtreffen. Het bewijs wordt geleverd door een onafhankelijke meting na oplevering.”

Akoestische prestatie overtreft het Bouwbesluit

Nederlanders ervaren nog te vaak geluidsoverlast. Uit onderzoek blijkt dat met de akoestische eisen uit het Bouwbesluit nog steeds < 25% van de mensen overlast kan ervaren. “Geluidsoverlast van buren is zelfs ergernis nummer één”, aldus Van den Bersselaar. “De afgelopen drie jaar is het aantal meldingen op dit gebied zelfs met 10% gestegen. Met name woningcorporaties en VvE’s kampen met dit probleem en zoeken actief naar robuuste, betaalbare én comfortabele oplossingen. De Fono­floorproducten passen uitstekend in deze ambitie en gaan uit van het massa-veer-massa-principe, waarbij tussen de constructievloer en zandcement of anhydriet dekvloer een ‘verende’ isolatielaag wordt aangebracht die geluidsgolven en trillingen opvangt. Alle Fonofloor-producten zijn opgebouwd uit een (grotendeels gerecyclede) bitumineuze laag en een verende onderzijde van polyester non-woven. De producten worden op rollen geleverd en kunnen eenvoudig over de vloer worden uitgerold. De isolatiemembranen zijn dampdicht. Naar wens kan op de isolatielaag bovendien vloerverwarming worden aangebracht. Hierbij adviseren wij het gebruik van de Fonofix klikrail, die rechtstreeks op de isolatielaag kan worden verlijmd. Zo worden doorboringen van de isolatielaag – die de isolerende eigenschappen teniet doen – voorkomen.”

Robuust: doorwerken na aanbrengen is geen probleem 

In zwevende dekvloeren worden anno 2020 nog regelmatig minerale wol of EPS-platen toegepast. De vloer-isolatiemembranen van Fonofloor B.V. echter beschikken over een bitumineuze toplaag, die het product minder kwetsbaar maakt dan traditionele producten. “Fonofloor® bijvoorbeeld heeft een zeer hoge resistentie tegen dynamische en statische belasting. Je kunt er gewoon overheen lopen, zonder de werking aan te tasten. En ook water is geen probleem”, aldus Van den Bersselaar. “Fonofloor® is slechts 8 mm dik en heeft een dynamische stijfheid van 18 MN/m3. Met het isolatiemembraan worden zeer goede akoestische resultaten behaald, van LnT,A ≤ 49 tot ruim ≤ 39.” Voor renovatieprojecten, waar vaak beperkingen in opbouwhoogtes gelden, adviseert hij het dunnere fonofive® (6 mm). “Speciaal voor houten vloerconstructies ontwikkelden wij fonoblock+®, een 9 mm dik membraan dat de extreem hoge dichtheid en akoestische eigenschappen van loodfolie combineert met een verende laag, wat het geschikt maakt voor zowel contactgeluid- als luchtisolatie. Daarmee bieden wij voor ieder project een passende oplossing.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details