Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De Zalmhaven, Rotterdam: Ventilatietechnieken dragen bij aan aangenaam binnenklimaat

De Zalmhaven, Rotterdam: Ventilatietechnieken dragen bij aan aangenaam binnenklimaat

Om een aangenaam binnenklimaat in zowel de woontorens als commerciële plint van De Zalmhaven te garanderen, worden verwarming, koeling én ventilatie naar het hoogste niveau getild. In opdracht van BAM Bouw en Techniek – Grote Projecten verzorgt STEBOMA de complete ventilatiesystemen.

“Voor De Zalmhaven I (highrise) geldt een hoge EPC-eis”, vertelt Wibo van der Vaart, projectleider bij STEBOMA Beverwijk. “Daarom installeren wij in dit gebouw het CERA-systeem. De 257 appartementen worden voorzien van compacte en stille CERA-units, die 24/7 de benodigde verse lucht in de woon- en slaapkamers regelen: vraaggestuurd en op basis van lokale CO2-metingen. De CERA-units zijn gekoppeld aan centrale WTW-units met CERA-regeling (2x 40.000 m³/h) op de 61e verdieping, die in een efficiënte warmte­terugwinning voorzien.”

In De Zalmhaven II en III (midrise) is gekozen voor individuele Zehnder ComfoAir Q WTW-units, die zich onderscheiden door een zeer hoog warmteterugwinrendement en een zeer laag energieverbruik. In de verbindende, commerciële plint wordt een combinatie van luchtbehandelingskasten, luchtkanalen en plafondroosters geïnstalleerd.

Logistieke uitdaging

“Grootste uitdaging bij de montage van alle ventilatiesystemen is de logistiek”, aldus Van der Vaart. “De bouwplaats is beperkt en het bouwtempo ligt hoog. Bijvoorbeeld de highrise wordt gebouwd in een tempo van één verdieping per week, inclusief buitengevel, wanden, vloeren en installatietechniek. Dit vraagt niet alleen om een goede afstemming met alle bouwpartners, maar ook om een zorgvuldige voorbereiding.” In de eigen prefabricagestraat van STEBOMA in Schagen worden alle benodigde instortkanalen daarom vanuit BIM geprefabriceerd, per bouwsectie verpakt en just-in-time op de bouw aangeleverd, waar zij direct en snel gemonteerd kunnen worden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details