Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De warmtepomp waar heel Nederland op zat te wachten!
Met Vincent introduceert Itho Daalderop opnieuw een uniek stukje Nederlandse maakindustrie.

De warmtepomp waar heel Nederland op zat te wachten!

Maak kennis met Vincent! Deze nieuwe monobloc lucht/water-warmtepomp van Itho Daalderop is ideaal geschikt om nieuwe én bestaande woningen te verduurzamen. Doordat de volledige installatie binnen wordt opgesteld, worden een eenvoudige montage en onderhoud geborgd. Bovendien is er geen ruimtebeslag in de tuin én wordt geluidsoverlast voor omwonenden voorkomen. Niet voor niets noemt Itho Daalderop Vincent dé warmtepomp waarop heel Nederland zat te wachten!

Half november zet Itho Daalderop de volgende stap in haar all-electric missie. Dan wordt namelijk de allerlaatste cv-ketel geproduceerd! Itho Daalderop is de eerste cv-ketelfabrikant ter wereld die stopt met de productie van cv-ketels. “Door het uitfaseren van de ketel kunnen wij ons volledig gaan focussen op de ontwikkeling en productie van hybride en all-electric warmtepompen”, aldus Category Manager Renewables Niek de Jong. “Als organisatie zetten we hoog in op een comfortabel, gezond en energiezuinig binnenklimaat. Ons ultieme doel is all-electric, maar we weten dat dit voor een groot deel van de Nederlandse markt (nog) niet haalbaar is. De komende decennia zullen voor veel particuliere bewoners, Verenigingen van Eigenaren en woningcorporaties hybride warmtepompen de eerste stap zijn in hun verduurzaming. Met Vincent spelen we hier optimaal op in. Deze lucht/water-warmtepomp, die vanaf april verkrijgbaar is, kan samenwerken met elk type cv-ketel. Met een capaciteit van 4,5 kW kan Vincent bovendien in het gros van de Nederlandse rij- en hoekwoningen (tot een warmteverlies van 12 kW) worden ingezet. De bestaande cv-ketel kan gewoon blijven hangen en doordat deze wordt ontlast, wordt de levensduur ervan zelfs verlengd.”

Installatie van Vincent in een bestaande woning.

Rendabele keuze

“Natuurlijk hebben wij het liefst dat bestaande woningen volledig van het gas af gaan”, benadrukt De Jong. “Voor woningcorporatiebezit dat nog 20 of meer jaren in exploitatie blijft, is dit ook een logische stap. Echter voor bezit dat binnen 20 jaar wordt afgestoten of waar op termijn een warmtenet komt, is een hybride warmtepomp een logischere oplossing.” Door de hybride warmtepomp te laten samenwerken met de bestaande cv-ketel, kunnen aardgasverbruik en CO2-uitstoot gereduceerd worden, vertelt hij. Bovendien worden de energielasten voor bewoners verlaagd. “Met Vincent worden hier alle voordelen van een monobloc installatie aan toegevoegd.”

Voor en door de Nederlandse markt

Met Vincent introduceert Itho Daalderop opnieuw een uniek stukje Nederlandse maakindustrie. “De lucht/water-warmtepomp wordt lokaal geproduceerd in onze fabriek in Tiel en is volledig toegespitst op de Nederlandse woningbouw”, aldus De Jong. “Corporatiewoningen zijn vaak compact gebouwd en beschikken over een kleine tuin met berging. Wanneer achter al deze woningen een buitenunit wordt gemonteerd, ligt geluidsoverlast op de loer. Ook komt dit de esthetiek van de woningen niet ten goede én zijn buiteninstallaties slijtagegevoeliger. Voldoende reden voor ons om de verdamper, condensor, regeling en inkoppeling van het cv-systeem in één compacte binnenunit samen te voegen. In het dak van de woning komt slechts één dakdoorvoer met twee kanalen, die buitenlucht aanzuigen, energie (warmte) onttrekken en de lucht weer naar buiten afvoeren.” Omdat de warmtepomp slechts één unit betreft, is installatie eenvoudig. Een F-gassencertificering is niet nodig.” Als koudemiddel is gekozen voor R290 (propaan), dat een Global Warming Potential (GWP) heeft van 3 (waar bijvoorbeeld R410A een GWP heeft van 2.088 en R32 van 675).

Installatie van Vincent in een nieuwbouwwoning.

Optimaal comfort en rendement

Vincent functioneert het best in een enigszins geïsoleerde woning (energielabel C of beter, met max. 12 kW warmteverlies), vertelt De Jong. “De warmtepomp verwarmt de woning het grootste deel van het stookseizoen. De cv-ketel springt alleen nog bij als het buiten écht koud wordt en zorgt voor het warme tapwater. De warmtepomp haalt primair energie uit de buitenlucht, die eventueel wordt aangevuld met energie uit de ventilatieretourlucht. Omdat deze ventilatieretourlucht niet de primaire bron is, worden overventilatie en tochtklachten voorkomen. Met een COP voor verwarmen van 4,7 worden een optimaal comfort en rendement in iedere woning geborgd.” Uniek aan Vincent is ook de ingebouwde LTE-M communicatiemodule. “Hiermee kunnen niet alleen de prestaties gemonitord worden, maar ook – net als bij smartphones en elektrische auto’s – ‘Over The Air’ updates worden uitgevoerd. Vincent is al slim, maar wordt hiermee na elke update nog slimmer.”

Ook interessant voor nieuwbouwprojecten

Naast bestaande woningen is Vincent, in combinatie met een voorraadvat, ook uitstekend toepasbaar in nieuwbouwwoningen. “Ook hier kunnen bewoners voortaan profiteren van alle voordelen van één compacte en binnen opgestelde unit, zonder buitendeel. Door de warmtepomp al in de ontwerpfase te selecteren, kan de installatie naadloos geïntegreerd worden. Aangezien in nieuwbouwwoningen de warmtepomp ook voorziet in warm tapwater en dus ook in de zomer dagelijks draait, is met Vincent buitengeluid nooit een issue.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details