Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Utiliteitsbouw

De Walvis, Amsterdam | Gevelbanden uit robuust en massief ogende panelen geven gevel extra dimensie

De gevel is één van de eyecatchers van het gerenoveerde kantoorgebouw De Walvis. Aldowa ontwikkelde opvallende gevelbanden, samengesteld uit robuuste...

img-20191017-wa0007-kopieren

23 januari 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Een bouwplaats in het centrum van Amsterdam brengt uitdagingen met zich mee

De gevel is één van de eyecatchers van het gerenoveerde kantoorgebouw De Walvis. Aldowa ontwikkelde opvallende gevelbanden, samengesteld uit robuuste en massief ogende AldoCore-panelen. Een goede voorbereiding, een vlotte samenwerking en een duidelijke communicatie tussen alle betrokken partijen zijn essentieel om een dergelijk project tot een goed einde te brengen.

Aldowa is al meer dan 40 jaar gespecialiseerd in het ontwikkelen, produceren en monteren van metalen gevelbekleding in de meest uiteenlopende soorten metaal: aluminium, RVS, SV staal, cortenstaal, voorgelakt aluminium en staal en  strekmetaal. Zusterbedrijf Aldowa Composites maakt gevels van bondmateriaal en AldoCore panelen, terwijl Aldowa Green zelfs al werkt aan energieopwekkende gevels. “In samenwerking met de Maarsen Groep, KAAN Architecten, Dura Vermeer en Aluverre hebben we opvallende gevelbanden ontwikkeld, die opgebouwd zijn uit persroosters en AldoCore-panelen van 5,5 m lang en 1,2 m hoog. Een dikte van slechts 14 mm in combinatie met een honingraat binnenconstructie resulteert in zeer lichte panelen met een robuust en massief ogend uiterlijk”, zegt projectengineer Frank Frumau. “De dragende constructie voor deze installatie zit verborgen achter de in kleur gecoate persroosters aan de boven- en onderzijde van de gevelbanden. Daarnaast zijn we verantwoordelijk voor de engineering van de dakkappen en de cassettegevel op de begane grond, die klaar zijn voor productie en montage.”

Een duidelijk afgelijnd project

Een goede afstemming van engineering tot en met montage, maar evenzeer een vlotte samenwerking en communicatie tussen alle partners zijn essentieel om een dergelijk project tot een goed einde te brengen. “De voorbereidende inkoopgesprekken dateren van begin 2018 en we zijn recent gestart met de montage. De oplevering staat gepland voor het eerste kwartaal van 2020. Tenminste vijftien verschillende mensen bij Aldowa en Aldowa Composites hebben intussen aan dit project gewerkt”, stelt projectleider Richard Sliep. “Vooral de beperkte beschikbare ruimte op de bouwplaats en de ligging in het centrum van Amsterdam, waar je rekening moet houden met smalle toegangswegen en de lage doorrijhoogte van de spoortunnel, zorgt voor de nodige uitdagingen. Alle onderdelen worden just-in-time geleverd en ook de samenwerking met Aluverre verloopt vlekkeloos. De aluminium schetsplaten worden op de topsky ankers van de vliesgevel bevestigd, waardoor een eenvoudige en snelle montage mogelijk is.”

Aldowa is recent ook gestart met de montage van gevelpanelen bij de Zalmhaventoren in Rotterdam, het hoogste woongebouw van Nederland, eveneens van de hand van KAAN Architecten.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%