Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De Walvis, Amsterdam | Gedateerd kantoorgebouw wordt eigentijdse,  duurzame werkomgeving

De Walvis, Amsterdam | Gedateerd kantoorgebouw wordt eigentijdse, duurzame werkomgeving

Gebouw uit de jaren ’60 krijgt uitstraling die binnen vele jaren nog niet zal misstaan

Kantoorgebouw De Walvis wordt ingrijpend gerenoveerd om het weer zijn oorspronkelijke karakter terug te geven én tegelijk te voldoen aan alle eisen van deze tijd: gasloos, uiterst duurzaam, met vrije kantoorruimtes en met een hoog afwerkingsniveau. KAAN Architecten tekende het renovatieontwerp, dat zorgt voor een complete metamorfose van het gebouw aan de Grote Bickerstraat, in het centrum van Amsterdam. In opdracht van de Maarsen Groep is Dura Vermeer Onderhoud en Renovatie Midden West in maart van dit jaar gestart met de renovatie van dit pand. Het project moet in april 2020 afgewerkt zijn.

De oude gevels werden gesloopt en er kwamen nieuwe vliesgevels in combinatie met aluminium elementen.

 

Bij Dura Vermeer, dat intussen ruim 168 jaar bestaat, staat niet de waan van de dag maar de visie op de langere termijn centraal. Het familiebedrijf blijft gestaag groeien en is vandaag een toonaangevende speler op het vlak van woning- en utiliteitsbouw. “Dura Vermeer Onderhoud en Renovatie Midden West is een zelfstandige werkmaatschappij, die zich richt op het verduurzamen en renoveren van woningen en utiliteitsgebouwen in West- en Midden-Nederland. We nemen steeds het voortouw in het bouwteam en streven er op die manier naar om de ambities van onze klanten te realiseren”, zegt bouwplaatsmanager Raymond Kok. “Na een competitie kregen we de opdracht om De Walvis, een totaal verouderd kantoorgebouw van circa 10.000 m², grondig te renoveren. Hierbij bleek het vooral belangrijk om een antwoord te geven op het bouwen in een complexe binnenstedelijke omgeving en als partner toegevoegde waarde te bieden aan het proces en ontwerp.”

Oud en nieuw perfect combineren

Het kantoorpand uit 1964 vormt een belangrijk onderdeel van de bouwgeschiedenis op Bickerseiland. Door de jaren heen heeft het gebouw echter veel verbouwingen en aanpassingen door gebruikers ondergaan. Toch is De Walvis totaal verouderd en drong een ingrijpende renovatie zich op. KAAN Architecten maakte een renovatieontwerp waarbij de kwaliteiten van het oorspronkelijke gebouw gerespecteerd werden, maar dat ook voldoet aan de nieuwste technieken en duurzame eisen. Dit resulteert in een eigentijds, duurzaam en groen kantoorgebouw met een nieuwe glasgevel, energiezuinige installaties en moderne kantoorfuncties. “Het bestaande pand werd gesloopt en gestript, met uitzondering van de constructieve beton, en daarna volledig ingemeten en geïnspecteerd op constructieve onvolkomenheden en achtergebleven materialen, zoals asbest. Tijdens de afbraakwerken werden bepaalde elementen in stroken geknipt om later bij een ander project te kunnen gebruiken, terwijl de gevels en binnenmuren volledig tegen de grond gingen”, licht Kok het project toe. “Zodra de eerste gevel gesloopt was, zijn we gestart met de montage van de staalconstructies op dak en gevel, waarna de aluminium vliesgevel geïnstalleerd kon worden. Tegelijkertijd begonnen we met de afbouw van de binnenwanden en het waterdicht maken van het dak van de drie bovenste verdiepingen. Op dit moment zijn we bezig met de laatste gevels en kunnen we starten met het tegelwerk en de montage van de liften.”


Aangezien de aluminium elementen buiten de structuur hangen, kunnen betere waarden op vlak van luchtdichtheid en energie-efficiëntie genoteerd worden.

 

Rekening houden met de ligging in het drukke centrum van een grootstad

Voor deze renovatie worden enkel duurzame materialen gebruikt. Zo bestaat de gevel uit aluminium elementen die buiten de constructie hangen. Binnen komt er geen verlaagd plafond, maar blijven alle technische installatie volledig zichtbaar. Het pand zal volledig gasloos verwarmd en gekoeld worden met behulp van een WKO-bron. “De bereikbaarheid zorgt voor de grootste uitdaging. De kleine bouwplaats ligt immers middenin het centrum van Amsterdam en is alleen bereikbaar via een tunnel van 3,8 meter hoog en een zeer smalle weg van circa 2,8 meter breed, die zowel de toegang als uitweg vormt. De bruggen in de omgeving zijn immers niet geschikt voor zwaar transport”, sluit de bouwplaatsmanager af. “In april 2020 moeten de werken afgerond zijn en krijgt dit kantoorgebouw een uitstraling die binnen veel jaren nog niet zal misstaan.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details