Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Utiliteitsbouw

De Walvis, Amsterdam | Blikvanger op Bickerseiland

Aan de Grote Bickersstraat, op het Bickerseiland in hartje Amsterdam, lijkt een nieuw kantoorgebouw te zijn verrezen. Niets is echter...

10 augustus 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Aan de Grote Bickersstraat, op het Bickerseiland in hartje Amsterdam, lijkt een nieuw kantoorgebouw te zijn verrezen. Niets is echter minder waar. De Walvis, het voormalige onderkomen van TNS NIPO, heeft namelijk een indrukwekkende metamorfose ondergaan en begint een tweede leven als hoogwaardig, multi-tenant kantoorgebouw.

De Walvis is al lange tijd in het bezit van Maarsen Groep. En dat is ook precies waar het familiebedrijf voor staat. “Wij zetten ons vastgoed in voor de lange termijn”, vertelt Senior Commercieel Manager Sander de Jong. “Wij kopen aan, bouwen en houden onze panden langjarig in onze portefeuille door te renoveren, transformeren of te slopen en nieuw te bouwen.”

Multi-tenant kantoorfunctie

“Technisch gezien was De Walvis op”, vervolgt De Jong, “maar qua locatie was het pand perfect. En ook qua ruimte en casco voldeed het prima. We besloten het pand dan ook niet te slopen, maar tot op het casco te strippen en weer op te bouwen. We kozen daarbij bewust voor een multi-tenant kantoorfunctie. Dat maakt het gebouw flexibel en is goed voor de sfeer.” De begane grond tot en met de derde verdieping wordt verhuurd als business center van Spaces, met onder meer privé kantoorruimtes, flexibele werkplekken, vergaderruimtes en informele overlegplekken.

Van een aantal van deze faciliteiten kunnen de overige huurders ook gebruikmaken. De vierde verdieping is nog beschikbaar, de helft van de vijfde tot en met de achtste verdieping worden verhuurd aan een advocatenkantoor. De andere helft van de vijfde verdieping is verhuurd aan een marketing-consultancybureau.

Knipoog naar verleden

Zowel aan de buiten- als binnenzijde is het gebouw ingrijpend gewijzigd. De Jong noemt de belangrijkste veranderingen: “We verplaatsten de centrale entree naar de noordgevel, met algemene voorzieningen zoals een coffee-corner aan de zijde van het Westerdok. Verder gaf KAAN Architecten het gebouw een nieuw, strak uiterlijk dat past bij de historie en omgeving. De hoogwaardige nieuwe vliesgevel met robuuste gevelbanden, afkomstig van Aluverre en Aldowa, maken van het gebouw een echte blikvanger. Door het vele glas is het pand bovendien veel lichter. De ronde ramen zijn een knipoog naar het scheepvaartverleden van het gebied. De bovenste verdieping, die iets kleiner is dan de rest, doet denken aan de huismeesterwoning van vroeger.”

BREEAM ‘Excellent’

Uit respect voor de omgeving is het gebouw even groot gebleven. Het buitenterrein is opnieuw ingericht met veel groen en minder parkeerplaatsen. De fietsenstalling is inpandig en voorzien van doucheruimtes, om het gebruik van de fiets te stimuleren. “Duurzaamheid loopt als een rode draad door de renovatie van De Walvis”, zegt De Jong. “Dat begint al bij het gegeven dat we dit gebouw een tweede leven geven. Ook zorgden we voor een goed geïsoleerde schil, energiezuinige installaties en een duurzame energieopwekking door toepassing van een WKO. Klimaatservice Holland en Van den Pol Elektrotechniek brachten een flexibel installatiepakket aan, waardoor de open verdiepingsvloeren naar eigen wens ingedeeld kunnen worden.” Al deze duurzame toepassingen dragen bij aan het BREEAM ‘Excellent’-certificaat dat De Walvis inmiddels heeft behaald.

Goede samenwerking, schitterend resultaat

Op 1 mei jl. gaf Maarsen Groep de verdiepingen vrij aan de huurders. In augustus is De Walvis weer in gebruik. “Geheel volgens planning”, aldus De Jong. “En dat is een mooie prestatie, gezien de diverse uitdagingen op dit project. Zo hadden we te maken met beperkte verdiepingshoogten, die we na de renovatie zoveel mogelijk hebben benut door de installaties in het zicht te hangen en geen verlaagde plafonds toe te passen. Het pand heeft hiermee een ruimtelijke en industriële uitstraling gekregen. Qua logistiek vereisten de smalle straten en een tunnel onder het spoor de nodige voorbereiding en afstemming. En gezien de impact van de werkzaamheden op de omgeving, was goede communicatie een belangrijk aandachtspunt. Mede door de goede samenwerking met Dura Vermeer en de andere betrokken partijen is alles soepel verlopen, met een schitterend resultaat. De Walvis is (weer) een prachtig en duurzaam kantoorgebouw, dat klaar is voor de toekomst!” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
  • Z&R

    Z&R

    Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

    Naar website
  • Profiel

    Profiel

    Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

    Naar website
  • I&L

    Instore & Livecomm

    Platform over beurzen, retail & online business

    Naar website
  • I&B

    Installatie & Bouw

    Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

    Naar website
  • GWW

    Grond / Weg / Waterbouw

    Platform over civiele techniek & infrastructuur

    Naar website
  • B&S

    Beton & Staalbouw

    Platform over beton en staal in de bouw

    Naar website
  • Gevelbouw

    Gevelbouw

    Platform over gevels, glas & daken

    Naar website
  • badz

    Bouwen aan de Zorg

    Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

    Naar website
  • mediagroeplogo

    Binnenwerk

    Platform voor de interieurbouwbranche

    Naar website
0%