Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
DE VOLGENDE STAP IN GEVELS 
Op een recent werk van VIANEN en It Moos is het aluminium van het KLIMAATKOZIJN in groen uitgevoerd.

DE VOLGENDE STAP IN GEVELS 

Het beste van hout en aluminium in één innovatief kozijn

In hoogbouwprojecten gelden hoge eisen ten aanzien van isolatie, wind- en waterdichtheid. “VIANEN speelt hier bijvoorbeeld op in met hoogwaardige en gevelsluitende HSB gevelelementen die wind, vocht en tocht geen kans geven”, vertelt directeur Oene Wassenaar. “Maar ook met het innovatieve KLIMAATKOZIJN, dat een optimale thermische isolatie en een uitstekende MPG- en LCA-score combineert met een hoog bewonerscomfort en een grote ontwerpvrijheid. Wanneer beide systemen gecombineerd worden, zijn opdrachtgevers en aannemerspartijen tevens verzekerd van een one-stop-shop met één aanspreekpunt, één producent en één garantiepartij voor het complete gevelsysteem.”

VIANEN uit Montfoort is al jaren hét adres voor houten kozijnen en gevelelementen waarmee opdrachtgevers probleemloos kunnen bouwen en waarachter bewoners zorgeloos kunnen wonen. “Sinds onze oprichting in 1961 hebben wij maar één doel voor ogen, en dat is doordachte producten maken”, vertelt Wassenaar. “We zoeken continu naar manieren om onze producten en processen nóg slimmer, mooier en beter te maken.” Voor de engineering van haar prefab elementen was VIANEN de afgelopen jaren nog afhankelijk van hoe architecten hun gebouwen vormgeven. “Wat we nu zien echter, is dat steeds meer partijen het proces omdraaien. Zij nemen heel bewust de specificaties van hun toeleveranciers mee in de modellering. Het resultaat zijn gebouwontwerpen die al op voorhand geschikt zijn voor de deelnemende partners. Door gebouwen in uniforme stramienmaten en losmaakbaar te ontwerpen, ontstaan interessante nieuwe mogelijkheden voor modulair bouwen, hergebruik en het sluiten van (een deel van) de grondstofketen.”

KLIMAATKOZIJN in een HSB-element.

KLIMAATKOZIJN voor hoogbouwprojecten

“Hout is bij uitstek een circulair product”, benadrukt Wassenaar. “De grondstof is duurzaam, draagt bij aan de CO2-reductie en is 100% recyclebaar, mits je de juiste verbindingstechnieken gebruikt. Daarom maken wij, in plaats van kitten, lijmen en lakken, sinds enige tijd en waar mogelijk gebruik van klikverbindingen, schroeven en tapes. Ook werken we heel bewust met droge beglazing.” De modulaire en circulaire focus van VIANEN heeft recent bovendien geleid tot een innovatief nieuw product: het KLIMAATKOZIJN, waarmee de goede eigenschappen van hout én aluminium naar het allerhoogste niveau worden getild. “Op dit moment worden in hoogbouwprojecten nog vaak aluminium of kunststof kozijnen toegepast”, weet Wassenaar. “Beide materialen hebben hun voor- en nadelen. Zo komt bij de productie, recycling en/of vernietiging van kunststof kozijnen veel CO2 vrij. Aluminium kozijnen zijn weliswaar CO2-gunstiger en 100% recyclebaar, maar geleiden makkelijk warmte en koude. Ons KLIMAATKOZIJN biedt hier een oplossing voor.”

Opbouw van het KLIMAATKOZIJN.

Nationale Milieudatabase

Aan de basis van het KLIMAATKOZIJN ligt een naaldhouten kozijn met een unieke, warme uitstraling, een optimale thermische isolatie en een uitstekende MPG- en LCA-score, die binnenkort wordt beloond met een categorie 1 productkaart in de Nationale Milieudatabase. “Door aan de buitenzijde een aluminium deklijst te monteren, garanderen wij een optimale duurzaamheid en vormvastheid, terwijl onderhoud nauwelijks aan de orde is. In geval van beschadigingen kan de deklijst vrij eenvoudig worden vervangen, waardoor bewoners tot in de lengte van jaren van hun KLIMAATKOZIJN kunnen genieten.”

In eigen beheer

Het KLIMAATKOZIJN wordt volledig in eigen huis door VIANEN geëngineerd en geproduceerd. “De aluminium afdekprofielen worden alleen in de lengte afgekort, waardoor het transport van losse aluminium kaders wordt voorkomen”, aldus Wassenaar. “Pas in onze fabriek vindt de verwerking plaats, waardoor we een hoge kwaliteit en korte, just-in-time levertijden kunnen garanderen. Het KLIMAATKOZIJN wordt tot in de kleinste details afgestemd op onze HSB gevelelementen. Hierdoor kunnen we inmiddels een gevel aanbieden met een gegarandeerde wind- en waterdichtheid van ten minste 600 Pa.”

Doorsnede van het KLIMAATKOZIJN.

Ruime ontwerpvrijheid

Het KLIMAATKOZIJN wordt volledig modulair opgebouwd, waardoor architecten en opdrachtgevers veel keuzevrijheid houden. “Bijvoorbeeld in vorm, afmeting en kleur”, besluit Wassenaar. “De enige voorwaarde is dat de kozijndetaillering behouden blijft.” In de toekomst wil VIANEN ook gemodificeerd hout en/of composiet als afdeklijst toevoegen aan het kozijnconcept.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details