Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De veiligste bekistingsoplossingen voor hoogbouwprojecten
Terraced Tower Rotterdam. (Beeld: Buro JP)

De veiligste bekistingsoplossingen voor hoogbouwprojecten

Met stedelijke vernieuwing hoog op de agenda en ruimte die steeds schaarser wordt, is er aan hoogbouw geen ontkomen meer aan. De bouw daarvan zorgt echter voor belangrijke uitdagingen voor projectontwikkelaars, aannemers en engineers. Doka is daarbij dé expert, met meer dan 150 jaar kennis en ervaring in binnen- en buitenland met alle bekistingsaspecten van hoogbouw.

“De veiligheids- en bouwkundige eisen die aan hoogbouwprojecten worden gesteld, vergen alles van engineering, materieel en bouwmethoden. Deze drie-eenheid dient steeds in overleg met de klant geoptimaliseerd te worden”, vertelt Hennie Roebroeks, Managing Director van Doka. “Om het bekistingswerk snel en veilig te kunnen uitvoeren, zijn een nauwkeurige planning en grondige voorbereiding eerste vereisten. De gewenste bouw­methodiek in combinatie met veiligheid, cyclustijd, stortfasering, wapening en materieel komen in deze fase successievelijk aan de orde. Doka heeft hiervoor alle kennis en expertise in huis. Wanneer het om grote en complexe hoogbouwprojecten gaat, kunnen wij naast onze engineers ook een beroep doen op onze competentiecentra op het hoofdkantoor, die voor specifieke segmenten over de hele wereld werkzaam zijn. Dankzij vele referentieprojecten beschikken wij over een schat aan kennis en ervaring, die de basis vormen tijdens de eerste ontwerpfase en in discussies met de klant.”

De skyline van Rotterdam krijgt er een icoon bij

Een in het oog springend en zeer uniek project dat in juli 2021 van start is gegaan, is hoogbouwproject De Post te Rotterdam. “Het gaat hierbij om de herontwikkeling van het voormalige postkantoor aan de Coolsingel”, legt Roebroeks trots uit. Het jarenlang leegstaande rijksmonument krijgt een nieuwe bestemming en wordt getransformeerd tot een 5-sterren hotel. Aan de achterzijde van het bestaande Postkantoor komt een 155 meter hoge woontoren.

“Wij gaan De Post samen met de projectontwikkelaar en bouwcombinatie realiseren en hierbij wordt een aantal zeer speciale technieken toegepast. Hierbij kan gedacht worden aan automatische klimsystemen, de SCP-platformsystemen in combinatie met veiligheidsschermen, vloersystemen en ondersteuningen. Ook hier geldt weer dat elk project een specifieke aanpak en bekistingssystematiek vergt, die aangepast moet worden aan de lokale situatie.” Complex aan dit project volgens Roebroeks is de ingesloten ligging. “We bouwen als het ware op een postzegel. Dat vergt een minutieuze logistieke operatie, om al het materiaal veilig en tijdig op locatie te krijgen. Het project is ook nog eens gelegen aan één van de drukste wegen van Rotterdam. Aangezien er geen ruimte beschikbaar is voor opslag, dienen we materialen op onze werf voor te assembleren. Vervolgens worden alle materialen just-in-time aangeleverd.”

Tijdens de bouw moet rekening worden gehouden met het feit dat er door vier seizoenen heen op verschillende hoogtes gebouwd wordt. Het betonmengsel moet daar continu op aangepast worden, aldus Roebroeks. “De monitoring van de druksterkteontwikkeling van het beton met behulp van Concremote is dan ook een essentieel onderdeel van dit project. Juist hierdoor kan het ontkisten op exact het juiste moment en verantwoord geschieden. Al met al is dit een project dat veel uitdagingen met zich meebrengt, maar waarin tegelijkertijd de kracht van Doka duidelijk naar voren komt.”

Ook dit jaar is Doka te vinden op de toonaangevende vakbeurs Bauma te München, waar het bedrijf al haar nieuwe bekistingssystemen en technische noviteiten ten tonele zal brengen. Doka presenteert daarnaast haar nieuwe ‘steigerbouwtak’. Op Bauma zullen diverse indrukwekkende nieuwe steigeropties worden getoond, naast noviteiten in het bekistingsportfolio en talrijke innovaties op het gebied van digitalisering en duurzaamheid.

Hourglass Amsterdam.

Toekomst

Naast de stikstofproblematiek ging Doka afgelopen jaar vooral gebukt onder de gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Het bedrijf kreeg te kampen met de beperkte beschikbaarheid van grondstoffen en materialen en de prijsstijgingen die daarmee gepaard gaan. “Hierdoor passen sommige projecten ineens niet meer binnen het financiële budget en zijn ze on-hold gezet, bijvoorbeeld in afwachting van hoe de stikstofdiscussie zich verder gaat ontwikkelen”, aldus Roebroeks.

Als er wordt gesproken over de toekomstvisie van Doka, heeft Roebroeks een duidelijke stip aan de horizon: “De strategische intentie van Doka voor de toekomst is om een full service provider te worden voor de hele bouwindustrie. Oorspronkelijk is Doka een leverancier van bekistingssystemen terwijl het zusterbedrijf Concrefy te Venlo (sinds 2016) zich veel meer richt op betontechnologische ondersteuning, zoals 3D-betonprinten. Daarnaast verwerft Doka een meerderheidsaandeel in steigerbedrijf AT-PAC. Hiermee is Doka nu dé one-stop-shop voor bekistingen, ondersteuningen en steigers.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details