Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘De toekomstige winst zit in daadwerkelijk hergebruik’

‘De toekomstige winst zit in daadwerkelijk hergebruik’

Veel sloopbedrijven zien circulariteit als een belangrijke drager van hun businessmodel. Zaak is om hergebruik van bouwmaterialen te integreren in de bouwketen en vooruit te schuiven in de bedrijfsvoering, zegt Hans Nijkamp van circulair sloopbedrijf RGS. “Waar geïnnoveerd wordt in de samenwerking zie je resultaten, zoals in de keten van New Horizon Urban Mining. Er wordt al heel veel gerecycled, maar de inhoudelijke groei zit in daadwerkelijk hergebruik.”

Circulariteit is vaak al uitgangspunt op projectniveau, enkelvoudig hergebruik is een druppel op de gloeiende plaat. “Het herhalen van processen en het creëren van volume is essentieel”, zegt Nijkamp. “Met New Horizon als opdrachtgever voeren wij twee grote transformatieprojecten uit in Hoofddorp en Diemen, betreffende meerdere kantoorpanden. Daar wordt bijvoorbeeld een innovatieve machine gebruikt van een derde partij, die betonpuin kan terugbrengen tot de grondstoffen. Er gebeurt al heel veel met recycling en betongranulaat, dit zijn de echte innovaties. 98% van onze sloopmaterialen wordt gerecycled, op het gebied van daadwerkelijk hergebruik valt nog veel te winnen. Wij werken in principe tekens op dezelfde wijze: eerst zorgvuldig strippen, dan tegen de vlakte. Kabelgoten en houten kozijnen zijn bijvoorbeeld heel goed opnieuw te gebruiken, zoals wij zelf ook doen in ons pand in Rijssen.”

Circulair sloopbedrijf

Hans Nijkamp.


Insert
Op dit gebied moeten nog grote, branche-brede stappen worden gemaakt, aldus Nijkamp. “Het is eigenlijk hetzelfde proces als de plastic zak bij de supermarkt: er moet een bewustzijnsverandering komen. Goed voorbeeld doet goed volgen, en dan volgt de gehele branche. Duurzaam zal iedereen zich graag noemen, want het wordt immers gevraagd. Maar duurzaam zijn met elkaar, en dan ook nog circulair, vraagt nieuwe vormen van samenwerking – niet meer gericht op meer verkopen, maar op ‘nieuw gebruiken’. Wij zijn onderdeel van de stichting Insert, een marktplaats waarop een aantal sloop-, infra- en groenbedrijven onder meer een investeringsfonds opzetten om slagkracht te creëren. Verder zijn wij ook gewoon een ervaren landelijke partij die al zestig jaar bestaat, met een landelijke dekking. Wij zien uit naar opdrachtgevers met ideeën, want ook vastgoedeigenaren en -gebruikers zijn een belangrijk onderdeel van de groeiende circulaire economie.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details