Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

De toekomst van prefab, circulariteit en losmaakbaarheid

De afgelopen jaren heeft Vianen flink geïnvesteerd in nieuwe machines, die een nieuwe en Quick Response Manufacturing (QRM) werkwijze zonder problemen aankunnen.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Vianen Gevelelementen en Team Horsthuis

21 juli 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Het deelproject omvat de realisatie van een hoogbouwtoren met 112 luxe en comfortabele appartementen, shared facilities en commerciële ruimtes, waar groen en duurzaam leven centraal staan. Onder andere dankzij gevarieerde gevel- en daktuinen wordt de biodiversiteit verrijkt en kunnen bewoners genieten van een groen en bruisend stadsleven. De prefab houten gevelelementen van Vianen Gevelelementen sluiten hier perfect op aan en geven VERTICAL East een hoogwaardige, natuurlijke uitstraling.

De elementen worden in de fabriek in Montfoort geprefabriceerd en just-in-time op de bouw aangeleverd.

In opdracht van Heijmans Utilitaire Woningbouw produceert en levert Vianen 7.800 m² prefab houten gevelelementen voor de hoogbouwtoren, waarin de 1.450 m² aluminium puien van Facédo reeds geïntegreerd worden. “Uitdaging in dit project zijn met name het gevarieerde gevelbeeld, de verschillende verdiepingshoogtes en de diverse gevelafwerkingen”, vertelt Oene Wassenaar, directeur van Vianen. “In nauwe samenwerking met Heijmans hebben we gezocht naar het meest optimale gevelontwerp, dat we vervolgens hebben opgeknipt in 970 maakbare elementen. Deze elementen worden in onze fabriek in Montfoort geprefabriceerd en just-in-time op de bouw aangeleverd.”

Visie op prefab

Wassenaar verwacht dat prefabricage in de toekomst een steeds grotere vlucht zal nemen. Bovendien ziet hij een groeiende aandacht voor circulariteit en losmaakbaarheid; ontwikkelingen die Vianen met beide handen aangrijpt. “Naast een optimale wind- en waterdichtheid focussen wij nadrukkelijk op hoe de houten gevelelementen aan het eind van de gebouwlevensduur volledig gescheiden en opnieuw benut kunnen worden”, vertelt hij. “Hout is bij uitstek een circulair product. De grondstof is duurzaam, draagt bij aan de CO2-reductie en is 100% recyclebaar, mits je de juiste verbindingstechnieken gebruikt. In plaats van kitten, lijmen en lakken maken wij daarom waar mogelijk gebruik van klikverbindingen, schroeven en tapes.”

Hout-aluminiumkozijn specifiek voor de hoogbouw

De focus van Vianen heeft bovendien geleid tot een nieuw product: een hout-aluminiumkozijn waarmee de goede eigenschappen van hout én aluminium naar het hoogste niveau worden getild. “Op dit moment worden in hoogbouwprojecten nog vaak aluminium of kunststof kozijnen toegepast”, weet Wassenaar. “Beide materialen hebben hun voor- en nadelen. Zo komt bij de productie, recycling en/of vernietiging van kunststof kozijnen enorm veel CO2 vrij. Aluminium kozijnen zijn weliswaar CO2-gunstiger en 100% recyclebaar, maar geleiden makkelijk warmte en koude. Ons hout-aluminiumkozijn biedt hiervoor een oplossing. Aan de basis van de innovatie ligt een naaldhouten kozijn met een unieke, warme uitstraling en een optimale thermische isolatie. Door aan de buitenzijde een aluminium deklijst te monteren, profiteren opdrachtgevers en bewoners bovendien van een optimale duurzaamheid en vormvastheid, evenals een minimaal onderhoud. Het hout-aluminiumkozijn wordt op dit moment gefinetuned en zal later dit jaar officieel geïntroduceerd worden.”

Haalbaar en maakbaar ontwerp

Om prefab bouwen naar het allerhoogste niveau te kunnen tillen, is een goede voorbereiding essentieel, weet Wassenaar. Daarom worden alle hoogbouwprojecten van Vianen standaard uitgewerkt in Tekla/BIM. “Ook op dit vlak staan interessante ontwikkelingen op stapel. Zo hebben we diverse modules ontwikkeld voor architecten en aannemers, zodat zij op basis van onze productinformatie eenvoudig hun gevelelementen kunnen ontwerpen. Bovendien loopt op dit moment een pilot met een grote ontwikkelaar, waarvoor wij de projectspecifieke randvoorwaarden van onze houten gevelelementen softwarematig hebben aangegeven. Denk bijvoorbeeld aan parameters zoals maximale afmetingen, gewichten en isolatiewaarden, op basis waarvan de ontwikkelaar zijn berekeningen en BIM-ontwerp kan maken. Vervolgens voegen onze engineers de finale details toe. Hierdoor ontstaat direct een haalbaar en maakbaar ontwerp, dat het ontwikkel- en vergunningentraject aanzienlijk versnelt.” Na akkoord wordt de complete productiestraat van Vianen vanuit het BIM-model aangestuurd, waarna de elementen just-in-time naar de bouw worden vervoerd. “Ook hier nemen we onze verantwoordelijkheid, door indien gewenst voortaan ook de lucht- en waterdichte montage te adviseren en eventueel ook te verzorgen.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details