Holland Park
03:55
01-06-2018

‘De sfeerbeelden van toen komen echt tot leven’

Alle woningen Holland Park verkocht

Dat de 2.500 woningen van Holland Park in zo’n hoog tempo zouden worden gerealiseerd, had Jurgen de Reus, directeur UBA Bouw en UBA Projectontwikkeling, bij het begin van de bouw in 2015 ook niet verwacht. Drie jaar later zijn alle koopwoningen verkocht en hebben de eerste bewoners hun intrek genomen.

Als ontwikkelend bouwbedrijf speelt UBA Bouw vanaf de voorbereidingsfase een belangrijke rol bij dit spraakmakende project. Daarbij wordt het voormalig kantorengebied Bergwijkpark op basis van een stedenbouwkundig plan van Sjoerd Soeters getransformeerd tot een sfeervol, intensief bebouwd en zeer gevarieerd woongebied dat doorsneden wordt door grachten. UBA Bouw realiseerde in de eerste twee fasen 388 koopappartementen en neemt nu ook de bouw van de blokken 6 en 7 en de torens 3 en 4 met in totaal 360 huurappartementen voor haar rekening. Belegger Amvest heeft de huur­appartementen turnkey gekocht voor twee van haar klanten.

“We zijn bijzonder trots op het succes van Holland Park”, verklaren De Reus en Frank Vermeij, bedrijfsleider bij UBA Bouw. “Het bordje ‘Verkocht’ kan voor het raam worden gehangen. Veel sneller dan we hadden verwacht, mede dankzij de aantrekkende woningmarkt van de afgelopen jaren. Maar vooral ook dankzij de bijzondere architectuur en stedenbouwkundige opzet en de gunstige ligging van Holland Park. Nu de eerste bewoners hun intrek hebben genomen en de eerste grachten zijn gegraven, zie je dat de sfeerbeelden van toen ook echt tot leven komen. Die worden nu bewaarheid.”  

Holland Park 

Grote diversiteit
Onder regie van Soeters’ bureau PPHP hebben tal van architecten bijgedragen aan de grote diversiteit van de bouwblokken en torens. Bij de blokken 6 en 7, met een gemeenschappelijke binnentuin en verticale accenten tot 9 lagen hoog, komt de technische uitwerking op naam van Inbo Architecten. Het U-vormige blok 7 sluit aan op één van de weinige kantoorpanden die niet is gesloopt: de Diemer Circle. Vermeij: “Onder beide blokken bevindt zich een parkeerkelder met een geautomatiseerd systeem waarbij twee auto’s boven elkaar kunnen worden gestald. Daarmee hebben we de parkeernorm kunnen verdubbelen tot 0,6. Met de blokken 1, 2 en 3 vormen 6 en 7 een wand langs het verhoogde spoor van trein en metro. De 2-, 3- en 4-kamerappartementen variëren sterk in grootte, tussen de 48 en 200 vierkante meter.”

Geregeld overleg
Toren 3 met 15 bouwlagen is ontworpen door het bureau Cruz y Ortiz Arquitectos. Op de begane grond komen een passage en een galerie, de bergingen bevinden zich op de begane grond en eerste verdieping. Bij toren 4, eveneens 15 lagen hoog, gaat het om een ontwerp van Mopet Architecten. Deze Carpe Diemen Toren krijgt twee bijzonder penthouses. Een geregeld BLVC-overleg (Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie) tussen alle betrokken bouwpartijen moet onder andere al het bouwverkeer in goede banen leiden, zeker nu de wijk al wordt bewoond.

De Reus: “Holland Park voldoet ruimschoots aan onze verwachtingen. Er ontstaat een buurt met een heel gemêleerd beeld. Het wordt een feestje daar, je voelt de sfeer nu al.”

i-project-infov3Projectinfo

Holland Park geheel voorzien van aluminium kozijnen
Als innovatieve ontwikkelaar van aluminium gevelconstructies is Kolf & Molijn betrokken bij alle fasen van het project Holland Park. Op nog geen 10 minuten van het centrum van Amsterdam en gelegen naast het Bergwijkpark in Diemen Zuid, worden optimaal woongenot, bereikbaarheid en unieke architectuur gecombineerd tot een aantrekkelijke woonwijk. 

Holland Park

Kolf & Molijn is verantwoordelijk voor de levering en montage van de gepoedercoate aluminium kozijnen van alle appartementen van de diverse blokken in Holland Park. In totaal gaat het om ruim 5 verschillende profielenseries in 13 verschillende kleuren. Vooral de diversiteit van het gevelbeeld van de verschillende blokken en torens stelde het bedrijf voor een uitdaging, stelt projectleider Rudi van Regenmortel. “Er wordt horizontaal gebouwd, maar het gevelbeeld is geïnspireerd op Amsterdamse grachtenpanden met een verticale opbouw. Daarbij wordt een bepaald profieltype kozijn of een bepaalde kleur ook verticaal toegepast. Daar moeten we met onze logistiek, met de aanlevering van de kozijnen al op inspelen. Het is een hele puzzel om dat te optimaliseren, zodat precies de goede kozijnen op het juiste moment op de juiste verdieping aankomen. Voordat de kozijnen ons bedrijf verlaten, brengen we daar al een logische ordening in aan waardoor het op de bouwplaats niet mis kan gaan.”

Specialist in aluminium geveltechniek
“Als specialist in de aluminium geveltechniek behoort Kolf & Molijn tot de top van Nederlandse gevelbouwers”, aldus Van Regenmortel. “Onze duurzame onderhoudsarme en kwalitatief hoogwaardige aluminium gevelconstructies worden in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd. Met een moderne geautomatiseerde productie en goed gekwalificeerde medewerkers zijn wij trots dat wij een onderdeel mogen zijn van dit aansprekende project!”


11.300 m³ beton voor fase 3 Holland Park
Voor de blokken 3 en 4 en de torens 6 en 7 van Holland Park verzorgt Van Muijen Betonbouw de complete ruwbouw. Dat is inclusief de levering van het beton; alleen de wapening wordt geleverd door hoofdaannemer UBA. 

Voor deze fase 3 van Holland Park levert Van Muijen Betonbouw in totaal zo’n 11.500 m³ beton, dat allemaal in het werk wordt gestort. De breedplaatvloeren worden afgestort met een 20 centimeter dikke betonlaag, waarbij de isokorf bevestigde prefab balkons en galerijplaten worden meegenomen. Nadat de betonwanden zijn gestort, worden de houten binnenspouwbladen van de voor- en achtergevels al geplaatst. Dat heeft als voordeel dat een verdieping wind- en waterdicht is voordat met de volgende verdieping wordt begonnen. Daardoor kan er ook eerder met het metselwerk van de gevels worden begonnen.

Van Muijen Betonbouw is al vanaf het begin bij alle fasen van Holland Park betrokken. Voor 5 woonblokken en 4 woontorens leverde het afgezien van de heipalen al het betonwerk, voor onder meer de fundering, losse parkeerkelderbakken, wanden, prefab verdiepingsvloerplaten en balkons tot en met de dakvloeren. Ook voor fase 4 is het bedrijf in de race.

Holland Park


Divers metselwerk voor Holland Park
Begin 2016 heeft Van Rooijen-Balk opdracht gekregen voor de uitvoering van het complete metselwerk aan de 1e fase van het project Holland Park te Diemen. Dit project wordt uitgevoerd door UBA Bouw te Uithoorn. Van Rooijen-Balk heeft een lange relatie met UBA. “Wij hebben samen meerdere projecten gemaakt, van grote woningbouwprojecten tot complexe werken”, aldus het bedrijf.. 

Holland Park is niet zomaar een ontwikkeling, het is ontworpen door verschillende architecten. Hierdoor ontstaat een diversiteit aan woningen, met verschillende gevels. En ook de metselverbanden zijn divers, met onder andere blokverband, tegelverband, wildverband, staandverband en kruisverband. Deze metselverbanden worden uitgevoerd met 25 verschillende gevelstenen. De gevelstenen worden direct na het verwerken doorgestreken. De mortels bestaan uit 15 verschillende kleuren. Dit geeft een speels aanzicht. In totaal worden door Van Rooijen-Balk 2.500.000 gevelstenen verwerkt. In de parkeerkelders verwerkt het bedrijf 16.000 m² kalkzandsteenblokken. 

Van Rooijen-Balk levert en bouwt het complete steigerwerk en levert de bouwliften. Het steigerwerk wordt van tevoren berekend door Adviesbureau Vogels. Het toegepaste steigertype is Tube-Lock, in totaal gaat het om 70.000 m². Alle werkzaamheden worden uitgevoerd door een team van specialisten op het gebied van metselwerk, steigerwerk en kalkzandsteen lijmwerk, waarbij continuïteit en veiligheid gegarandeerd worden. Volgens planning is het metselwerk in het vierde kwartaal van 2018 gereed. Er is dan een mooi werk gerealiseerd!

Holland Park


Bouwinfo
Opdrachtgever Amvest
Ontwikkelaar Snippe projecten
Uitvoering UBA Bouw, Uithoorn
Ontwerp PPHP Architecten, Amsterdam, Inbo Architecten, Amsterdam, Cruz y Ortiz Arquitectos, Amsterdam, Mopet Architecten, Amsterdam
Constructeur Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Amsterdam
Bouwperiode november 2017 – voorjaar 2019

Tekst | Henk Geist  Beeld | UBA Bouw

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

VetrotechBangkokdreef