Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De schoonheid van gedurfdheid:

De schoonheid van gedurfdheid:

Naast het hoofdkantoor van Trespa International B.V. in Weert pronkt sinds medio 2020 een architectonisch hoogstandje genaamd Nemho (Next material house), het gloednieuwe gedeelde R&D-centrum in Weert.

Het idee ging uit van ongewoon kleine, elkaar overlappende panelen waarmee een onderscheidend dakpansgewijs gelegd geschubd patroon gecreëerd wordt.

“Nemho vervult een tweeledig doel. Het is een technologie- en competentiecentrum voor alle bedrijven die tot de Broadview Groep behoren, maar draagt tegelijkertijd in belangrijke mate bij aan de presentatie van onze producten en knowhow. Het gebouw zelf en de ruimtes staan symbool voor de ambities van het bedrijf en onze zoektocht naar topkwaliteit”, verklaart André Horbach, CEO van Trespa. Pieter Peters, leider van het expertisecentrum, voegt toe: “Het was ons doel om een omgeving te creëren die aantrekkelijk is voor topingenieurs en wetenschappelijk talent. Op het gebied van hightech zijn er nogal wat gerenommeerde bedrijven in onze regio gevestigd. Daarom was het juist zo belangrijk om een aansprekende en aangename werkomgeving te bieden; een plek die een gevoel van trots opwekt.”

‘We wilden graag de sfeer van een campus behouden, met maximale transparantie en een ruimtelijke, open uitstraling’

Architectuur met een boodschap

Het is duidelijk dat Nemho het resultaat is van hoge ambities: het multidisciplinaire en multinationale team geeft binnen de Broadview Holding leiding aan de ontwikkeling van geavanceerde, duurzame nieuwe producten. De groep bestaat uit vijf ondernemingen – Arpa, Westag-Getalit, Formica, Homapal en Trespa, heeft een wereldwijd netwerk van dochtermaatschappijen en is een mondiale speler op haar kernactiviteit: laminaten en afgeleide producten. Peters: “Oorspronkelijk hadden we een soort campus-idee voor ogen. Uit praktische overwegingen hebben we later gekozen voor één gebouw. We wilden echter graag de sfeer van een campus behouden, met maximale transparantie en een ruimtelijke, open uitstraling. Het uitbundig gebruik van natuurlijk licht en het overzichtelijke interieurontwerp zijn bedoeld om interactie en uitwisseling te bevorderen. Daarnaast voorzien we het R&D-team van nieuwe, moderne apparatuur en gereedschappen.” Horbach licht verder toe: “Het architectonische concept moest onze focus op innovatie in één oogopslag duidelijk maken. Om een innovatief statement te maken, wilden we uiteraard samenwerken met een Nederlands toparchitectenbureau. Er stonden drie bureaus op onze shortlist, maar Broekbakema uit Rotterdam verraste ons met een concept dat werkelijk uniek was. Er groeide een uitstekende werkrelatie met directeur Erik van Eck en we zijn meer dan tevreden met het resultaat. Toen ik onlangs met mijn collega-directeuren van de andere groepsbedrijven het nieuwe R&D-centrum bezocht, waren we het er unaniem over eens: het gebouw is gewoon een indrukwekkend succes.”   

De gevels zien er op z’n minst gezegd fascinerend uit, maar tegelijkertijd zijn de effecten zeer subtiel.

Een compleet nieuwe kijk op geventileerde gevels

Van Eck benadrukt: “Ik had nog nooit eerder met Trespa®-producten gewerkt, maar was er vanaf het begin van overtuigd dat we iets heel bijzonders moesten bedenken – een spectaculair idee dat het onaangeroerde esthetisch potentieel van Trespa® Meteon®-gevelpanelen tot uitdrukking zou brengen.” 

“We proberen altijd concepten te ontwikkelen die mensen inspireren en gebouwen te creëren waar mensen blij van worden om in te wonen of werken. Daarom willen we graag goed communiceren met onze klanten. We zijn voorstander van een innige samenwerking waarbij iedereen deel uitmaakt van het ontwerpproces. Tegelijkertijd leende onze ‘natuurlijke’ benadering zich voor het integreren van enkele – weliswaar ongebruikelijke – componenten: een patroon dat overeenkomst vertoont met een slangenhuid en een ontwerp dat geïnspireerd is op een bosgezicht. Het is een bewuste verwijzing naar de oorsprong van het materiaal, aangezien Trespa®-platen voor 70% uit natuurlijke vezels bestaan.” Hij verduidelijkt: “Voor veel Nederlanders zijn Trespa®-platen een vrij conventionele optie. Het was voor mij dus een uitdaging om volkomen te verrassen. Bovendien zou het ontwikkelen van een nieuw, progressief idee naadloos aansluiten bij het R&D-doel van het gebouw. Dat heeft erin geresulteerd dat we gebruik hebben gemaakt van Trespa® Meteon®-panelen die eruit zien als en de werking hebben van reptielschubben.”

Een unieke benadering van gevelontwerp

Het idee ging uit van ongewoon kleine, elkaar overlappende panelen waarmee een onderscheidend dakpansgewijs gelegd geschubd patroon gecreëerd wordt. Afhankelijk van de afstand van de kijker tot het gebouw ziet het er steeds opvallend anders uit: van veraf glad, maar van dichtbij onthult het zijn verspringende structuur. Voor de goede orde voegden de architecten er twee extra visuele lagen aan toe. Ze combineerden verschillende afwerkingsvarianten en bedachten een ontwerp waarbij iedere Meteon®-schub er ongeveer net zo uitziet als een pixel op een computerscherm.

Afhankelijk van de afstand van de kijker tot het gebouw ziet het er steeds opvallend anders uit: van veraf glad, maar van dichtbij onthult het zijn verspringende structuur.

Een technische tour de force

Ook het meest ambitieuze concept staat of valt bij de uitvoering ervan. Daar waren zowel Trespa als Erik van Eck zich terdege van bewust. “Omdat Nemho het toonbeeld is van de expertise van Trespa en de esthetische mogelijkheden van Meteon®-platen, moesten we er 150% zeker van zijn dat het eindresultaat aan ieders verwachtingen zou voldoen”, licht Van Eck toe. Nadat Trespa haar ambities en voorkeurswijze van samenwerking had beschreven, kregen enkele aannemers de mogelijkheid om zich te presenteren. De definitieve keuze viel daarbij op BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht. Henk Janssen, senior projectleider van BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht: “In dit project hebben we gewerkt in een bouwteam, waarbij BAM vanaf stap één in een open dialoog heeft meegedacht met opdrachtgever en architect. Als bouwkundig aannemer vertalen we de ziel en de gedachte van de architect naar maakbare details en oplossingen. Daarbij blijft respect voor het ontwerp altijd de basis.”

BAM heeft bij haar werkzaamheden een aantal gespecialiseerde bedrijven betrokken, waaronder Limeparts-Drooghmans. Samen met deze Belgische gevelspecialist realiseerde BAM de detailleringen en één op één mock-up van de gevel. Niet alleen om de uitwerking en engineering optimaal te kunnen bepalen, maar ook om de functionaliteit en technische haalbaarheid van de constructie aan te tonen. Dat bleek zeer overtuigend. De maatvastheid en eisen met betrekking tot de maximale toleranties van de Trespa®-gevel en de houtskeletbouw achterconstructie zijn door BAM uitgewerkt samen met haar constructeur. Sven Drooghmans van Limeparts-Drooghmans: “De gevel van Nemho was inderdaad een grote uitdaging, maar ik ben geneigd te zeggen dat alles mogelijk is. En dat het uiteindelijk nog steeds goedkoper is dan naar de maan vliegen. De mock-up was een keerpunt. Vanaf dat moment begonnen de zaken snel te rollen. Er is nauwelijks een dag waarin ik geen Trespa-project onder handen heb, dus dit werk moest gewoon slagen.”  

Limeparts-Drooghmans ontwikkelde een maatoplossing om de kleine Trespa® Meteon®-panelen aan de gevel te bevestigen. De paneeltjes waren namelijk elk apart genummerd om het ontwerp van Broekbakema getrouw te kunnen reproduceren. Drooghmans vervolgt: “Het cruciale onderdeel is een op maat gemaakt bevestigingsframe. Het is gebaseerd op horizontale aluminium profielen met speciale haken en verstelbare schroeven. We moesten ook geperforeerde dilatatieprofielen gebruiken en ervoor zorgen dat de bevestigingssystemen voor de panelen onzichtbaar bleven, conform Van Ecks wensen. Hoewel zoiets nog nooit eerder is uitgevoerd, heeft het goed uitgepakt.”

Een bouwterrein – bijna – zoals elk ander

Omdat de constructie in wezen experimenteel was, zaten er veel specifieke aspecten aan waar zorgvuldig naar gekeken moest worden. Daardoor was de installatie zeer arbeidsintensief. Gerard Karelse van Heinen+Partners uit Barendrecht, vlakbij Rotterdam, was de veiligheidsfunctionaris en locatiemanager van het Nemho-project. Tegelijkertijd was hij verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole. Karelse: “Trespa®-panelen als dakpannen of leien installeren is zeker heel origineel, maar je moet er wel zeker van zijn dat de gevelbekleding op zijn plaats blijft zitten. Dat in tegenstelling tot een conventionele, geventileerde gevelbekleding waarbij alles al beproefd en getest is. De dakpansgewijze bevestiging heeft trouwens ook een klein nadeel: als een ‘schub’ aan de onderkant of in het midden beschadigd raakt, moet je de hele kolom boven dat ene plaatje afpellen om het goed te kunnen vervangen. Dit voorkomen maakte deel uit van mijn taken.” 

‘De voltooide gevel is van grote schoonheid’

Vele inspanningen, een rijke beloning

“Uiteindelijk was het de inspanningen dubbel en dwars waard”, vult Karelse aan. “De voltooide gevel is van grote schoonheid. Ik vond het bijzonder gaaf om deel uit te mogen maken van zo’n ambitieus en succesvol project.” Drooghmans licht toe: “Het productassortiment van Trespa® is de laatste tien jaar snel geëvolueerd. Ik kon het goed volgen, omdat we door de jaren heen zo’n 80.000 m² aan Trespa®-platen en gevelplanken hebben geïnstalleerd. Wat kwaliteit betreft, is Trespa een ‘A-leverancier’. Dat is belangrijk, omdat we voornamelijk high-end projecten realiseren voor bijzonder veeleisende klanten, en ik vind het vervelend als ik me daar zorgen over zou moeten maken. De laatste tijd is Trespa zeer innovatief en dat betaalt zich terug: er is een groot aanbod van aantrekkelijke decors, levendige kleuren en verfijnde afwerkingen beschikbaar.”

“Deze gevelbekleding is anders dan alles wat we tot dusverre gezien hebben. De gevels zien er op z’n minst gezegd fascinerend uit, maar tegelijkertijd zijn de effecten zeer subtiel. Afhankelijk van het tijdstip van de dag en of het bewolkt of zonnig is, zorgen de uiteenlopende kleuren zwart van de Meteon®-panelen voor allerlei verschillende tinten en glansniveaus. Dit was een van onze grootste projecten van de laatste tijd en zonder meer het meest uitdagende. En voor alle betrokken partijen is het beslist een mijlpaal.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details