egbertdeboer.com-20200406-03754hr-kopieren

Onder geconditioneerde omstandigheden werden de balkons met steenstrips bekleed.

01:33
28-05-2020

De ruwbouw voor het meest duurzame Van der Valk hotel staat overeind

Elke tien dagen een verdieping omhoog

Wie met regelmaat over de A1 rijdt, zag het gebouw in de afgelopen periode uit de grond tevoorschijn komen: Dura Vermeer Bouw Hengelo bouwt hier het nieuwe, duurzame Van der Valk hotel in Deventer.

Het Van der Valk hotel telt tien verdiepingen, waarin 140 hotelkamers, een restaurant, zeven vergaderruimtes en twee congreszalen worden ingericht. Op de negende en tiende verdieping komen een fitnesscentrum en wellnesscentrum met zwembad. Ontwikkelend bouwer Dura Vermeer Bouw Hengelo realiseert voor het hotel de ruwbouw, gevels en ruwe binnenafbouw.

Balkons met steenstrips

Een staaltje van slim werken leverde Dura Vermeer bij de balkons, die met steenstrips bekleed moesten worden. “Bij dit soort werk wordt het mooiste resultaat bereikt als onder geconditioneerde omstandigheden wordt gewerkt”, vertelt Huub Scholten, uitvoerder van Dura Vermeer. “Daarom hebben we op de bouwplaats een soort balkonfabriek gebouwd, binnen het bereik van de torenkraan. Op platte wagens en in een verwarmde tent hebben we de balkons voorzien van steenstrips. Daarna stonden ze meteen klaar voor het transport naar boven. Zo konden we ook met slecht weer doorwerken.”

egbertdeboer.com-20200406-0070hr-kopieren

Voor de torenkraan gold een strakke logistiek.

 

Uitdagende logistiek

Om alle ruwbouwwerkzaamheden strak op elkaar te laten aansluiten, trokken alle partijen intensief met elkaar op. Gezamenlijk bepaalden zij de logistiek van de torenkraan. “We hebben diverse scenario’s uitgewerkt”, vertelt Scholten. “Konden we beter twee of drie betonwanden per dag neerzetten? En kon de vloer beter in twee of drie shifts worden aangebracht? Die aanpak heeft ons veel tijdwinst opgeleverd. Ook de dagstartgesprekken over veiligheid, kwaliteit, respect en planning hielpen om de puntjes op de ‘i’ te zetten.”

Veiligheid borgen

Terwijl de ene ploeg met de ruwbouw naar de bovenste verdieping van het gebouw klom – met elke tien dagen een verdieping – begon een andere ploeg op de tweede verdieping de gevels dicht te maken zodat hier de binnenafbouw kon beginnen. Vervolgens zakten van bovenaf de steigers weer naar beneden, om per verdieping de buitenplafonds en glazen balustrades aan te brengen. Scholten: “Je begrijpt dat hier een logistieke planning achter moet zitten, die voor iedereen de veiligheid waarborgt.”

Eyecatcher

De lobby is opgesierd met een in het werk gestorte, ronde betontrap die gebogen naar boven loopt. “Dit vakmanswerk hebben we overgelaten aan een specialist met ervaring in dit soort betonwerk, ook bij andere Van der Valk hotels. Het was een intensieve klus qua maatvoering en vlechtwerk, maar het resultaat mag er zijn.”

Uit oogpunt van duurzaamheid werd overal gekozen voor duurzame installaties, zoals een hoogtemperatuur warmtepomp, een warmtekoudeopslag (WKO) en het door Linthorst Techniek ontwikkelde KAT-systeem, dat warme lucht uit de keuken reinigt en hergebruikt. Het dak werd volgelegd met zonnepanelen. Dura Vermeer op haar beurt voorzag de gevels van triple beglazing en hanteerde voor de spouwmuren en het dak extra hoge isolatiewaardes.   

Tekst | Liliane Verwoolde Beeld | Egbert de Boer

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Binnendeurkozijnen van een vaste leverancier

De houten binnendeurkozijnen voor het Van der Valk hotel in Deventer werden geleverd door LanKo Timmerfabriek. Gekozen werd voor strakke, wit gespoten mahoniehouten kozijnen. Voor Dura Vermeer is LanKo Timmerfabriek een vertrouwd adres. De timmerfabriek leverde namelijk ook de binnendeurkozijnen voor de Van der Valk hotels in Apeldoorn en Enschede.

“Dat werkt plezierig”, vertelt Koen Lansink, directeur/eigenaar van LanKo Timmerfabriek. “De lijntjes tussen Dura Vermeer en ons zijn kort. Wij weten wat zij willen en zij weten wat wij kunnen.”

En inderdaad, zodra de partijen overeenkomst hadden bereikt over de prijs, had Dura Vermeer er geen omkijken meer naar. LanKo Timmerfabriek nam het hele traject voor haar rekening: van maatvoering, detaillering en productie tot spuitwerk en transport. Vervolgens kreeg Dura Vermeer de binnendeurkozijnen exact op afroep aangeleverd. Lansink: “In een leveringsschema was aangegeven in welke hoeveelheden zij de binnendeurkozijnen wilde ontvangen. Het was zaak om daar zorgvuldig mee om te gaan, want dat waren ook de uren waarop de kraan beschikbaar was. Nu kun je dat uitstekend aan ons overlaten. Bovendien had het ook voor ons voordelen: dankzij de deelleveringen was minder opslagruimte voldoende. Mede daardoor had het werk een vlotte doorloop.”


375 kozijnen met triple glas en extra isolatie

Totaal 4.400 m² in de gevel van het nieuwe Van der Valk hotel in Deventer werd gevuld met aluminium kozijnen. Gekozen werd voor een maatwerk-kozijnsysteem van Schüco. Deze firma ontwikkelde speciale profielen, geschikt voor triple glas en extra isolatie. Aluvo Nieuwleusen nam de engineering, het ontwerp en de productie van de kozijnen en glazen balustrades voor haar rekening.

Met in totaal 375 kozijnen ging het om een groot project. En dus werkte Aluvo Nieuwleusen volgens een strak plan. “Zodra het profiel van Schüco binnen was, zijn we aan de slag gegaan”, vertelt Klaas Mulder, projectleider van Aluvo Nieuwleusen. “Alles gebeurde in eigen beheer, van engineering tot en met productie.”

Vanwege het grote gewicht van de glaspartijen werden de kozijnen op de bouwplaats beglaasd. Mulder: “De glaspartijen bereikten gewichten tot 250 kg; reden om kozijnen en glas tot het laatste moment gescheiden gehouden. Het glas is met een SMART-lift over de etages getransporteerd, vervolgens de juiste hotelkamer ingedraaid en van binnenuit geplaatst.”

Goede planning

“Het was een fantastisch project”, vervolgt hij. “De samenwerking met Dura Vermeer verliep gesmeerd. Zaken waren gewoon bespreekbaar, het werktempo werd vastgesteld in overleg en ook de eigen planning was uitstekend op orde. In feite werkten we steeds zo’n 2 tot 3 bouwlagen onder de aannemer. Pas op de bovenste etages was er enige stress. Bouwlaag 9 en 10 lopen namelijk in elkaar over en hier is ook het zwembad gesitueerd. Dat betekende voor ons een dubbel aantal kozijnen.”


Duurzame mortel voor een duurzaam hotel

Voor het duurzaamste hotel van Van der Valk in Deventer heeft Remix Droge Mortel BV een duurzame doorstrijkmortel geleverd, voorzien van het Dubokeur voor DUurzaam BOuwen. Remix is hiermee uniek in Nederland.

De doorstrijkmortel in de kleuren wit en zwart is volgens het Remix Mortel-Op-Maat systeem® geheel afgestemd op de metselstenen en projectomstandigheden, voor een optimaal metseltempo. Men heeft gekozen voor de, zeker bij de zwarte kleur sterk aan te bevelen, uitbloeiingarme (UA) variant om het risico op witte kalkuitslag zoveel mogelijk te beperken. Het resultaat is een mooie, schone en duurzaam gemetselde gevel.

De ter plaatse op prefab panelen gelijmde steenstrips zijn gevoegd met witte Remix uitbloeiingsarme (UA) voegmortel. Aan het aanmaakwater van de voegmortel is Remix Voegfix FX® toegevoegd, voor een optimale hechting aan de steenstrips en het achterliggende betonnen paneel. Remix Voegfix FX® versterkt de eigenschappen van de hierop voorbereide Remix UA voegmortels op het gebied van hechting, druksterkte, elasticiteit, duurzaamheid en watervasthoudend vermogen. Dit tweecomponentensysteem is hierdoor geschikt voor het voegen van o.a. steenstrips, sterk zuigende stenen, gesiliconiseerde stenen, kademuren, voegwerk in kustgebieden en voegrenovatie/-reparatie. Dankzij de elasticiteitsverhoging is Voegfix FX® bij uitstek geschikt voor voegreparatie (en nieuwbouw) in aardbevingsgebieden.


Montagewerk door ervaren deskundigen

De aluminium kozijnen en het triple glas voor het nieuwe Van der Valk hotel in Deventer werden gemonteerd door Montagebedrijf De Leyen BV. Met 375 kozijnen was dat een flinke klus.

De kozijnen waren groot en de triple glaspartijen zwaar. Om deze naar de juiste plaats te brengen, werkte Montagebedrijf De Leyen BV met een kraan en glasrobot. Eerst werd het kozijn met de kraan naar de juiste kamer gemanoeuvreerd. Zodra het kozijn gemonteerd was, volgde met de glasrobot het glas. “We doen dit werk al 27 jaar”, vertelt Heinze de Boer, directeur/eigenaar van Montagebedrijf De Leyen BV. “En we werken met eigen mensen. Onze monteurs zijn dus deskundig en ervaren. Voor het Van der Valk hotel waren gemiddeld twee tot vier monteurs van ons actief.”

Montagebedrijf De Leyen BV verrichtte eerder het montagewerk voor de Van der Valk hotels in Leeuwarden, Oostzaan
en Haarlem.

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Van der Valk, Voorschoten

Constructeur Schreuders Bouwtechniek, Hengelo

Architect P.A.M. Teunissen Architectenburo, Voorschoten

Uitvoering Dura Vermeer Bouw Hengelo BV

W-installaties Linthorst Techniek, Apeldoorn

E-installaties Lammerink Installatiegroep, Ootmarsum

Bouwsom € 13,3 miljoen (bouwkundig deel)

Bouwperiode 2018 – 2020

20200226_123851-kopierenfoto-9-kopieren