Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘De ruwbouw van Q Residences is een logistiek hoogstandje’
Voor de high-rise is gekozen voor een licht geëtst (gezuurd) beton met een specifieke, zachte en zanderige structuur.

‘De ruwbouw van Q Residences is een logistiek hoogstandje’

Het betoncasco van Q Residences is volledig gerealiseerd door Van Muijen Betonbouw. De betonspecialist leverde bovendien de betonwapening, bekistingen, breedplaatvloeren en tijdelijke ondersteuningen.

“Dit project is ons op het lijf geschreven”, vertelt Sam Korrel, Operationeel Directeur bij Van Muijen Betonbouw. “Wij zijn veelzijdig in betonbouw, maar ook gespecialiseerd in de organisatie van het betonbouwproces. Wij werden al in een vroeg stadium door JP van Eesteren betrokken, om mee te denken over een efficiënte aanpak voor het betoncasco. In mei 2020 zijn we op locatie met ons betonwerk gestart.”

Zes dagen per verdieping

“De parkeergarage realiseerden we met een tweelaagse, in het werk gestorte kelderbak op een zware betonnen fundering van heipalen, poeren en funderingsbalken”, aldus Korrel. “Bijzonder hierbij is de poer onder de 24 verdiepingen hoge toren ‘Quartz’, met circa 1.700 m3 beton.” Toren Quartz is gerealiseerd door te tunnelen. “Elke zes dagen hebben we een nieuwe verdieping op het gebouw gezet. Tijdens het tunnelen stortten we bovendien Normteq verankeringssystemen in, waar later de beeldbepalende balkons aan bevestigd zijn. De lagere toren ‘Qube’ van negen verdiepingen bouwden we met wanden en breedplaatvloeren.”

Twee bouwstromen

De ruwbouw van Q Residences is een logistiek hoogstandje. “We hadden te maken met een beperkte bouwplaats”, aldus Korrel. “Tegelijkertijd moesten we twee bouwstromen op gang houden én over voldoende materialen beschikken. Een behoorlijke puzzel, die een gedegen voorbereiding en naadloze afstemming vereiste. De kundigheid en buitengewone samenwerking binnen het gehele projectteam hielpen daarbij. Samen realiseerden we twee iconische woontorens.”  

Q Residences: bijzondere gevels in architectonisch beton

Architectonisch beton staat synoniem voor een ongekende creatieve vrijheid. Zowel in vorm, kleur als nabewerking. Dat bewijst Decomo onder meer bij de nieuwbouw van Q Residences in Amsterdam, waar drie afwerkingen (gezuurd, gepolijst en gestraald) stijlvol samenkomen in een gebouw met internationale allure.

Tekst | Lieke van Zuilekom    Beeld | Decomo

Q Residences is een project van Kroonenberg Groep. Het indrukwekkende wooncomplex is ontworpen door architecte Jeanne Gang van Studio Gang (Chicago), die internationaal al indruk maakte met de woontorens MIRA (122 meter) en Vista Tower (365 meter). “Kenmerkend voor de ontwerpen van Gang zijn de dynamische en golvende structuur, die ook Q Residences zijn unieke uitstraling geeft”, vertelt Werner Hulstaert, Accountmanager Nederland bij Decomo. 

Voor de low-rise is gekozen voor gestraald architectonisch beton in een grijze tint, die perfect aansluit op de metselwerk vlakken.

Uitstekende stabiliteit en kleuregaliteit

Q Residences bestaat uit twee torens: de zuidelijk gelegen en strak vormgegeven low-rise Cube en de noordelijk gelegen high-rise Quartz, waarbij de kolommen en balkons als een exoskelet en golvend om het casco zijn geschikt. “Om de bijzondere vormgeving én uitstraling van de gevels mogelijk te maken, zijn diverse materialen onderzocht. Hiervoor heeft Studio Gang ook uitvoerend architect Rijnboutt (Amsterdam) betrokken”, vertelt Hulstaert. “Architectonisch beton kwam hierbij als winnaar naar voren. Voor de high-rise is gekozen voor een licht geëtst (gezuurd) beton met een specifieke, zachte en zanderige structuur en een uitstekende stabiliteit én kleuregaliteit. Om deze kleuregaliteit ook voor de lange termijn te garanderen, maken wij voor al onze betonsamenstellingen gebruik van natuursteengranulaten. Een speciale coating zorgt er vervolgens voor dat vervuiling zich moeilijk kan hechten. Bovendien wordt een eenvoudige en snelle reiniging geborgd. Een specifieke wens van Kroonenberg Groep, dat Q Residences in eigendom houdt.”

Samenspel van afwerkingen en kleuren

Het overgrote deel van de high-rise is uitgevoerd met gezuurd architectonisch beton, in combinatie met een gepolijste uitvoering op de begane grond en bij de entree. “Hierdoor krijgen de plint en entree hun gepaste grandeur. Bovendien is gepolijst beton beter bestand tegen slijtage.” Een uitdaging was om met het gepolijste en gezuurde beton eenzelfde kleur te bereiken, vertelt Hulstaert, maar uiteindelijk is dit goed gelukt. Bijvoorbeeld door gelijke tijden tussen storten, ontkisten en afwerken te hanteren, waardoor de kleur van de grondstoffen op een identieke manier naar boven wordt gehaald. Hij omschrijft de kleur van de high-rise als beige met een lichtroze zweem, die naadloos aansluit bij de beglazing en kozijnprofielen. “Voor de low-rise is gekozen voor gestraald architectonisch beton in een grijze tint, die perfect aansluit op de metselwerk vlakken.” Alle betonelementen van Decomo zijn kort voor de oplevering aan de gevels bevestigd.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details