Huurwoningen moeten tegenwoordig aan strengere eisen voldoen op het vlak van energieprestatie. De laatste jaren werd er dan ook fors geïnvesteerd in renovatie van woningen. Op dit ogenblik krijgen de 183 seniorenwoningen van Wooncentrum De Rustmaat in Huizen groot onderhoud. In opdracht van Woonzorg Nederland staat Aannemingsbedrijf Draisma in voor de duurzame renovatie, waardoor de woningen van energielabel E/F naar A/B gaan. De ontwerpen zijn van de hand van architectenbureau studio WA uit Amersfoort.
De Rustmaat ligt in de wijk Huizermaat in Huizen. Het plan bestaat uit 183 woningen met één, twee en drie kamers. Het wooncomplex bestaat uit een flatgebouw met 131 appartementen, verdeeld over vijf verdiepingen. Daarnaast zijn er nog eens 32 grondgebonden woningen en 20 duplex-woningen. In het appartementsgebouw bevindt zich ook een ontmoetingsruimte, waar diverse activiteiten georganiseerd worden, zoals klaverjassen, biljarten, gymnastiek, bingonamiddagen en filmavonden. De bewoners kunnen voor hun dagelijkse boodschappen terecht in het naburige winkelcentrum Oostermeent en ook de tandarts, apotheek, bank en het postkantoor bevinden zich in de buurt, op loopafstand. “De woningen van de Rustmaat waren echter aan renovatie toe, om opnieuw te kunnen voldoen aan de huidige, strengere eisen op vlak van onder meer energieprestaties, maar ook om het comfort en woongenot voor de bewoners te verbeteren”, stelt Harm Lentink, uitvoerder bij Aannemingsbedrijf Draisma. “In opdracht van Woonzorg Nederland tekenden de architecten van studio WA de plannen voor een volledige renovatie van de woningen. Momenteel ondergaan alle woongelegenheden een grondig onderhoud en na oplevering zal het energielabel verbeterd zijn van E/F naar A/B.”
Binnen een bouwteamformule startte Aannemingsbedrijf Draisma vorig jaar samen met de opdrachtgever met de uitwerking van de schetsplannen en het budget. Begin 2019 werden de definitieve plannen afgerond en de nodige vergunningen aangevraagd, waarna begin juni de uitvoering kon starten. “Zowel in de flats als bij de laagbouwwoningen gaan we samen met onze bouwpartners zeer grondig te werk. Zo worden in alle woningen onder andere het asbest gesaneerd, gevelbekledingen vervangen, voegwerk hersteld en worden de spouwen en vloeren nageïsoleerd. Verder worden ook de gevelkozijnen of beglazing en de pannendaken vervangen”, licht Lentink het project toe. “Ook de installaties worden aangepakt. Zo krijgen de woningen een nieuw CO2-gestuurd mechanisch ventilatiesystemen, op het dak worden zonnepanelen geïnstalleerd en de meterkasten worden vervangen. Er wordt ook nieuwe bemetering aangebracht, onafhankelijk per woning voor elektra, verwarming en water.”
Sinds juni zijn de verschillende bouwpartners druk bezig om het plan tot in de kleinste details te realiseren. In maart 2020 moet het werk afgerond zijn. Dagelijks zijn zo’n 40 vakmensen op de werf actief, waarvan 15 van de hoofdaannemer zelf. De rest zijn werknemers van onderaannemers die onder coördinatie van aannemingsbedrijf Draisma werken uitvoeren. Draisma uit Apeldoorn is een allround aannemer, die dankzij de verschillende afdelingen de meest uiteenlopende restauratie-, renovatie- en nieuwbouwprojecten kan uitvoeren. “Vanuit onze historie als traditioneel bouwbedrijf weten we wat er voor nodig is om te werken in bewoonde situaties of in een omgeving waar de productie door moet gaan.
We verdiepen ons in het woon- of arbeidsproces en passen daar onze werkwijze op aan, zodat men zo min mogelijk overlast ondervindt aan een renovatie. Daarbij herstellen en vernieuwen we naar de eisen van deze tijd waarbij duurzaamheid, veiligheid en energie-efficiëntie centraal staan”, zegt Lentink. “Draisma is uitgegroeid tot een vooraanstaande speler in de markt met meer dan 100 medewerkers. We blijven continu investeren in de bijscholing van ons personeel en in de nieuwste 3D technieken en BIM. Dit doen we samen met onze partners in het bouwproces om open en transparant te kunnen communiceren, want dit is ook bij dit project doorslaggevend voor de succesvolle realisatie en de tijdige oplevering.”