De gevels worden hersteld en nageïsoleerd. De kozijnen en de pannendaken worden vervangen.

02:12
29-04-2020

De Rustmaat | Verduurzaming en groot onderhoud van 183 woningen

Seniorenwoningen door renovatie van energielabel E/F naar A/B

Huurwoningen moeten tegenwoordig aan strengere eisen voldoen op het vlak van energieprestatie. De laatste jaren werd er dan ook fors geïnvesteerd in renovatie van woningen. Op dit ogenblik krijgen de 183 seniorenwoningen van Wooncentrum De Rustmaat in Huizen groot onderhoud. In opdracht van Woonzorg Nederland staat Aannemingsbedrijf Draisma in voor de duurzame renovatie, waardoor de woningen van energielabel E/F naar A/B gaan. De ontwerpen zijn van de hand van architectenbureau studio WA uit Amersfoort.

De Rustmaat ligt in de wijk Huizermaat in Huizen. Het plan bestaat uit 183 woningen met één, twee en drie kamers. Het wooncomplex bestaat uit een flatgebouw met 131 appartementen, verdeeld over vijf verdiepingen. Daarnaast zijn er nog eens 32 grondgebonden woningen en 20 duplex-woningen. In het appartementsgebouw bevindt zich ook een ontmoetingsruimte, waar diverse activiteiten georganiseerd worden, zoals klaverjassen, biljarten, gymnastiek, bingonamiddagen en filmavonden. De bewoners kunnen voor hun dagelijkse boodschappen terecht in het naburige winkelcentrum Oostermeent en ook de tandarts, apotheek, bank en het postkantoor bevinden zich in de buurt, op loopafstand. “De woningen van de Rustmaat waren echter aan renovatie toe, om opnieuw te kunnen voldoen aan de huidige, strengere eisen op vlak van onder meer energieprestaties, maar ook om het comfort en woongenot voor de bewoners te verbeteren”, stelt Harm Lentink, uitvoerder bij Aannemingsbedrijf Draisma. “In opdracht van Woonzorg Nederland tekenden de architecten van studio WA de plannen voor een volledige renovatie van de woningen. Momenteel ondergaan alle woongelegenheden een grondig onderhoud en na oplevering zal het energielabel verbeterd zijn van E/F naar A/B.”

Alle wooneenheden van het flatgebouw en ook de laagbouwwoningen krijgen buiten en binnen groot onderhoud.

 

Bouwteamformule

Binnen een bouwteamformule startte Aannemingsbedrijf Draisma vorig jaar samen met de opdrachtgever met de uitwerking van de schetsplannen en het budget. Begin 2019 werden de definitieve plannen afgerond en de nodige vergunningen aangevraagd, waarna begin juni de uitvoering kon starten. “Zowel in de flats als bij de laagbouwwoningen gaan we samen met onze bouwpartners zeer grondig te werk. Zo worden in alle woningen onder andere het asbest gesaneerd, gevelbekledingen vervangen, voegwerk hersteld en worden de spouwen en vloeren nageïsoleerd. Verder worden ook de gevelkozijnen of beglazing en de pannendaken vervangen”, licht Lentink het project toe. “Ook de installaties worden aangepakt. Zo krijgen de woningen een nieuw CO2-gestuurd mechanisch ventilatiesystemen, op het dak worden zonnepanelen geïnstalleerd en de meterkasten worden vervangen. Er wordt ook nieuwe bemetering aangebracht, onafhankelijk per woning voor elektra, verwarming en water.”

De volledige gevel van elke individuele woning wordt nauwkeurig onder handen genomen.

 

Alles volgens plan

Sinds juni zijn de verschillende bouwpartners druk bezig om het plan tot in de kleinste details te realiseren. In maart 2020 moet het werk afgerond zijn. Dagelijks zijn zo’n 40 vakmensen op de werf actief, waarvan 15 van de hoofdaannemer zelf. De rest zijn werknemers van onderaannemers die onder coördinatie van aannemingsbedrijf Draisma werken uitvoeren. Draisma uit Apeldoorn is een allround aannemer, die dankzij de verschillende afdelingen de meest uiteenlopende restauratie-, renovatie- en nieuwbouwprojecten kan uitvoeren. “Vanuit onze historie als traditioneel bouwbedrijf weten we wat er voor nodig is om te werken in bewoonde situaties of in een omgeving waar de productie door moet gaan.

We verdiepen ons in het woon- of arbeidsproces en passen daar onze werkwijze op aan, zodat men zo min mogelijk overlast ondervindt aan een renovatie. Daarbij herstellen en vernieuwen we naar de eisen van deze tijd waarbij duurzaamheid, veiligheid en energie-efficiëntie centraal staan”, zegt Lentink. “Draisma is uitgegroeid tot een vooraanstaande speler in de markt met meer dan 100 medewerkers. We blijven continu investeren in de bijscholing van ons personeel en in de nieuwste 3D technieken en BIM. Dit doen we samen met onze partners in het bouwproces om open en transparant te kunnen communiceren, want dit is ook bij dit project doorslaggevend voor de succesvolle realisatie en de tijdige oplevering.”  

Tekst | Johan Debaere Beeld | Aannemingsbedrijf Draisma BV

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Gevels krijgen groot onderhoud

De Nijkerkse Van der Haar Groep, opgericht in 1979, is een toonaangevend gevelrenovatiebedrijf dat bij elk project de klant centraal stelt. “We staan in voor het onderhoud, de isolatie of na-isolatie van buitengevels, voeren herstellingswerkzaamheden aan voeg- en metselwerk uit, reinigen en hydrofoberen gevels en plaatsen renovatieankers. Daarnaast hebben we ook alle deskundigheid en de meest geavanceerde meetapparatuur in huis om de conditie van gevels te onderzoeken, de resultaten te analyseren en aan de klant te rapporteren”, zegt projectleider Jaco Franken.

“De combinatie van een deskundig team in de voorbereiding met specialisten in de uitvoering is de sleutel tot ons succes. We beschikken daarvoor over een groep van ruim 70 enthousiaste en ervaren medewerkers, die bovendien continu bijgeschoold worden. Voor elk project hebben we één contactpersoon, die zowel in de voorbereiding als tijdens de uitvoering de klant begeleidt.”

Hoofdaannemer Draisma selecteerde de Van der Haar Groep voor de renovatie van de bestaande gevels van de woningen van de Rustmaat. “De volledige gevel van elke individuele woning wordt nauwkeurig onder handen genomen. Het oude voegwerk wordt uitgehakt en vervangen door nieuwe specie. Bovendien wordt al het beschadigde metselwerk aangepakt en nieuw kitwerk aangebracht. Tot slot plaatsen onze medewerkers nieuw lood op de schoorstenen”, licht Franken toe. “Van net voor de bouwvak tot op het einde van 2019 zijn we met een team van gemiddeld 2 tot 3 man op de bouwplaats bezig.”

De specialisten van de Van der Haar Groep waren ook verantwoordelijk voor onder meer de gevelrenovatie van 27 woningen in Bleiswijk, 120 in Ermelo en 234 in Amsterdam, de herstelling van 22 zijgevels in Ede en de herstelling van het voeg- en metselwerk van de kerktoren in Nijkerk.


Asbestsanering en sloopwerk in fases

Het Noord-Hollandse A.S.E. Asbest Sanering Eemnes (Huizen) is verantwoordelijk voor de asbestsanering en het sloopwerk bij alle woningen van de Rustmaat in Huizen. Dat gebeurt in verschillende fases. Vanaf mei 2019 tot begin 2020 voert de specialist in asbestverwijdering in opdracht van hoofdaannemer Draisma volgens plan wekelijks werken in een deel van de woningen uit.

“We zijn gecertificeerd conform het certificatieschema voor de procescertificaten asbest­inventarisatie en asbestverwijdering en worden daarvoor periodiek beoordeeld door de certificerende instantie. Als erkend bedrijf hebben we in de loop der jaren veel ervaring op gedaan in het verwijderen, inventariseren en adviseren van en over asbest. Getuige daarvan zijn de vele verschillende projecten die we uitvoerden voor particulieren, bedrijven, gemeenten en overheidsinstellingen”, vertelt zaakvoerder Rob Ligter. “Al onze activiteiten gebeuren conform de huidige wetgeving en gemaakte afspraken. We geven onze klanten deskundig advies en kunnen ook een effectief behandelplan voorstellen, door elke situatie vakkundig te inventariseren.” A.S.E. begeleidt projecten van A tot Z. Na het advies analyseert ze het asbestmonster in het laboratorium, maakt een inventarisatierapport op, dient de noodzakelijke aanvraag voor de sloopmelding of een omgevingsvergunning in, werkt een Plan van Aanpak uit, zorgt voor de sanering en het slopen om, tot slot, het asbest af te voeren en te storten. Ligter vult nog aan: “Het saneren van asbest hoeft niet duur te zijn. Het komt er als klant op aan eerst voldoende advies en informatie in te winnen over de ernst van de situatie, zodat je zelf kunt meebepalen welke aanpak nodig is.”

Over AAA - Stedenbouw Intern x

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Project

De Rustmaat, Huizen

Opdrachtgever

Woonzorg Nederland

Architect

studioWa, Amersfoort

Hoofdaannemer

Aannemingsbedrijf Draisma, Apeldoorn

ISSO TVVL