Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De realisatie van The William in Amsterdam
The William staat ook wel bekend als ‘Project Aan Het Water’.

De realisatie van The William in Amsterdam

Synergie tussen binnen en buiten

Direct gelegen aan het water, een prestigieus, opvallend gebouw en op steenworp afstand van de Amstel: kantoorpand The William in Amsterdam biedt een waanzinnige werkomgeving. We gaan in gesprek met Jeroen Heijstee van MOKA architecten en Coen Fortuyn van Nijkerk Holding over alle bijzondere details in dit project.

De realisatie van The William staat ook wel bekend als ‘Project Aan Het Water’. Een bouwkundig hoogstandje, dat Nijkerk Holding realiseert. Fortuyn vertelt: “Door de succesvolle samenwerking bij eerdere projecten hebben we besloten dit project in een bouwteam, onder andere samen met MOKA architecten, te ontwikkelen.” 

Het gloednieuwe kantoorpand ligt in Overamstel.

Woon-werkgebied met industrieel karakter

Het gloednieuwe kantoorpand ligt in Overamstel. Een van oorsprong bedrijfsmatig gebied binnen de ring van Amsterdam met een goede bereikbaarheid. Door de jaren heen is de plek een gewilde kantoorlocatie geworden. “Het gebied is volop in ontwikkeling: de gemeente heeft een specifieke visie om het te transformeren tot woon-werkgebied met behoud van het oorspronkelijke industriële karakter”, vertelt Fortuyn. “De ligging is uniek. Direct aan het water, met aan de overkant het Amstelkwartier. Jaren geleden dachten we al: ‘als we deze plek ooit kunnen bemachtigen, grijpen we onze kans’.” En dat is gelukt. “Voorheen stond hier een betonfabriek, die uiteindelijk veranderde in een creatief kantoor met media- en marketingbedrijven. Het pand voldeed helaas niet meer aan de gestelde eisen, dus toen zijn we gaan nadenken over nieuwbouw. Dat is het moment dat we met MOKA architecten aan de slag gingen en er iets bijzonders tot stand is gekomen.”

Meer dan een standaard kantoorpand

Het was even puzzelen, maar uiteindelijk kwam MOKA architecten met een prachtig ontwerp dat precies binnen de visie van de gemeente past. “In de jaren ’50 stonden hier veel industriële gebouwen”, legt Heijstee uit. “Dat industriële karakter vormt de buurt. De omgeving is uniek met de directe ligging aan het water en de uitzichten over Amsterdam. En daarop hebben we ook voortgeborduurd in ons ontwerp. Daarom hebben we voor stoere materialen gekozen: een samensmelting van staal, beton, glas en hout.”

The William wordt een centrale ontmoetingsplek waar je koffie kunt drinken, overleggen of werken.

“We wilden verder gaan dan een standaard kantoorpand. Zo beschikt het gebouw over 1,5 kilometer aan mooie, verspringende balkons. Hier kan men even ontsnappen aan de dagelijkse drukte en genieten van het magisch mooie uitzicht over de Amstel. Ook hebben we een weelderige daktuin toegevoegd op de eerste verdieping. Hier kunnen toekomstige huurders genieten van een groene lounge area aan de ene kant en een multifunctioneel sportveld aan de andere kant. Zo zorgen we voor synergie tussen binnen en buiten.”

Transparant met internationale allure

Het nieuwe kantoorpand bestaat uit een grote onderbouw met daarop twee bouwdelen van respectievelijk zes en acht verdiepingen. De plint is ruim zeven meter hoog, biedt ruimte en kan allerlei functies huisvesten: “Het idee is om het in te richten als een centrale ontmoetingsplek waar je koffie kunt drinken, overleggen of werken. De hele plint is aan drie zijden transparant, om zoveel mogelijk het contact met de omgeving te behouden. Het leent zich dus ook goed voor publieke functies”, aldus Heijstee. 

The William wordt een luxe gebouw met internationale allure.

Het is de bedoeling dat het pand nog heel lang waarde heeft. “We hebben ervoor gezorgd dat het gebouw in de toekomst allerlei functies kan huisvesten. Het ontwerp heeft een generiek casco. Een bouwstructuur met betonnen kolommen en vloeren, waar makkelijk andere gevels en indelingen in geplaatst kunnen worden. Je maakt er bijvoorbeeld relatief gemakkelijk woningen in. De huidige opzet van de kantoorfunctie is ook flexibel. Het is geschikt om te verhuren aan één of twee grote huurders, maar ook goed bruikbaar als multi-tenant kantoorgebouw.” Fortuyn vult aan: “Het wordt echt een luxe gebouw met internationale allure. Dat zie je ook terug in de gemaakte keuzes, zoals de warme, eikenhouten plafonds en de witte natuursteenachtige uitstraling van de buitenkant van het gebouw. De daktuin heeft intensieve begroeiing en wordt met marmer afgewerkt. Daarnaast hebben alle kantoorruimtes klimaatplafonds met hoogwaardige techniek. Je ziet het: we hebben samen tot in de puntjes nagedacht over de kleinste details!”

Het is de bedoeling dat het pand nog heel lang waarde heeft.
Bouwinfo
  • Opdrachtgever Nijkerk Holding BV
  • Architect MOKA architecten
  • Realisatie BAM Bouw en Techniek, KSH Holland en Van den Pol Elektrotechniek

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?