Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘De prijzen bleven stijgen tot het moment van levering’
Aan de buitenzijde accentueren de donkere bakstenen de strakke lijnen.

‘De prijzen bleven stijgen tot het moment van levering’

Bouwen in een instabiele markt

Vishandel Schot beschikt over een fonkelnieuw bedrijfspand. Het pand werd begin mei 2022 opgeleverd, zodat de leverancier van vis, schaal- en schelpdieren exact op de geplande datum kon verhuizen. Maar gezien de instabiele markt ging dit zeker niet vanzelf.

Op bouwtechnisch gebied was er geen probleem.

Vishandel Schot in Tholen is gespecialiseerd in het leveren van vis, schaal- en schelpdieren aan de horeca en detailhandel. Dit vroeg om een bedrijfspand met een kantoorgedeelte, een koelcel en een vrieshuis voor de opslag van de binnengekomen vis, diverse fileer- en verwerkingsruimtes en hallen voor de logistiek. “Op bouwtechnisch gebied leverde dit bouwproject geen problemen op”, vertelt Jaco Corbijn, projectleider van Bouwbedrijf Schrijver. “Het zijn de omringende factoren, zoals de instabiele markt, de hoge eisen voor foodsafe bouwen en de korte bouwtijd die dit werk uitdagend hebben gemaakt.”

Uit het oogpunt van hygiëne is het totale pand gebouwd volgens de regels zoals opgenomen in de NVWA.

Instabiele markt

De instabiele markt deed zich al gelden tijdens de voorbereidingsfase. “We berekenden de benodigde hoeveelheden staal en bestelden deze”, geeft Corbijn als voorbeeld, “maar ook na de bestelling bleven de prijzen stijgen. En dat bleef zo tot het moment van aflevering. De prijsstijgingen speelden zich met name af in de staal- en panelenbouw. Dan heb je het in feite over de gehele buitenschil. Gelukkig waren de bouwmaterialen wel beschikbaar.”

Foodsafe bouwen

Omdat Vishandel Schot in de foodbranche opereert, moest de omgeving zodanig worden ingericht, dat hier een hoge arbeidshygiëne gehanteerd kan worden. Hiervoor gelden de regels zoals opgenomen in de NVWA. Corbijn: “Deze regels waren ook opgenomen in het bestek. Ze vragen met name om grote zorgvuldigheid. Denk hierbij maar aan gladde afwerkingen, goed dichtgekitte naden, veel tegelwerk en doordachte materiaalkeuzes. Om deze reden is ook veel rvs toegepast in het interieur. Dit materiaal scoort op alle terreinen hoog.”

Korte bouwtijd

Maar hoezeer de omstandigheden het werk ook intensiveerden, deze veranderden niets aan de deadline. De verhuisdatum van Vishandel Schot stond vast. “De betonnen heipalen werden bijvoorbeeld pas weken later geleverd, waardoor de start van de bouw ook weken werd opgeschoven. We begonnen dus al met een fikse achterstand op ons schema. Door een hele strakke planning en overal flink bovenop te zitten, is het toch gelukt om onze afspraken na te komen. Maar eerlijk gezegd verbaast het me nog steeds dat we het voor elkaar hebben gekregen.”

Inmiddels heeft Vishandel Schot haar intrek genomen in het nieuwe bedrijfspand en draaien de activiteiten alweer op volle toeren. “Het is een mooi, licht bedrijfspand geworden met strakke lijnen. De fraaie, donkere bakstenen accentueren dit nog eens. Goed om te zien dat het resultaat op geen enkele manier heeft geleden onder de omstandigheden.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Vishandel Schot, Tholen
  • Architect/constructeur Bouwraadhuis, Kruiningen
  • Aannemer Bouwbedrijf Schrijver, ‘s-Gravenpolder
  • Installateur Visser Installatiebedrijf, Poortvliet
  • Bouwperiode september 2021 – april 2022

Het totale installatiepakket in vier maanden

Visser Installatietechniek installeerde alle installaties voor de nieuwbouw van Vishandel Schot, met uitzondering van de koude- en beveiligingsinstallaties. Dit gebeurde in een tijdsbestek van vier maanden.
“Het was een grote klus met een relatief korte uitvoerings-tijd”, vertelt Ad Duvekot, algemeen directeur van Visser Installatietechniek in het Zeeuwse Poortvliet. “Hierdoor was de planning zeker een uitdaging. Maar – mede dank-zij een zorgvuldige voorbereiding – is alles voorspoedig verlopen. We hebben tijdig opgeleverd met een minimaal aantal restpunten.”


Totaalinstallateur
Visser Installatietechniek installeerde de verwarmings-installatie met airco-units voor koeling en verwarming, warmteterugwininstallatie, vloerverwarming in de koude-cellen en installaties voor hemelwaterafvoer, sanitair en verlichting. En toch was er voor dit hele project één aanspreekpunt. “We zijn een totaalinstallateur en dat is een groot voordeel voor de klant”, vertelt Duvekot hierover. “Tijdens én na de bouw heeft Vishandel Schot te maken met één aanspreekpunt. Bij calamiteiten belt hij gewoon die ene, vertrouwde contactpersoon. Deze kent de situatie en is hiermee de beste persoon om het probleem snel op te lossen.”
Ook over de sfeer tijdens het project is Duvekot dik tevre-den. “De samenwerking met Bouwbedrijf Schrijver en met de nevenaannemers voor de koude- en beveiligingsinstal-laties verliep soepel en plezierig.”

Aluminium als mooie binnenkomer

Goemaat leverde de aluminium kozijnen en vliesgevels voor de nieuw-bouw van Vishandel Schot in Tholen. In totaal gaat het om 70 m2 aan vliesgevels en 45 m2 aan kozijnen. Dit werd allemaal in de eigen fabriek in Oud-Gastel geproduceerd en door de eigen medewerkers gemon-teerd. Het bedrijf Goemaat produceert, levert en monteert kozijnen en gevels van glas, aluminium en kunststof. Vanuit de vestigingen in Goeder-eede, Oud-Gastel en Goes wordt heel Zuidwest-Nederland bediend, van Zeeland en West-Brabant tot Rotterdam. Bij de vishandel in Tholen kwam het bedrijf terecht via Bouwgroep Schrijver, een vaste opdracht-gever. “De werkzaamheden vonden eind vorig jaar plaats. Voor ons is het project dus al afgerond. Het is een goed verlopen project, dat er netjes uitziet. De klant is tevreden en wij ook”, zegt Erik Vervaart, werk-voorbereider bij Goemaat.


Het meest in het oog springt, naast de gehele gevel natuurlijk, het zetwerk kader van de ingang. Deze steekt een stukje uit en vormt letterlijk en figuurlijk de binnenkomer. Een ander bijzonder onder-deel vormen de brandwerende kozijnen, die ook in de eigen fabriek geproduceerd werden. Het aluminium van Goemaat is voorzien van het VMRG-keurmerk, wat betekent dat aan alle normen voor isolatie-waarde, duurzaamheid, hitte- en drukbestendigheid wordt voldaan.

Omdat de staalprijzen stegen, steeg in feite de prijs van de hele buitenschil.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details