Ploeg kozijnen is al ruim 40 jaar hét adres in Nieuw-Vennep voor kunststof kozijnen, ramen, deuren, schuifpuien en dakkapellen. Ongeacht of het gaat om nieuwbouw of renovatie, particulier of zakelijk, het familiebedrijf houdt het volledige proces in eigen hand. Van advies, verkoop en productie tot en met montage, onderhoud en service. “Hierdoor houden we maximale grip op kwaliteit, planning én duurzaamheid”, aldus Manager B2B Martien Akerboom.
Duurzaamheid is één van de belangrijkste thema’s van de laatste jaren en staat ook bij Ploeg kozijnen hoog in het vaandel, benadrukt Akerboom. “Onze kunststof kozijnen zijn in de basis al duurzaam. De isolatiewaarde van zowel de kamerstructuur als beglazing is hoog. Bovendien worden de kozijnen luchtdicht gemonteerd. Hierdoor kunnen klanten flink op hun energiekosten besparen en wordt hun wooncomfort verhoogd.”
De kunststof kozijnen van Ploeg kozijnen gaan gemiddeld minimaal 40 jaar mee en kunnen tot wel 10 keer gerecycled worden, waarbij de kwaliteit gewoon goed blijft. Om een zorgvuldige recycling mogelijk te maken, werkt Ploeg kozijnen samen met profielleverancier Deceuninck. “We zamelen actief oude kunststof kozijnen in”, aldus Akerboom. “En ook ons kunststof restmateriaal wordt in het gesloten kringloopsysteem van Deceuninck gereinigd en gegranuleerd. De kunststof korrels die hieruit voortkomen, vormen de basis grondstof voor nieuwe kunststof kozijnen. Dankzij dit proces worden jaarlijks 2.3 miljoen oude kozijnen teruggebracht in de kringloop.”
Bij het demonteren van oude kozijnen worden afvalstromen strikt gescheiden. “Hierdoor kunnen niet alleen PVC, maar ook glas, rubbers en metalen een duurzaam tweede leven krijgen. In onze kozijnen wordt op dit moment standaard 15-20% gerecyclede grondstof toegepast. Bijvoorbeeld als kernvulling en in vensterbanken. In de komende 10 jaar neemt dit percentage ‘donormateriaal’ steeds verder toe. Niet alleen omdat onze kennis op dit vlak toeneemt, maar ook omdat steeds meer oude kunststof kozijnen in de keten beschikbaar komen. Door het oude kunststof een tweede leven te geven, kan tot 90% bespaard worden op de energiekosten t.o.v. volledig nieuwe grondstoffenproductie, terwijl een grondstof van exact dezelfde kwaliteit wordt verkregen.”
“We hebben de ambitie uitgesproken naar Deceuninck dat wij in 2030 circa 50% van onze kozijnen willen vervaardigen uit circulaire profielen”, aldus Akerboom. “Uit deze ambitie is circa 2 jaar geleden het Phoenix-profiel ontstaan; het eerste kozijnprofiel op basis van 100% gerecyclede grondstof, dat continu wordt verbeterd en verfijnd.” De 100% gerecyclede profielen resulteren op dit moment in een 90% gerecycled kozijn, vertelt hij. Er moeten nog altijd nieuwe onderdelen worden toegevoegd, zoals nieuwe rubbers en nieuw hang- en sluitwerk. “Hoe kunnen we ook deze onderdelen een circulair karakter geven? Door hierover in gesprek te gaan met onze leveranciers, willen we het vliegwiel op gang brengen én houden.”
Het Phoenix kozijn betreft een strak model met een verdiept profiel van 115 mm diep en een hellingsgraad van 5 graden. Het kozijn is standaard leverbaar in Phoenixwit, maar kan ook voorzien worden van een kleurfolie. Architecten en eindgebruikers hebben keuze uit maar liefst 50 uiteenlopende kleuren, waardoor een esthetische integratie in elk gebouw mogelijk is.
Inmiddels heeft Ploeg kozijnen de eerste projecten met Phoenix uitgevoerd. Als voorbeeld noemt Akerboom het scholencomplex van de Aloysius Stichting aan de Avignonlaan in Eindhoven, waar in opdracht van Dura Vermeer 30 circulaire kozijnen zijn ingepast. Ook zijn de Phoenix kozijnen gebruikt voor het tweede bedrijfspand van Ploeg kozijnen aan de Haverstraat in Nieuw-Vennep. Op dit moment is Ploeg kozijnen betrokken bij de duurzame renovatie van 40 appartementen in Rotterdam, in opdracht van Heijmans. “Duurzaamheid is een kernwaarde van Heijmans. Wij hebben ingezet op een 100% circulaire bouw”, vertelt Marc Molenschot, Projectcoördinator Renovatie bij Heijmans. “De samenwerking met Ploeg kozijnen sluit hier naadloos op aan. Samen met diverse partners helpen wij VvE’s om hun gebouwen te verbeteren én te verduurzamen. Hierbij ontzorgt Ploeg kozijnen ons van advies t/m warme opname en montage. Zeer prettig is bovendien dat Ploeg kozijnen ook zelf duurzame initiatieven ontplooit. Het Phoenix kozijn is hiervan een mooi voorbeeld. Alle 40 appartementen in Rotterdam worden voorzien van deze ‘future windows’. De oude kunststof kozijnen die hierbij vrijkomen, worden zorgvuldig afgevoerd en verwerkt tot nieuwe grondstof. Zo maken we de cirkel rond.”
Voor Ploeg kozijnen heeft duurzaamheid ook betrekking op haar huisvesting en bedrijfsvoering. “Circa 3 jaar geleden hebben we onze SMART doelstellingen voor 2030 geformuleerd”, aldus Akerboom. “Hoofddoel is om 30% te besparen op de CO2-uitstoot en milieukosten van aangekochte goederen en diensten. Kijken we naar onze interne bedrijfsvoering, dan willen we een besparing van 50% realiseren. Hierbij kijken we zowel naar onze producten, processen, huisvesting, mobiliteit als mensen. We zoeken actief naar mogelijkheden om schoner en energiezuiniger te produceren. Op onze bedrijfspanden aan de Pesetaweg en Haverstraat liggen zo’n 1.500 zonnepanelen, waardoor het grootste deel van onze energiebehoefte duurzaam wordt opgewekt. Nagenoeg overal maken we gebruik van LED-verlichting en beide panden zijn voorzien van EV-laadpalen. Vanaf komend jaar gaan we de CO2 die we nu nog uitstoten, bovendien compenseren met de aanplant van bomen. Alles met het oog op een duurzame toekomst.”