Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De nieuwste installatietechnieken, in een hypermoderne jas
Blikvangers van de circa 1.200 m2 grote nieuwbouw zijn de grote vides, imposante glasgevels en antracietzwarte gevelbanden.

De nieuwste installatietechnieken, in een hypermoderne jas

Wie het afgelopen jaar over de A15 bij Sliedrecht is gereden, heeft hem ongetwijfeld gezien: het hypermoderne, zwevende nieuwe kantoorpaviljoen van Bouwonderneming Stout en projectontwikkelaar Herkon. Blikvangers van de circa 1.200 m2 grote nieuwbouw zijn de grote vides, imposante glasgevels en antracietzwarte gevelbanden. Maar ook de installatietechnieken van Klimaatservice Holland en Elektroservice Holland, die deels in het zicht zijn gebleven.

Klimaatservice Holland uit Hardinxveld-Giessendam hecht waarde aan lange en duurzame relaties. Zowel met opdrachtgevers als met toeleveranciers. “Wij zijn sinds jaar en dag de installatiepartner van Stout, dat samen met Herkon en Lagendijk & Stout de Van Herk Groep vormt”, vertelt Jan Nederveen, directeur nieuwbouw bij Klimaatservice Holland. “Al kort na onze start in 1976 werden wij door Stout gevraagd om de klimaatinstallaties voor hun nieuwe loods en kantoor in Hardinxveld-Giessendam te maken. Dit gebouw is diverse keren uitgebreid, waarna we circa twintig jaar geleden opdracht kregen voor de realisatie van een nieuw kantoor met een iets luxere klimaatinstallatie, even verderop. Ook dit pand is diverse keren uitgebreid en verbouwd. Om de snelle groei van Stout én Herkon ook richting de toekomst te faciliteren, startten in 2019 de plannen voor een derde nieuwbouw, dit keer op het Stationspark II in Sliedrecht.”

De warmtepompen worden elektrisch gevoed door de PV-installatie.

Allernieuwste technieken

“Het is erg leuk om te zien welke ontwikkelingen wij met Stout hebben doorgemaakt”, benadrukt Nederveen. “Zowel op bedrijfsniveau als qua installatietechniek. In het eerste project waren verwarming en ventilatie al voldoende vooruitstrevend, terwijl in het tweede project ook koeling werd toegevoegd. In Sliedrecht zijn nu de allernieuwste technieken geïnstalleerd én slim gekoppeld. Ook in dit project hebben we waar mogelijk gewerkt met vaste relaties en lokale partijen. Maar ook met ons zusterbedrijf Elektroservice Holland, dat circa zeventien jaar geleden is opgericht en verantwoordelijk is voor de complete elektrotechnische installatie. Van LED-verlichting tot toegangscontrolesysteem, slagboominstallatie, camerabewaking, data-installatie en PV-installatie.”

Slim gekoppeld

Aan de basis van de klimaatinstallatie liggen twee luchtwarmtepompen, die stijlvol in het ontwerp zijn ingepast. “De bovenste twee bouwlagen van het kantoorpaviljoen zweven aan de voorzijde boven het water, terwijl aan de achterzijde een parkeerterrein is ingericht”, vertelt Nederveen. “Aan de rand hiervan en vlakbij het water is een bak gemaakt, waarin beide warmtepompen staan opgesteld. De warmtepompen leveren warmte en koude aan de 4-pijps plafondinductie-units en worden elektrisch gevoed door de zonnepanelen op het dak.” Additioneel is in enkele ruimtes vloerverwarming/vloerkoeling toegevoegd. “Alle installaties voor klimaat, verlichting en zonwering kunnen slim en per ruimte geregeld en bestuurd worden dankzij door een Priva-systeem. CO2-sensoren in de kantoren en vergaderruimtes voorzien bovendien in een vraaggestuurde ventilatie.”

De installatietechnieken van Klimaatservice Holland en Elektroservice Holland zijn deels in het zicht gebleven.

Gedegen voorbereiding

“Op basis van het bestek, het esthetische ontwerp van RoosRos Architecten én onze uitgebreide technische kennis hebben wij het ontwerp voor de W- en E-installaties uitgewerkt”, vertelt Nederveen. “Een belangrijke eis was om een duurzaam en gasloos kantoorpaviljoen te realiseren. Om te garanderen dat het binnenklimaat zowel in de winter als zomer behaaglijk is, hebben we bijvoorbeeld koellast- en warmteverliesberekeningen gemaakt. We hebben ruim de tijd genomen om alle installaties goed uit te engineeren en af te stemmen. Pas daarna is de bouw gestart.” De uitgebreide voorbereiding was nodig, omdat de luchtbehandelingskast en warmtepompen al na het storten van de begane grondvloer geplaatst moesten worden, vertelt hij. “De voedingsleidingen zijn onder het parkeerdek geplaatst, dat vanwege de uitdagende grondslag volledig is onderheid.” Leuk detail in het kader van transparantie is dat de techniekruimte niet is weggestopt. “Zelfs de technische ruimte op begane grondniveau is volledig zichtbaar. Vanaf de entree zie je achter het glas de verdelers en regelkasten staan. Vanaf de rijkswegzijde zie je bovendien de WTW-luchtbehandelingskast duidelijk staan achter het glas.”

Steeds een beetje mooier

Naast hun eigen gebouwen beschikken Stout, Klimaatservice Holland en Elektroservice Holland over een imposante lijst van mooie, regionale referentieprojecten. Van grote distributiecentra en bedrijfspanden tot en met verzorgingshuizen, vertelt Nederveen. “En ook voor defensie en politie hebben we diverse mooie projecten gemaakt. Zo zijn we op dit moment betrokken bij de bouw van het hoofdbureau van de politie in Hilversum. Naast nieuwbouw zijn wij hét bouwteam voor verduurzamingsprojecten, waarin bouw en installaties ook perfect aansluiten. Zo zorgen we samen dat de wereld steeds een beetje mooier wordt.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details