Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

De natuur als inspirerende leeromgeving

De Verwondering. Een betere naam had men niet kunnen bedenken voor deze basisschool in Almere. Als eerste biofilische school van Nederland biedt De Verwondering een boeiende, ecologische leeromgeving.

school de verwondering te Almere (1) kopiëren

Tekst | Patricia van der Beek

Beeld | Van Norel Bouwgroep

8 juni 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Dat leerlingen hier kunnen rekenen op een inspirerende plek om tot bloei te komen, is toe te schrijven aan het vele groen, de natuurlijke materialen en de organische verbinding met buiten.

De klaslokalen manifesteren zich als aangename biotopen.

De Verwondering is ontwikkeld en gerealiseerd in opdracht van de gemeente Almere. ORGA Architect maakte het architectonisch ontwerp en het bouwkundige bestek. De bouwkundige uitvoering was in handen van Van Norel Bouwgroep. Rob Wassink, projectleider bij Van Norel Bouwgroep, licht toe: “De ecologische gedachte achter dit bijzondere schoolgebouw komt onder meer tot uiting in de houten constructie met gelamineerde spanten, houten kanaalplaatvloeren, massieve CLT-wanden en HSB-wanden. Mede vanwege onze ervaring in houtbouw kregen wij, via een aanbesteding, de opdracht voor het bouwkundige deel gegund.”

Binnen bestaat de afwerking voornamelijk uit hout, leemsteen en leemstuc.

Klaslokaal als biotoop

Geïnspireerd op de natuur is het schoolgebouw ontworpen als een ensemble van drie clusters, waarin de klaslokalen zich manifesteren als aangename biotopen voor de leerlingen. Samen met onder meer een openluchtlokaal, een moestuin en een natuurlijk buitenspeelterrein met water bieden zij de leerlingen een fijne en gezonde leeromgeving.    

De centrale hal met imposante tribunetrap en geschilde boomstammen.

Klimaatluiken, een vegetatiedak, PVT-panelen, boomstammen en houten lamellenluifels als zonwering dragen daar eveneens aan bij. Wassink: “De binnenzijde van het gebouw vind ik het mooist. De zichtbare houten constructie, het houten interieur, de speelse plafonds en de muren van leemsteen zorgen voor een sfeervolle beleving van de ruimtes. De centrale hal heeft een imposante tribunetrap en geschilde boomstammen als kolommen. Dat is heel gaaf om te zien.”

Sfeervolle inrichting.

Gezamenlijke kennis en ervaring

Op basis van het ontwerp en de bestekseisen maakte Van Norel Bouwgroep, in nauwe samenwerking met de architect en de gemeente Almere, de vertaalslag naar de uitvoering. Het team werd al snel uitgebreid met een aantal specialistische partijen. “Met die partijen kwamen we in contact tijdens onze zoektocht naar de juiste materialen en de verwerking daarvan”, zegt Wassink. “Zo hadden we Heko voor de houten spanten, Houtbouw ’t Zand voor de HSB-elementen en Oldenboom als houtleverancier en kennispartner.” Wassink benadrukt dat de gezamenlijke kennis en ervaring van alle partijen de sleutel tot het succes van dit project was. “Met elkaar optimaliseerden we het ontwerp op een aantal punten, om het gebouw bouwfysisch beter te laten presteren. Ook spanden we ons gezamenlijk in om het installatietechnische en bouwkundige deel goed op elkaar af te stemmen. Dit alles leverde in de uitvoering iets vertraging op, maar was wel nodig om tot het gewenste resultaat te komen.”

Houten lamellenluifels als zonwering.

Anders dan anders

De uitvoering van De Verwondering startte eind 2019 met het heiwerk, de betonnen fundering en de begane grondvloer. Vervolgens is de school opgebouwd met de houten kanaalplaatvloeren, spanten en wanden. De gevelafwerking is gevarieerd, met hout, groene gevels en een vliesgevel. Het dak is traditioneel afgewerkt met isolatie en een bitumen dakbedekking, deels voorzien van een groendak. Binnen bestaat de afwerking voornamelijk uit hout, leemsteen en leemstuc. Wassink: “Mede door de toegepaste materialen was dit project anders dan anders. Dit leidde er soms toe dat we voor onbekende situaties kwamen te staan. In goede samenwerking met de architect, de gemeente en de uitvoerende partijen kwamen we steeds weer tot een oplossing. Iedereen zette zijn beste beentje voor en dat heeft geleid tot een prachtig, gezamenlijk eindproduct.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details