Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘De logistiek wordt complexer, de afstemming met de disciplines ingewikkelder’

‘De logistiek wordt complexer, de afstemming met de disciplines ingewikkelder’

In vijf gebouwen tegelijk worden 444 appartementen gebouwd. De gebouwen van HOF36 in Leiden vormen tezamen een rechthoek, met in het midden een groenvoorziening waar alle bewoners straks van kunnen genieten. De verschillen in vorm, hoogte en gevelafwerking zorgen voor een aantrekkelijk en afwisselend geheel. 

De gevelbekledingen worden inclusief kozijnen en glas aangeleverd.

Voor De Vries en Verburg zijn grote projecten aan de orde van de dag, maar HOF36 in Leiden – met onder meer een tweelaagse parkeergarage, WKO- en WTW-systeem en daktuinen – spant de kroon. “Het is het grootste project tot nu toe”, erkent projectleider Bernhard van Houwelingen ruiterlijk. Dat maakt de logistiek complexer en de afstemming met de uiteenlopende disciplines ingewikkelder.

WKO- en WTW-installaties maken de woningen duurzaam.

Grootschaligheid

De bouw van HOF36 werd gedurende anderhalf jaar voorbereid. De prefab casco-elementen en de gevelafwerkingen werden tot in de finesses uitgewerkt en staan nu klaar voor montage. Ook de kozijnen en ramen met beglazing zijn gereed. “Dat zijn in totaal ruim 3.000 betonelementen en ruim 42.000 m2 prefab betonnen vloerplaten”, vertelt Van Houwelingen. “We hebben een speciaal team samengesteld om deze grootschaligheid te managen. Ook vindt structureel overleg plaats om te controleren of de planning op de voet wordt gevolgd. De elementen voor de hoge toren zijn nu allemaal geprefabriceerd. Als we straks gaan monteren, gaat de toren met een tempo van een etage per anderhalve week de lucht in.” 

De uiteenlopende gevelbekledingen zorgen voor een aantrekkelijk en afwisselend beeld.

Extra aandacht vraagt de afstemming van de WKO-opslaginstallatie met de overige installaties en inpassing in het gebouw. “Er heeft de nodige coördinatie plaatsgevonden om alle installaties in de beschikbare ruimte te krijgen.”

Bestcon-systeem

Het prefab betoncasco wordt uitgevoerd in het Bestcon-systeem, waarbij de vloer wordt opgedeeld in drie lagen. De onderste laag is 21 cm dik en massief, de tweede laag is 13 cm dik en herbergt de installaties en de derde laag is de 8 cm dikke zwevende afwerkvloer. “Het was een probleem om de nutsvoorzieningen aan te brengen op de begane grond en eerste verdieping. Dit hebben we op opgelost door in het ganggebied de tweede laag (installaties) te laten vervallen en de massieve vloer verhoogd aan te brengen. Zo ontstond voldoende ruimte voor de nutsvoorzieningen. Als we dit niet hadden gedaan, hadden we het hele gebouw moeten verhogen en dat was in strijd met het bestemmingsplan.”

Van de centrale groenvoorziening kunnen straks alle bewoners genieten.

Logistiek

Het perceel voor HOF36 is royaal en biedt ruimte voor de inrichting van een bouwplaats, maar met de bouw van vijf forse bouwvolumes in twee gelijktijdige bouwstromen rest toch onvoldoende ruimte voor de opslag van leveringen en zeker die van volumineuze betonelementen. “Om deze reden moet het overgrote gedeelte just-in-time worden geleverd. Overigens speelt dit pas na de bouwvak 2022. We zitten nu nog in de funderingsfase. Het is een ruime dagtaak om dit alles te coördineren en voortdurend de planningen te controleren, maar tot nu toe loopt het op rolletjes.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Schroders Capital Real Estate Netherlands, Amsterdam
  • Architect Gensler, Londen
  • Co-architect Inbo, Amsterdam
  • Ontwikkelaar Zinc Real Estate, Amsterdam
  • Constructeur erberg Totaal
  • Installaties Utrecht bv
  • Sprinklerinstallatie SPIE, Breda
  • Bouwperiode april 2022 – juli 2024

Sprinkler-, brandmeld- en ontruimingsinstallatie ineen

Om te voorkomen dat calamiteiten in de ondergrondse dubbellaagse parkeergarage een risico vormen voor de bovenliggende appartementen, worden hier een automatische sprinklerinstallatie en een brandmeld- en ontruimingsinstallatie geplaatst. SPIE bundelt deze in één systeem.

Automatische Sprinkler

Voor de automatische sprinklerinstallatie is gekozen voor een ‘droge‘ installatie. Salesmanager Marc Vunderink van SPIE licht dit toe. “De leidingen in de parkeergarage kunnen in de winter bevriezen. Om dit voor te blijven, worden de leidingen niet direct met water, maar met perslucht gevuld. Lucht in combinatie met achtergebleven waterresten versnelt echter wel het corrosieproces door de aanwezigheid van zuurstof. Om dit te voorkomen, wordt hier stikstof aan toegevoegd, waarmee de levensduur van de installatie drastisch wordt verlengd. De opdrachtgever heeft hiermee gekozen voor een duurzame oplossing.”

Elektrisch gedreven sprinklerpomp.

Brandmeld-/ontruimingsinstallatie

De meeste brandmeld- en ontruimingsinstallaties worden geactiveerd door automatische melders en/of handmelders. Door toepassing van een gecertificeerde sprinklerinstallatie kunnen automatische melders achterwege blijven. Bezoekers van de parkeergarage kunnen bij brand wel het ruitje van de welbekende rode meldkastjes inslaan waarna er een ontruimingssignaal wordt geactiveerd. 

Gecombineerde sprinklermeld- en ontruimingsinstallatie.

Marc Vunderink: “Natuurlijk mocht onze sprinklerinstallatie niet ‘clashen’ met de andere technische installaties. Dit hebben we ondervangen door samen met de andere bouwpartners de installaties in 3D te moduleren. Daarnaast hebben we met de opdrachtgever meegedacht door de brandbeveiligingsinstallaties te combineren. Hiervoor hebben we de brandmeld- en ontruimingsinstallatie geïntegreerd met de sprinklerinstallatie. Dit betekent voor onze opdrachtgever een besparing op zowel de bekabeling als op de componenten. Ook de inspectie en certificering kunnen nu in één inspectieronde worden geregeld. Deze slimme aanpak heeft ons de opdracht opgeleverd.”  

Sprinkler geïntegreerd met ontruiming.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details