Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De Kwekerij, Utrecht-Oost, deelfase II: Snel en kwalitatief bouwen met halffabricaten
De Kwekerij fase II. (Beeld: WAX Architectural Visualizations)

De Kwekerij, Utrecht-Oost, deelfase II: Snel en kwalitatief bouwen met halffabricaten

Door de toenemende schaarste op de woningmarkt is het belangrijk om met elkaar op korte termijn een duurzame bijdrage te leveren. In Utrecht wordt daarom volop gebouwd aan nieuwe starterswoningen. Zo worden er aan de Burgemeester Fockema Andrealaan 244 nieuwe huurwoningen voor starters gerealiseerd. Ontwikkelende bouwer Dura Vermeer Bouw Midden West verwacht de laatste drie torens in het voorjaar van 2022 op te leveren. De eerste woontorens zijn eind 2021 gereed. Studenten en starters kunnen dan hun intrek nemen in een duurzaam ontwikkelde, groene en gezonde woning. 

Het project maakt deel uit van gebiedsontwikkeling De Kwekerij op het voormalige KPN-terrein. In totaal worden er 1.150 huurwoningen voor studenten en starters gerealiseerd. Dit gebeurt in vier fases, waarvan fase II nu aan de gang is. Behalve woningen komen er in de zes kleurrijke woontorens (Tilia, Betula, Catalpa, Nyssa, Robinia en Castanea) een café, restaurant, expositieruimte, kantoorruimte, een gemeenschappelijke fietsenberging en stalling voor scooters en motoren en een gemeenschappelijke woonkeuken (Catalpa en Nyssa).

Binnen maar liefst zes dagen zit er in elke woning een badkamer!

Binnenstedelijke uitdagingen

De bouwsnelheid van vijftien maanden wordt mogelijk gemaakt doordat er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van geprefabriceerde bouw­elementen, zoals gevelelementen en badkamerunits. “Binnen zes dagen wordt elke woning voorzien van een badkamer. Daarna worden de woningen op een eenvoudige manier afgebouwd met zoveel mogelijk droge materialen. Hiermee kunnen we het tempo versnellen”, vertelt Machiel Peltenburg, projectleider bij Dura Vermeer. Dit proces is niet alleen efficiënt, maar ook nog eens duurzaam, vertelt hij. “Een andere werkmethode is noodzakelijk, vanwege de binnenstedelijke uitdagingen in de nabije omgeving, zoals een ziekenhuis, scholen en woningen, en de minimale beschikbare ruimte om te bouwen. In de ontwikkelfase is er veel energie in gestoken om samen met de bouwteampartners het project in zoveel mogelijk kant-en-klare producten te ontwikkelen. Met halffabricaten realiseren wij het project.”

De kleurrijke prefab gevel is gebaseerd op de seizoensbloemen van de boomsoorten die rondom de gebouwen geplant zijn.

Ruimte voor groen en water

Andere vormen waarop de gebouwen duurzaam worden gemaakt, is via lokaal opgewekte energie, een voormalige atoombunker als waterberging en vijver, deelauto’s, deelfietsen en deelscooters en zonnepanelen op de daken. Peltenburg vertelt: “Op de meeste daken van de woongebouwen komen zonnepanelen voor de stroomvoorziening in de gebouwen. Enkele daken worden groen. Er komen deelauto’s, deelfietsen en deelscooters te staan, want hoe minder eigen vervoersmiddelen, hoe minder parkeervoorzieningen er nodig zijn. Daarmee blijft er ruimte over voor groen en water. We streven ernaar om minimaal twee BREEAM-sterren te halen.”

De samenwerking tussen Jebber, Dura Vermeer en Arons en Gelauff architecten verloopt erg prettig, volgens Peltenburg. “Het is een constructieve samenwerking om te zorgen dat we een succesvol project realiseren. Het project is een goede stap om te laten zien dat we met halffabricaten snel en kwalitatief kunnen bouwen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details