Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Jaarboek

De Krijgsman Muiden: Gesloten bamboe gevelplanken met brandklasse B

DCIM100MEDIADJI_0089.JPG
In deelproject De Eilanden is voor het eerst de Bamboo X-treme® Closed Cladding (gesloten gevelprofiel) van Moso International BV toegepast.

Tekst | Tekst | Lieke van Zuilekom Beeld | Moso International BV

21 januari 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Onderdeel van het project is een bouwblok met acht duurzame grondgebonden eengezinswoningen, waar voor het eerst de Bamboo X-treme® Closed Cladding (gesloten gevelprofiel) van Moso International BV is toegepast. “Bamboo X-treme® voldoet als natuurlijk materiaal aan de hoogste brandveiligheidseisen en creëert een luxe uitstraling”, vertelt Manager Commercial Unit BeNeLux Paul Vriend. “De gevel zal langzaam verkleuren naar een natuurlijke grijstint.”

De gevelplanken kunnen super strak tegen elkaar worden gemonteerd; zowel in lengte als in hoogte.

Het bouwblok in deelproject De Eilanden is ontworpen door Moke Architecten uit Amsterdam, dat erg enthousiast is over het gebruik van bamboe als gevelbekleding. Niet alleen vanwege het ecologisch duurzame karakter, maar ook om de zachte en vriendelijke uitstraling van het materiaal. “In dit project had Moke Architecten echter te maken met een eis voor brandklasse B-s1-d0, volgens de Europese norm EN 13501-1”, weet Vriend. “Normaliter is deze brandklasse met een natuurlijk gevelproduct lastig te behalen, tenzij technische brandvertragende producten aan het materiaal worden toegevoegd, wat niet duurzaam is en onderhoud vereist. Onze Bamboo X-treme® Closed Cladding behaalt en behoudt de eis daarentegen door het productieproces van verhitten en comprimeren van de bamboe strips. Milieutechnisch gezien is dit een stuk vriendelijker. Bovendien zijn de gevelplanken een esthetische eyecatcher.”

Natuurlijk product, zonder chemische brandvertragers 

De gevelplanken zijn opgebouwd uit samengeperste bamboe strips, met een bamboeaandeel van maar liefst 90%. “Het resultaat is een natuurlijk product dat middels thermische modificatie en zonder chemische brandvertragers zoals impregneermiddelen is verduurzaamd”, aldus Vriend. “Tijdens het modificatieproces wordt in korte tijd veel warmte toegevoegd, waardoor de Bamboo X-treme® gevelplanken in de basis heel donker zijn. Na verloop van tijd en onder invloed van het weer zullen de planken echter vergrijzen en steeds meer van hun unieke bamboestructuur laten zien, zonder in te boeten aan (brand)technische eigenschappen.”

De gevelplanken zijn opgebouwd uit samengeperste bamboe strips, met een bamboeaandeel van maar liefst 90%.

100% gesloten geveloppervlak

Waar een natuurlijk product in de regel altijd uitzet en krimpt, is dit bij Bamboo X-treme® Closed Cladding nauwelijks het geval, benadrukt Vriend. “Door de planken te comprimeren, verhogen we de dichtheid van 700 kg/m³ naar circa 1.150 kg/m³. Hierdoor wordt het materiaal zo dimensiestabiel, dat uitzet en krimp nauwelijks meer voorkomen. Ventilatieopeningen tussen de planken onderling zijn niet meer nodig, met een 100% gesloten geveloppervlak als resultaat. De gevelplanken kunnen super strak tegen elkaar worden gemonteerd; zowel in lengte als in hoogte, waarmee we tevens tegemoetkomen aan de hoge brandklasse (B) in de eindtoepassing.”

Vervolgproject

Bamboo X-treme® Closed Cladding is ontwikkeld na vragen vanuit de markt naar een gesloten bamboe gevelsysteem met brandklasse B. Dankzij De Krijgsman Muiden en de aanvraag van Moke Architecten is deze ontwikkeling in een stroomversnelling geraakt. In navolging van deelproject De Eilanden wordt binnenkort gestart met de bouw van 15 riante herenhuizen in deelproject Fortzicht, waarin tevens de producten van Moso International BV worden toegepast.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details