De Eendracht

De balkons

01:57
01-03-2019

De Hoorn en De Eendracht | Den Bosch

De Hoorn en De Eendracht doeltreffende, esthetisch verantwoorde bouw

In Den Bosch is nieuwbouwproject De Hoorn en De Eendracht nagenoeg gereed. Twee eenvoudige, maar doeltreffende en mooie appartementengebouwen aan de JP Coenstraat en Dirk Hartogstraat vervangen de verouderde flatgebouwen die er eerst stonden. Deze nieuwbouw vormt het sluitstuk van de herstructurering van de wijk Schutskamp. Begin december 2018 is het laatste blok opgeleverd.

De panden staan in de ‘ontdekkingsreizigersbuurt’, vandaar de namen van de gebouwen. Ze zijn vernoemd naar de schepen van twee ontdekkingsreizigers: De Hoorn, het schip van Jan Pieterszoon Coen en De Eendracht van Dirk Hartog. Mooie namen voor buurt die voorheen enigszins verloederd was. Woningcorporatie Zayaz wilde op deze locatie sociale huurappartementen bouwen. Twee panden die per gebouw vier appartementen op de begane grond bevatten en zo de wijk meer sociale controle zouden bieden. In de vroegere flatgebouwen begon het wonen pas op de eerste verdieping, waardoor op de begane grond hangplekken ontstonden die overlast gaven.

JP Coenstraat.

De Eendracht


Variatie in een groene omgeving
Nu staan er twee identieke vijflaagse appartementengebouwen tegenover elkaar met een middengebied dat deels uit parkeerplaatsen en deels uit groen bestaat. In totaal gaat het om 72 driekamer-huurappartementen met een oppervlak van circa 65 m² GVO. Cees Robbemondt, projectontwikkelaar bij Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling, vindt het fraaie bouwwerken geworden. “Ondanks de eenvoud zijn met geringe meerkosten toch mooie panden neergezet. Dit is onder meer te danken aan de situering van de entree en het trappenhuis in het midden van elk gebouw en het spiegelen van de appartementen. Hierdoor zijn geen lange galerijen ontstaan, en ondanks de lengte van 65 meter en acht appartementen per bouwlaag, ogen de gebouwen niet langgerekt of eentonig, maar juist speels. De variatie in het licht en donker gekleurde metselwerk draagt daartoe bij.” 

De Eendracht

Balkons in het groen.


Sociale controle
Bijkomend voordeel is dat slechts vier appartementen op een galerij uitkomen, wat de sociale controle verhoogt. Tevens wordt optimaal gebruikgemaakt van het bestaande groen. De grote oude bomen moesten van de gemeente en woningcorporatie behouden blijven. Het complex is daarom zodanig ontworpen dat de galerijen ter hoogte   van de parkeerplaatsen liggen en de balkons ter hoogte van het groen. Dankzij deze hoge bomen kunnen bewoners op hun balkon als het ware ‘tussen het groen’ zitten. 

De Eendracht

De buitengevel is volledig op maat ontworpen.


Constructie en fundering
De kolommenstructuur bij de galerijen is eveneens opvallend om te zien. Deze is alleen esthetisch en decoratief, en heeft geen enkele dragende of constructieve functie. De constructie van de panden is vrij traditioneel en bestaat uit kalkzandsteenwanden en breedplaatvloeren. Robbemondt: “Wel bijzonder voor een project van deze omvang is de fundering. Ondanks dat het gebouwen van vijf verdiepingen zijn, zijn ze op staal gefundeerd in plaats van op palen. Dit heeft alles te maken met de lange levertijd daarvan.”

De Eendracht


Optio-woningconcept
Robbemondt vindt dit complex een mooi voorbeeld van Optio, het woningconcept van Van Wanrooij. “Optio is een flexibel woningconcept dat bestaat uit een aantal basisindelingen/formats voor nieuwbouwwoningen en appartementen, met ongekend veel keuzemogelijkheden. Daarbij kan de maatvoering wisselen in breedte, diepte en hoogte. Het is duurzaam en slim en zorgt ervoor dat wij snel, efficiënt en tegen lage kosten nieuwbouw kunnen realiseren. De buitengevel kan volledig op maat worden ontworpen, dus helemaal zoals de architect het wil. Van Zayaz mocht de architect ook de schil van de Optio-appartementen zelf bepalen. En dat heeft goed uitgepakt; het is een geslaagd geheel geworden.”

Tekst: Irene Teunissen
Beeld: Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling
Projectinfo

Stalen u-profielen als maatwerk
Een gedeelte van de staalconstructie van De Hoorn en De Eendracht is gerealiseerd door Mostako Staalbouw uit Heesch. Dat geldt voor delen van de constructie van de galerijen, en van de trappen aan de zijkant. Ondanks het repeterende karakter ervan, was het toch maatwerk. 

Bedrijfs-/projectleider Huub van de Hurk bij Mostako Staalbouw: “Het lijkt misschien wel of het om hetzelfde gaat, maar er zitten toch verschillen in. Vaak moeten dingen net even anders, waardoor je maatwerk krijgt.” Om mensen niet tegen de betonnen randen van de galerijen te laten aankijken, heeft de firma deze bekleed met u-profielen van gepoedercoat thermisch verzinkt staal. De horizontale profielen van 0,3 bij 0,1 meter hadden een lengte van zeven meter, de verticale tussenkolommen waren drie meter lang. De niet-dragende stalen kolommen en de stijlen ertussen heeft Mostako in de eigen fabriek vervaardigd. Dat geldt ook voor de dragende stalen kolommen en verdiepingsliggers van de trappen aan de zijkant. Al deze profielen vormen het lijnenspel van de twee appartementengebouwen. 

Uitdagingen
Het werk kende een bepaalde moeilijkheidsgraad én tijdsdruk. Van de Hurk: “Zo waren bij de galerijen schroefdraadhulzen ingestort, want de galerijen zelf bestonden uit losse prefab betonnen platen. Om geen schroeven aan de buitenzijde te hoeven zien, hebben we achter de u-profielen steunen gemaakt om de profielen overheen te schuiven. In die steunen konden verschillen zitten. Daarom moesten ze zoveel tolerantie hebben dat de u-profielen erop pasten. Bovendien hadden we per verdieping maar twee dagen montagetijd.” 

Staalconstructiebedrijf
Mostako Staalbouw is een staalconstructiebedrijf, waarbij het accent van de werkzaamheden ligt op staalconstructies voor de woning- en utiliteitsbouw, evenals bedrijfshallen. Daarnaast produceert de firma stalen machineonderdelen. Alle staalconstructies worden in de eigen fabriek gemaakt. De montage wordt door gespecialiseerde medewerkers van Mostako gedaan. Het merendeel van de werkzaamheden is maatwerk.

De Eendracht

Bedrijfspand in Heesch.

Lees meer over: De Eendracht , De Hoorn , Den Bosch , Woningbouw

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Stichting Zayaz, ‘s-Hertogenbosch
Architect Van den Hout en Kohlen, Tilburg
Uitvoering Van Wanrooij Bouwbedrijf, Geffen
Advies/modelleur Van Wanrooij Bouwbedrijf, Geffen
Constructeur Bekendam & Partner, Rosmalen
W- en MV-installaties Krechting, Beneden Leeuwen
E-installatie Van Aalst, Berghem
Bouwkosten circa € 6.400.000,-
Bouwperiode juli 2018 – december 2019

UAV-GC-aanpakWillem Witsen Wonen