De Eendracht

De balkons

01:57
01-03-2019

De Hoorn en De Eendracht | Den Bosch

De Hoorn en De Eendracht doeltreffende, esthetisch verantwoorde bouw

In Den Bosch is nieuwbouwproject De Hoorn en De Eendracht nagenoeg gereed. Twee eenvoudige, maar doeltreffende en mooie appartementengebouwen aan de JP Coenstraat en Dirk Hartogstraat vervangen de verouderde flatgebouwen die er eerst stonden. Deze nieuwbouw vormt het sluitstuk van de herstructurering van de wijk Schutskamp. Begin december 2018 is het laatste blok opgeleverd.

De panden staan in de ‘ontdekkingsreizigersbuurt’, vandaar de namen van de gebouwen. Ze zijn vernoemd naar de schepen van twee ontdekkingsreizigers: De Hoorn, het schip van Jan Pieterszoon Coen en De Eendracht van Dirk Hartog. Mooie namen voor

Tekst: Irene Teunissen
Beeld: Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling
Projectinfo

Stalen u-profielen als maatwerk
Een gedeelte van de staalconstructie van De Hoorn en De Eendracht is gerealiseerd door Mostako Staalbouw uit Heesch. Dat geldt voor delen van de constructie van de galerijen, en van de trappen aan de zijkant. Ondanks het repeterende karakter ervan, was het toch maatwerk. 

Bedrijfs-/projectleider Huub van de Hurk bij Mostako Staalbouw: “Het lijkt misschien wel of het om hetzelfde gaat, maar er zitten toch verschillen in. Vaak moeten dingen net even anders, waardoor je maatwerk krijgt.” Om mensen niet tegen de betonnen randen van de galerijen te laten aankijken, heeft de firma deze bekleed met u-profielen van gepoedercoat thermisch verzinkt staal. De horizontale profielen van 0,3 bij 0,1 meter hadden een lengte van zeven meter, de verticale tussenkolommen waren drie meter lang. De niet-dragende stalen kolommen en de stijlen ertussen heeft Mostako in de eigen fabriek vervaardigd. Dat geldt ook voor de dragende stalen kolommen en verdiepingsliggers van de trappen aan de zijkant. Al deze profielen vormen het lijnenspel van de twee appartementengebouwen. 

Uitdagingen
Het werk kende een bepaalde moeilijkheidsgraad én tijdsdruk. Van de Hurk: “Zo waren bij de galerijen schroefdraadhulzen ingestort, want de galerijen zelf bestonden uit losse prefab betonnen platen. Om geen schroeven aan de buitenzijde te hoeven zien, hebben we achter de u-profielen steunen gemaakt om de profielen overheen te schuiven. In die steunen konden verschillen zitten. Daarom moesten ze zoveel tolerantie hebben dat de u-profielen erop pasten. Bovendien hadden we per verdieping maar twee dagen montagetijd.” 

Staalconstructiebedrijf
Mostako Staalbouw is een staalconstructiebedrijf, waarbij het accent van de werkzaamheden ligt op staalconstructies voor de woning- en utiliteitsbouw, evenals bedrijfshallen. Daarnaast produceert de firma stalen machineonderdelen. Alle staalconstructies worden in de eigen fabriek gemaakt. De montage wordt door gespecialiseerde medewerkers van Mostako gedaan. Het merendeel van de werkzaamheden is maatwerk.

De Eendracht

Bedrijfspand in Heesch.

Lees meer over: De Eendracht , De Hoorn , Den Bosch , Woningbouw

Stedenbouw partners

UAV-GC-aanpakWillem Witsen Wonen