Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De Hoorn en De Eendracht | Den Bosch

De Hoorn en De Eendracht | Den Bosch

De Hoorn en De Eendracht doeltreffende, esthetisch verantwoorde bouw

In Den Bosch is nieuwbouwproject De Hoorn en De Eendracht nagenoeg gereed. Twee eenvoudige, maar doeltreffende en mooie appartementengebouwen aan de JP Coenstraat en Dirk Hartogstraat vervangen de verouderde flatgebouwen die er eerst stonden. Deze nieuwbouw vormt het sluitstuk van de herstructurering van de wijk Schutskamp. Begin december 2018 is het laatste blok opgeleverd.

De panden staan in de ‘ontdekkingsreizigersbuurt’, vandaar de namen van de gebouwen. Ze zijn vernoemd naar de schepen van twee ontdekkingsreizigers: De Hoorn, het schip van Jan Pieterszoon Coen en De Eendracht van Dirk Hartog. Mooie namen voor een buurt die voorheen enigszins verloederd was. Woningcorporatie Zayaz wilde op deze locatie sociale huurappartementen bouwen. Twee panden die per gebouw vier appartementen op de begane grond bevatten en zo de wijk meer sociale controle zouden bieden. In de vroegere flatgebouwen begon het wonen pas op de eerste verdieping, waardoor op de begane grond hangplekken ontstonden die overlast gaven.

JP Coenstraat.

De Eendracht


Variatie in een groene omgeving
Nu staan er twee identieke vijflaagse appartementengebouwen tegenover elkaar met een middengebied dat deels uit parkeerplaatsen en deels uit groen bestaat. In totaal gaat het om 72 driekamer-huurappartementen met een oppervlak van circa 65 m² GVO. Cees Robbemondt, projectontwikkelaar bij Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling, vindt het fraaie bouwwerken geworden. “Ondanks de eenvoud zijn met geringe meerkosten toch mooie panden neergezet. Dit is onder meer te danken aan de situering van de entree en het trappenhuis in het midden van elk gebouw en het spiegelen van de appartementen. Hierdoor zijn geen lange galerijen ontstaan, en ondanks de lengte van 65 meter en acht appartementen per bouwlaag, ogen de gebouwen niet langgerekt of eentonig, maar juist speels. De variatie in het licht en donker gekleurde metselwerk draagt daartoe bij.” 

De Eendracht

Balkons in het groen.


Sociale controle
Bijkomend voordeel is dat slechts vier appartementen op een galerij uitkomen, wat de sociale controle verhoogt. Tevens wordt optimaal gebruikgemaakt van het bestaande groen. De grote oude bomen moesten van de gemeente en woningcorporatie behouden blijven. Het complex is daarom zodanig ontworpen dat de galerijen ter hoogte   van de parkeerplaatsen liggen en de balkons ter hoogte van het groen. Dankzij deze hoge bomen kunnen bewoners op hun balkon als het ware ‘tussen het groen’ zitten. 

De Eendracht

De buitengevel is volledig op maat ontworpen.


Constructie en fundering
De kolommenstructuur bij de galerijen is eveneens opvallend om te zien. Deze is alleen esthetisch en decoratief, en heeft geen enkele dragende of constructieve functie. De constructie van de panden is vrij traditioneel en bestaat uit kalkzandsteenwanden en breedplaatvloeren. Robbemondt: “Wel bijzonder voor een project van deze omvang is de fundering. Ondanks dat het gebouwen van vijf verdiepingen zijn, zijn ze op staal gefundeerd in plaats van op palen. Dit heeft alles te maken met de lange levertijd daarvan.”

De Eendracht


Optio-woningconcept
Robbemondt vindt dit complex een mooi voorbeeld van Optio, het woningconcept van Van Wanrooij. “Optio is een flexibel woningconcept dat bestaat uit een aantal basisindelingen/formats voor nieuwbouwwoningen en appartementen, met ongekend veel keuzemogelijkheden. Daarbij kan de maatvoering wisselen in breedte, diepte en hoogte. Het is duurzaam en slim en zorgt ervoor dat wij snel, efficiënt en tegen lage kosten nieuwbouw kunnen realiseren. De buitengevel kan volledig op maat worden ontworpen, dus helemaal zoals de architect het wil. Van Zayaz mocht de architect ook de schil van de Optio-appartementen zelf bepalen. En dat heeft goed uitgepakt; het is een geslaagd geheel geworden.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details