Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De Groene Kaap, Katendrecht | ‘Sandwichelementen grootste uitdaging bij engineering prefab’

De Groene Kaap, Katendrecht | ‘Sandwichelementen grootste uitdaging bij engineering prefab’

Na het imposante project Up:town werkt Hoco Beton wederom voor Stebru aan een opzienbarend project. Voor De Groene Kaap op Katen­drecht levert Hoco Beton ruim 4.500 m³ aan prefab betonelementen.

Voor het eerste en tweede blok van dit project levert Hoco Beton zowel sandwichelementen (bijna 1.550 m³) als enkelschalige elementen (ruim 430 m³). Verder levert de betonspecialist nog zo’n 2.600 m³ sierbeton zoals colonnades, elementen die gebruikt worden als sierbekleding van de constructieve kolommen, en grijze prefab elementen. Denk hierbij aan, onder andere: wanden, balkons, galerijen, kolommen, bloembakken, trappen, bordessen en bloktreden.

Sandwichelementen
“Sinds april dit jaar engineeren we het ‘prefab’”, zegt Hoofd bedrijfsbureau Luc Op de Beke van Hoco Beton. “De grootste uitdaging hierbij zijn de sandwichelementen. Deze zijn in de plaats gekomen voor de oorspronkelijk in het ontwerp opgenomen hsb-elementen. Toen we in april startten, moesten de sandwichelementen nog in het ontwerp worden opgenomen en dus ook nog volledig geëngineerd.” De sandwichelementen bestaan uit grijs beton met steenstrips en witte gevelbanden. Het buitenblad van de sandwichelementen wordt verankerd aan het binnenblad met glasvezelstaven. Deze staven functioneren als een vakwerkligger waar enkel trek- en drukkrachten in ontstaan. Het voordeel van deze verankering is dat deze tijdens het productieproces eenvoudiger aan te brengen zijn. Tijdens de uitvoering is het voordeel dat koudebruggen voorkomen worden.

Enkelschalige elementen en colonnades
De enkelschalige elementen bevinden zich in de torens en de plinten van De Groene Kaap. Op de Beke: “In tegenstelling tot de sandwichelementen in de toren, worden deze elementen in de plinten achteraf gemonteerd. Om ervoor te zorgen dat alles naadloos aansluit, wordt het ophangsysteem door BIM-uitwisseling in ons 3D-model geïntegreerd. Voor dit project wordt overigens alles in 3D uitgewisseld.” De colonnades hebben een structuur die lijkt op gekreukt papier. Deze structuur wordt gerealiseerd met rubber matten, die verwerkt worden in de houten mallen.

Uitvoering voor blijven
Het project is onderhevig aan een strakke planning. “Het engineeringstraject is volledig afgestemd conform de bouwrouting”, zegt Op de Beke. Alle betrokken partijen volgen deze volgorde zodat eenieder zo efficiënt mogelijk te werk gaat. De sandwichelementen worden per bouwlaag uitgewerkt. Op deze wijze blijven wij de uitvoering voor en worden de elementen just-in-time geleverd. De engineering van de sandwichelementen voor blok 2 start begin januari, de productie van de elementen start medio 2019. Het grijze prefab is grotendeels uitgewerkt en wordt al uitgeleverd. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details