Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De gevel snel en secuur wind- en waterdicht met prefab beglaasde aluminium kozijnen

De gevel snel en secuur wind- en waterdicht met prefab beglaasde aluminium kozijnen

Dat de bouwsector voor grote uitdagingen staat, is alom bekend. Er moet een enorme inhaalslag gemaakt worden vanwege de woningkrapte, terwijl er ook sprake is van personeelstekort, dure materialen, lange levertijden en de stikstof- en PFAS-maatregelen waar de bouw onder lijdt. “Door in het bouwproces te werken met prefab, kunnen we het hoofd bieden aan veel van deze uitdagingen”, zegt Peter Visser, coördinator Productie en Uitvoering bij Intal.

Met partner in modulaire bouw Jan Snel zijn door Intal al veel IT77 aluminium kozijnen beglaasd aangeleverd. (Beeld: Sebastiaan Rozendaal)

Rudy Schipper, directeur van Intal, vult aan: “Wij zijn altijd al ingericht geweest op prefab en modulair bouwen en doen volop investeringen, die erop gericht zijn onze producten zo compleet mogelijk aan te kunnen leveren om zo aannemers te ontlasten en het bouwproces te verkorten.”

Beglaasd kozijn met geïntegreerd montagesysteem

Schipper legt uit dat Intal al in 2003 begon met het beglaasd aanleveren van aluminium kozijnen. “Met ons IntalFIX systeem hebben we vele projecten op het gebied van tijdelijke huisvesting en unitbouw voorzien van onze beglaasde kozijnen. We hebben hier dus al aardig wat ervaring in. Echter in de projectmarkt merkten we dat het wenselijk was om ook een snelle en betrouwbare manier van monteren in ons systeem te integreren. Vanuit daar is IntalCLIX ontstaan.” IntalCLIX is het beglaasd kozijnprincipe van Intal. Het bestaat uit een prefab beglaasd aluminium kozijn voorzien van een montageveersysteem dat simpel, snel en secuur geplaatst kan worden.

Bij Our Domain in Rotterdam zijn in de fabriek van de leverancier de beglaasde aluminium Intal kozijnen simpel, snel en secuur gemonteerd in de modulaire HSB-gevelelementen. (Beeld: Sebastiaan Rozendaal)

Aannemers ontlasten, bouwproces verkorten

Visser: “Door de aluminium gevelelementen al in de fabriek zo compleet mogelijk te produceren, kan de aannemer op de bouw sneller bouwen. We voorzien de aluminium kozijnen in de fabriek al van beglazing, stellen de draaiende delen al volledig af én voegen het montageveersysteem toe. Met IntalCLIX is een aannemer minder afhankelijk van een montageploeg op locatie, omdat je die expertise in de fabriek al hebt ingezet.” De kant en klare gevelelementen kunnen op de bouw direct in de gevel gehangen worden (of bij de fabriek van de aannemer verwerkt worden in de modulaire gevelelementen). Het stelt aannemers in staat tot een aanzienlijk kortere bouwtijd en er kan steigerloos gebouwd worden. “Een grote besparing in tijd en kosten dus”, volgens Visser.

Simpel, snel en secuur wind- en waterdicht

Dankzij het montageveersysteem als onderdeel van IntalCLIX, kunnen zowel prefab als modulaire gevels en gevels op de bouw simpel, snel en secuur wind- en waterdicht gemonteerd worden. “Het systeem zit rondom in de opening van de gevel, zodat het kozijn er eenvoudig in geklikt en geborgd kan worden. Echt klik en klaar! Dit maakt dat we die snelheid kunnen realiseren. Doordat de gevel direct wind- en waterdicht is, kan de afbouw sneller beginnen, wat ook weer ten goede komt aan de doorlooptijd van het totale bouwproces”, vervolgt Visser.

Na de montage van de gevelelementen was de gevel direct wind- en waterdicht. Hierdoor verliep de bouw van dit project erg voorspoedig. (Beeld: Sebastiaan Rozendaal)

Kwalitatief en duurzaam

Maar er zijn nog meer voordelen: “Door de gevelelementen in een geconditioneerde fabrieksomgeving zo compleet mogelijk op te leveren, ondervind je geen hinder van weersinvloeden, waarmee je de kwaliteit van de producten kunt borgen. Daarnaast is het breukrisico van glas in een fabrieksomgeving veel minder groot dan op een bouwplaats. De faalkosten zullen daardoor ook dalen. IntalCLIX is bovendien een duurzame en circulaire oplossing”, besluit Visser. “Wanneer IntalCLIX wordt toegepast, zijn er minder transportbewegingen nodig (zowel horizontaal als verticaal), wat gunstig is voor het verminderen van de CO2-uitstoot. Bovendien zijn onze aluminium kozijnen gemaakt van circulair aluminium en hebben ze een levensduur van minimaal 50 jaar. Ze zijn in hun geheel demontabel: de kozijnen kunnen volledig schadevrij uit de gevel gehaald worden, waardoor ze keer op keer gerecycled kunnen worden.”

Bij de renovatie van een schoolgebouw in Hoorn in samenwerking met Aannemersbedrijf J.M. Putter is 80% van alle aluminium kozijnen prefab geleverd en gemonteerd op de bouw. (Beeld: Sebastiaan Rozendaal)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details