Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De Generaal Rijswijk | ‘Ultieme spin-off voor wijkvernieuwing’

De Generaal Rijswijk | ‘Ultieme spin-off voor wijkvernieuwing’

De Plaspoelpolder in Rijswijk vernieuwt. Leegstaande gebouwen krijgen er een tweede leven en in sommige gevallen ook een nieuwe functie. Zo wordt het voormalige belastingkantoor getransformeerd tot woongebouw ‘De Generaal’. Een markante en transparante eyecatcher dat in geen enkel opzicht meer doet denken aan het jaren 60-gebouw van weleer.

De Generaal telt zeventien verdiepingen met tweehonderd koop- en huurappartementen en een commerciële plint. De ontwikkeling is in handen van De Generaal 370 BV, een samenwerking tussen Aertgeerts Bouwgroep, IBB Kondor en KondorWessels Projecten. In de uitvoering is IBB Kondor verantwoordelijk voor de coördinatie van het bouwteam en de bouwkundige realisatie. MEI architects & planners verzorgt het ontwerp, Giesbers InstallatieGroep en Schipper & zn Elektrotechniek de installaties. 

Strakke, transparante gevel

Verschillende ingrepen zijn nodig om het kantoorgebouw om te turnen tot woongebouw. Directeur Anton Spaan van IBB Kondor geeft uitleg: “Om rond de kern goed indeelbare woningen te maken, vergroten we de afmetingen van het gebouw. Dit is mogelijk doordat de kelder een grotere voetprint heeft dan de toren. We gebruiken de kelderwanden om de gevel uit te breiden. Aan elk van de korte zijden komt er één meter bij en aan beide lange zijden drie meter.” Het bouwteam realiseert de uitbreiding met een staalconstructie. Daar wordt de nieuwe, goed geïsoleerde en grotendeels in glas uitgevoerde gevel aan gehangen. De strakke, transparante façade wordt opgeluisterd met loggia’s op de langsgevels en witte balkons in verschillende afmetingen op de kopgevels. Verticaal schuifbare ramen met antracietkleurige profielen maken het levendige gevelbeeld compleet.

Loggia’s, balkons en verticaal schuifbare ramen zorgen voor een levendig gevelbeeld.

Slopen, opbouwen, afwerken

In november 2017 startte het bouwteam met het strippen van de binnenkant, gevolgd door het slopen van de gevel en asbestsanering. Ook zijn rondom het gebouw 47 WKO-bronnen geboord. Spaan: “Toen het sloopwerk een aantal verdiepingen op weg was, startten we met de opbouw van de nieuwe gevel en de uitbreiding van de vloeren. Drie verdiepingen daaronder volgt de afbouw van de verdiepingen, bestaande uit onder meer vloerverwarming, afwerkvloeren, tussen- en binnenwanden, metalstudplafonds en installatiewerk.” De sloop is inmiddels gereed, de afbouw bevindt zich op de veertiende verdieping. De afwerking van de woningen is gestart, evenals het monteren van de balkons, het aanbrengen van de dakbedekking en de afbouw van de laatste lift

Jackblok-methode

Het gebouw heeft een aantal specifieke aandachtspunten. Zo is bij de bouw, ruim vijftig jaar geleden, de jackblok-methode toegepast. Met bijna tweehonderd vijzels in de kelder en met behulp van betonnen blokken is het gebouw, verdieping voor verdieping, omhoog gekrikt. “Tijdens de werkzaamheden ontdekten we dat delen van de oorspronkelijke constructie niet brandwerend waren”, aldus Spaan. “Die delen hebben we hersteld. Ook namen we extra maatregelen om de stijfheid van het gebouw te vergroten. Vanaf de kelder tot en met de negende verdieping brachten we betonwanden aan.” Andere specifieke aandachtspunten zijn de beperkte bouwplaats en de ligging nabij een winkelcentrum. Het bouwteam ziet streng toe op de veiligheid van de medewerkers en het winkelend publiek. 

Leerzaam en bijzonder

Onvoorziene omstandigheden, zoals niet-geïnventariseerd asbest of wanden die minder stevig zijn dan verwacht, zijn inherent aan bouwen in een bestaande situatie. Spaan: “Die onvoorziene situaties zijn uitdagend, maar ook leerzaam. Bovendien beseffen we dat we hier iets bijzonders maken. De Generaal is niet alleen een schitterende opwaardering van een oud gebouw, maar ook de ultieme spin-off voor meer mooie ontwikkelingen in de wijk.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details