Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De Gaard, Utrecht | Verouderd kleinschalig buurtwinkelcentrum wordt eigentijds multifunctioneel winkelgebied

De Gaard, Utrecht | Verouderd kleinschalig buurtwinkelcentrum wordt eigentijds multifunctioneel winkelgebied

Winkelcentrum De Gaard in Utrecht wordt flink uitgebreid tot circa 8.300 m² winkelruimte. Daarnaast komen er een restaurant met een ruim terras, vijftien appartementen, een parkeerdek en fietsparkeerplaatsen. De Vries en Verburg kreeg de opdracht om het project van vastgoedontwikkelaar Top Vastgoed te realiseren. Het project is eind 2017 van start gegaan en in het eerste kwartaal van 2020 zal het getransformeerde gebouw worden opgeleverd.

Winkelcentrum De Gaard in de Utrechtse wijk Tuindorp-Oost was dringend aan uitbreiding en modernisering toe. Het goedlopende buurtwinkelcentrum met een Albert Heijn supermarkt, aangevuld met verschillende lokale ondernemers, dateert van 1965 en buiten een restyling in de jaren ’90 is er tussentijds weinig veranderd. Aangezien het aantal bezoekers bleef stijgen door de realisatie van woonwijken in de buurt en het publiek tijdens het winkelen ook meer comfort wil, drong een grondige opwaardering zich op. “Op vraag van projectontwikkelaar Top Vastgoed tekende Moke Architecten in samenwerking met Huibers Bureau voor Architectuur de plannen voor een alzijdig gebouw, een winkelcentrum zonder achterkant. Het gebouw heeft een gevel in baksteen en glazen luifels, die rusten op stalen dragers. Dankzij de afgeronde vorm en de sierlijke gevelbogen ontstaat een karakteristiek gebouw”, vertelt Marco Pellikaan, projectleider bij De Vries en Verburg. “Middendoor loopt een winkelpassage met aan de noordzijde een nieuwe Albert Heijn supermarkt en aan de zuidzijde een pittoresk pleintje met een gezellig terras en karakteristieke bomen.”

Een hoofdaannemer met kennis van zaken

De Vries en Verburg Bouw kreeg de opdracht om dit prestigieuze project te realiseren. Het bouwbedrijf uit Stolwijk, nabij Gouda, werd opgericht in 1986 door Luchines De Vries en Jan Verburg, en verzorgt vandaag het volledige bouwtraject voor zowel woningbouw als utilitaire projecten: acquisitie, engineering en calculatie, projectleiding en werkvoorbereiding, uitvoering alsook service en onderhoud. De groep omvat verder een eigen afdeling voor projectontwikkeling en vastgoed. Door de goede contacten met ontwikkelaar Top Vastgoed werd ze betrokken bij de uitbreiding en revitalisatie van winkelcentrum De Gaard. “De oppervlakte van de Albert Heijn supermarkt wordt bijna verdubbeld van 1.700 m² naar 3.200 m² en we realiseren extra winkelruimte voor landelijke retailers zoals Etos, Primera en Kruidvat en enkele vers-speciaalzaken. De opdracht omvat ook een restaurant met ruim terras voor honderdvijftig bezoekers en een parkeerdek met ruim tachtig plaatsen, die samen met de fietsparkeerplaatsen de verkeersoverlast voor de buurt tot een minimum moeten beperken”, licht Pellikaan het project toe. “Tot slot voorziet het ontwerp in vijftien appartementen met twee slaapkamers en een eigen balkon. Ze zijn voorzien van een luxe keuken met inbouwapparatuur en een luxe badkamer. Grote raampartijen zorgen voor veel lichtinval.”

Winkelcentrum klaar voor de toekomst

Om deze uitbreiding te realiseren, verwierf Top Vastgoed in samenspraak met de gemeente Utrecht een aanpalend parkeerterrein en aangrenzende groenstroken. Voor de realisatie van het project zorgt de projectontwikkelaar voor een nieuwe wegenstructuur en openbaar gebied. In het eerste kwartaal van 2020 moet de metamorfose van het winkelcentrum volledig afgewerkt zijn. “Dit is een uniek project met verschillende bouwfases elk met hun eigen uitdagingen”, sluit de projectleider af. “Zo bleef en blijft het winkelcentrum tijdens het volledige bouwtraject geopend. De nieuwe appartementen zijn bovendien tegen een bestaand appartementencomplex gebouwd, zonder dat de bewoners tijdens de bouwwerkzaamheden hun woning hebben moeten verlaten.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details