Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘De fantasie van de architect is de enige beperking’
Project Fast Forward Freight in Hoofddorp. (Beeld: Unibouw)

‘De fantasie van de architect is de enige beperking’

Duurzame gevelsystemen met een ongekende ontwerpvrijheid

Elke architect heeft zijn eigen stijl, ideeën en wensen. Ook als het om gebouwgevels gaat. Een innovatief en flexibel gevelsysteem met een grote ontwerpvrijheid is daarom gewenst. “Anno 2022 zien we steeds minder vlakke en strakke gevels”, merkt Dennis Smit, Facade Project Coördinator bij Kingspan Geïsoleerde Panelen. “In plaats hiervan hechten architecten én opdrachtgevers meer en meer waarde aan karaktervolle gevels, die gebouwen echt tot leven brengen. Maar ook aan duurzame gevels met een hoge isolatiewaarde, waarbij het belangrijk is dat er snel gemonteerd kan worden. Onze Dri-Design en Recessed Fix gevelsystemen sluiten hier naadloos op aan. Door te spelen met vormen, kleuren én dieptes krijgt elk gebouw zijn eigen, unieke look & feel, terwijl ons geïsoleerde QuadCore Karrier gevelpaneel maximale duurzaamheidsscores garandeert.”

Project Caroz in Venlo. (Beeld: Wim de Kegt)

Kingspan Geïsoleerde Panelen biedt een uitgebreid assortiment geïsoleerde dak- en gevelpanelen met een grote ontwerpflexibiliteit, waarmee hoogwaardige, energiezuinige en unieke gebouwen gerealiseerd kunnen worden. “Met Kingspan Facades hebben wij enkele jaren geleden een nieuw concept geïntroduceerd, waarmee we gebouwgevels nog meer dan voorheen kunnen verfraaien”, aldus Smit. “Architecten hebben keuze uit een zichtbaar (Recessed Fix) of onzichtbaar (Dri-Design) gemonteerd gevelsysteem. Maar ook uit een uitgebreid gamma vormen en kleuren, waarmee bijzondere gevel­ontwerpen én effecten gecreëerd kunnen worden. De fantasie van de architect is de enige beperking.”

Vier sprekende variaties

De Recessed Fix en Dri-Design gevelcassettes zijn leverbaar in vier sprekende variaties. “Allereerst hebben architecten keuze uit een vlakke (Flat) cassette, die zorgt voor een moderne en egale look”, aldus Smit. “Maar de cassettes kunnen ook voorzien worden van een overhellend of terughellend front (Tapered), dat in iedere richting gedraaid kan worden.” Populair is ook de Shadow vormgeving, voor wie meer diepte en dynamiek aan zijn ontwerp wil toevoegen. “Naar wens kunnen de panelen bovendien geperforeerd (Perforated) worden, waarbij het zelfs mogelijk is om een digitaal beeld om te zetten in een volledig geperforeerde gevelwand. Denk bijvoorbeeld aan het beeld van een bos of portret, maar ook een willekeurig patroon is mogelijk. Dankzij een gelijke onderlinge aansluiting zijn alle variaties eenvoudig onderling te combineren.” De aluminium gevelcassettes worden in eigen beheer geproduceerd en hoogwaardig gepoedercoat in de fabriek van Kingspan Geïsoleerde Panelen, waardoor architecten en opdrachtgevers verzekerd zijn van één contactpersoon, leverancier en garantiepartij voor de gehele gevelafwerking.

Project De Beeck in Bergen. (Beeld: Dré Design)

Alle kleuren van de regenboog

De aluminium gevelcassettes kunnen gepoedercoat worden in alle kleuren van de regenboog. “En ook de unieke look van geanodiseerd aluminium, beton, zink, koper, brons, roestvrijstaal of cortenstaal is mogelijk met ons poedercoatsysteem”, vertelt Smit. “Een mooie referentie hiervoor is het hoofdkantoor van Caroz in Venlo, dat naar wens van Janssen Wuts Architecten hoogwaardig is afgewerkt met Dri-Design Shadow cassettes in een cortenstaal look.” Bij de nieuwbouw van Hartman Shipping op Urk zorgen vierkante Dri-Design Tapered en Flat cassettes in Anodic Brown voor een bijzondere dieptewerking, conform het ontwerp van KHV Architecten. “En ook voor project Fast Forward Freight in Hoofddorp (architect: Denkkamer) is voor deze bijzondere combinatie gekozen. Hier brengt een afwerking in metallic goud de gevels op bijzondere wijze tot leven.”

Recent heeft Kingspan Geïsoleerde Panelen ook twee grote zwembadprojecten uitgevoerd. Voor Sportcentrum De Beeck in Bergen heeft Slangen + Koenis Architecten een gevel met Dri-Design Shadow gevelcassettes in drie crèmetinten ontworpen, die de gevel een bijzondere dynamiek geven. Een soortgelijke paneeltoepassing zien we terug bij het stedelijk zwembad in Aalst, waar cassettes in drie tinten grijs voor de juiste dieptewerking zorgen.

Eenvoudig en snel monteren

“Met Dri-Design en Recessed Fix zijn gebouwgevels twee keer sneller te installeren dan met vergelijkbare systemen”, benadrukt Smit. “De kracht van Dri-Design is dat de gevelcassette volledig automatisch en uit een vlakke aluminium plaat (2 mm) wordt gezet. Een geïntegreerd afwatersysteem zorgt ervoor dat regen- en condenswater binnen de geventileerde gevel wordt afgevoerd. De montage gebeurt volgens het stapelprincipe, waarbij de cassettes alleen aan de bovenzijde vastgezet hoeven worden. Doordat de volgende cassette hier overlappend overheen valt, worden de bevestigingen slim aan het zicht onttrokken.” Met Dri-Design zijn cassetteafmetingen tot 1,20 m hoog mogelijk, bij een breedte van 1,20 m. “Voor wie grotere afmetingen (tot 3,80 m) of bijzondere vormen zoals driehoeken, trapezes of hexagons wenst, bieden wij Recessed Fix. Dit systeem beschikt over exact dezelfde eigenschappen als Dri-Design, maar is iets dikker (3 ipv 2 mm). Hierdoor worden andere vormen en toepassingen mogelijk. Recessed Fix heeft een zichtbare bevestiging in de voeg.”

Slanke gevels met een hoge isolatiewaarde

In tegenstelling tot andere gevelsystemen is bij Dri-Design en Recessed Fix geen aanvullende achterconstructie nodig. “De gevelcassettes kunnen direct op ons QuadCore Karrier sandwichpaneel of op de bestaande gevel gemonteerd worden”, aldus Smit. “Ook hierdoor wordt flink op montagetijd en -kosten bespaard.” Met een lambdawaarde van 0,018 W/m.K en Rc-waarden tot 8,35 staat het Karrier-paneel garant voor zeer hoge isolatiewaarden. Ook wordt een optimale brandwerendheid geborgd. “Onze nieuwste QuadCore panelen zijn 12% dunner dan standaard PIR-panelen, waardoor aanzienlijk minder grondstoffen én transporten nodig zijn. Bovendien kunnen zeer slanke gevels gerealiseerd worden. Ook is het gebouw direct wind- en waterdicht. Voor de productie wordt gebruik gemaakt van geüpcyclede PET-flessen uit de Ocean Cleanup projecten. Zowel de QuadCore Karrier sandwichpanelen als Dri-Design en Recessed Fix cassettesystemen zijn toepasbaar in circulaire projecten.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details