Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De ene crisis na de andere en toch … Stikstofvrij en emissieloos bouwen met hout
Bij de bouw is gekozen voor duurzame oplossingen en ecologische materialen.

De ene crisis na de andere en toch … Stikstofvrij en emissieloos bouwen met hout

Een prachtig houten gebouw omringd door negentien buitenverblijven vormt het ecologisch verantwoorde onderkomen voor dieren die tijdelijk hulp nodig hebben. Het ontwerp voor de wildopvang was dermate biobased dat geen stikstof- of coronacrisis het strakke uitvoeringsplan kon verstoren. 

Wildopvang Avolare bestaat uit een educatiegebouw, een zorgvleugel en negentien buitenverblijven, samen goed voor de opvang van 6.000 tot 8.000 dieren, voornamelijk vogels. Voor de bouw van de wildopvang ging Gert-Jan Nefkens in zee met Bouwbedrijf van Engen. Dit bouwbedrijf kiest voor duurzame, natuurvriendelijke oplossingen en bouwt met ecologische materialen zoals hout, houtvezel en cellulose-isolatie.

‘Het gebouw is nu al mooi en wordt alleen nog maar mooier’.

De stikstofcrisis

Bouwbedrijf van Engen doorliep eerst het vergunningentraject en sloopte vervolgens de boerderij die op het terrein stond. Daarna kondigde de stikstofcrisis zich aan. “Die timing was in ons voordeel”, geeft Tom van Kuijk, projectleider van Bouwbedrijf van Engen, ruiterlijk toe. “Emissievrij slopen is namelijk lastig. Maar met het nieuwbouwontwerp van het gebouw in hout zat het met de uitstoot wel goed. Dat zat onder de maximaal toegestane NOx-uitstoot, waardoor het proces nauwelijks aangepast hoefde te worden. Door de bouw en hijswerken elektrisch uit te voeren, werd de NOx-uitstoot voldoende gereduceerd. Als het moest, zouden we dit zelfs naar nul kunnen brengen.”    

Als de begroeiing volwassen is, wordt het gebouw één met zijn omgeving.

Coronacrisis

Hier bleef het echter niet bij. Bouwbedrijf van Engen had de stikstofcrisis nog maar nauwelijks achter de rug of de coronacrisis brak uit. Nu moest zij dealen met problemen van een andere orde; afwezige medewerkers, gesloten fabrieken en vertraagde leveringen, terwijl de deadline ongewijzigd bleef. “Dat heeft behoorlijk wat stress opgeleverd. Maar gelukkig beschikken we over capabele timmermannen en werken we samen met vaste onderaannemers en leveranciers. Zij waren allemaal bereid om een stapje extra voor ons te zetten. Dit heeft er zelfs voor gezorgd dat we ook de buitenverblijven binnen de deadline konden opleveren.”

De hoeveelheid NOx-uitstoot was ruim minder dan toegestaan.

Indrukwekkende CO2-opslag

Mede hierdoor hebben de beide crises bij Van Kuijk geen littekens achtergelaten. Integendeel. De bouw van Avolare staat in zijn herinnering als een groot project in hout, waar zijn hele team – en zeker de timmerlieden – plezier aan heeft beleefd. “Werken met hout geeft rust. Het laat zich vormen en is geluidloos. Daarbij is het totale gebouw goed voor de opslag van 106.824 kilo CO2. Dat is een indrukwekkende hoeveelheid!” En over het resultaat: “Het gebouw is nu al ongelooflijk mooi en wordt in de toekomst alleen nog maar mooier. Het hout vergrijst en de begroeiing op de daken en in de tuinen wordt volwassen. Dan wordt het één met zijn omgeving.”  

Bouwinfo

Opdrachtgever
Gert-Jan Nefkens

Architect
ORGA Architect, Nijmegen

Constructeur
Adviesbureau Lüning, Velp

Uitvoerder
Bouwbedrijf van Engen BV, Kockengen

Installaties
H2O-groep, Woerden

Bouwsom
€ 4,5 miljoen

Bouwperiode
januari 2020 – april 2021

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details