Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De elektrische huisinstallatie

De elektrische huisinstallatie

Met een huisinstallatie wordt de elektrische installatie bedoeld in een woning. Het is het geheel van groepenkasten, leidingen, bedrading, stopcontacten en lichtpunten. Een huisinstallatie zorgt voor de aanvoer en afvoer van elektrische stroom voor de elektrische apparaten. De aanvoerdraad noemt men ook wel de ‘fase’ en de afvoerdraad de ‘nul’. De derde draad in de aansluiting is de aardedraad. De aansluiting wordt afgewerkt in de groepenkast. Een groep is een stroomcircuit waarbij elk circuit is beveiligd met zekeringen.

Groepen en centraaldozen

Na de groepenkast worden alle groepen verdeeld over het huis.
Nieuwe installaties worden opgeleverd met op elke groep een aardlekschakelaar en vaak ook een aarde. Het centraaldozensysteem is een veel gebruikte wijze van aansluiten. Elke kamer heeft een centraaldoos die  fungeert als hoofdaansluiting voor een kamer of ruimte. Via plastic buizen loopt de bekabeling naar schakelaars, aansluitingen van licht en wandcontactdozen. De gebruikte kleur van de bedrading duidt het type aansluiting aan. Een wandcontactdoos is aangesloten op bruin (fase), blauw (nul), en aarde (geelgroen). Een schakelaar behoort te worden aangesloten op bruin en zwart; een aansluiting voor licht op blauw en zwart.

Krachtstroom

Krachtstroom is de benaming voor een aansluiting op 3 fasen. Krachtstroom of driefasespanning wordt gebruikt voor zware belastingen en krachtige motoren. Voor krachtstroomaansluitingen worden vaak dikkere draden gebruikt. Dikke draden hebben minder weerstand en kunnen beter de warmte afvoeren die gepaard gaat met hoge elektrische stromen.

Groepenkast

Bij het kopen van een groepenkast, is het belangrijk dat de kast voldoet aan minimale aspecten:

  • voorzien zijn van een hoofdschakelaar;
  • uitgevoerd zijn met 2-polige installatieautomaten;
  • achter één aardlekschakelaar (type A) kunnen maximaal vier groepen aangesloten worden;
  • er dienen minimaal twee aardlekschakelaars in de meterkast te zijn.

 

Op www.elektrobode.nl wordt een uitgebreid en ruim assortiment groepenkasten en elektrotechnische installatiematerialen aangeboden. Het betreffen uitsluitend originele groepenkasten van gerenommeerde merken die zijn geselecteerd op kwaliteit en veiligheid.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details