Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De Eerste Steen I & II: Met nieuwe technieken terug naar de originele uitstraling
Van het vervangen van de kozijnen tot het plaatsen van nieuwe balkonhekken.

De Eerste Steen I & II: Met nieuwe technieken terug naar de originele uitstraling

Aan de Bilderdijkstraat in het Rotterdamse Spangen staan woongebouwen De Eerste Steen I & II. Willems Vast­goed­onderhoud is hoofdaannemer van het project waarbij de gebouwen een technische en esthetische facelift krijgen in opdracht van Woonstad Rotterdam. Het project startte in december 2022 en binnen anderhalf jaar wordt het oorspronkelijke straatbeeld van de complexen weer zoveel mogelijk teruggebracht.

De gebouwen hebben een lange geschiedenis.

Van het vervangen van de kozijnen tot het plaatsen van nieuwe balkonhekken: Willems Vastgoedonderhoud knapt De Eerste Steen I & II van top tot teen op. Tijdens de renovatie blijven de bewoners in de gebouwen wonen. Dat is volgens projectleider Robin Hassankhan planningstechnisch een aardige opgave: “De één wil graag thuis zijn als wij komen en de ander is dat liever niet. Het plannen daarvan is heel leuk, maar maakt het ook ingewikkeld.”

Hard nodig

De Eerste Steen I & II zijn in de jaren ’20 van de vorige eeuw gebouwd. In de jaren ’80 werden ze gerenoveerd, maar daarna is er projectmatig niets meer aan gebeurd. “Het was nu ook wel echt nodig”, zegt Hassankhan. “De isolatie liet flink te wensen over, de vloeren op de begane grond bevatten schimmel en in de bergingen in de tuin was asbest aanwezig. En dat is nog niet eens de helft van waar we mee bezig zijn.”

Het is een volksbuurt waar alle nationaliteiten vertegenwoordigd zijn.

De deuren, glas-in-lood en diagonale glasroeden komen terug. De kozijnen krijgen weer de oorspronkelijke groene kleuren. “Daar waren de meningen in het begin nog over verdeeld”, vertelt Hassankhan. “Ik snap dat niet iedereen stond te springen bij het idee van groene kozijnen, maar nu we eenmaal bezig zijn en de gebouwen hun uniformiteit terug krijgen, zijn de meningen gelukkig bijgedraaid.” Bijzonder aan dit project is dat de complexen een lange geschiedenis hebben, vertelt hij. “Die geschiedenis willen we natuurlijk eer aan doen. We geven de gebouwen hun oude look terug, door gebruik te maken van nieuwe technieken.” 

De bewoners

Dit project is geen vreemde voor Willems Vastgoedonderhoud. Met haar jarenlange ervaring is ze al veel van dit soort opdrachten tegengekomen. Willems Vastgoedonderhoud werkt bijna altijd voor woningcorporaties. Er zitten zowel huur- als koopwoningen in De Eerste Steen I & II en de onderhoudsopgave ligt bij de wooncorporatie. De complexen staan in het Rotterdamse Spangen. “Rotterdamser ga je het niet krijgen”, zegt Hassankhan. “Het is een volksbuurt waar alle nationaliteiten vertegenwoordigd zijn. We hebben twee bewonersconsulenten op dit project die het contact met de bewoners onderhouden. We horen van de bewoners dat ze ontzettend blij zijn met de communicatie vanuit ons. Dat is een belangrijke reden waarom wij zo goed in bewoonde toestand kunnen werken. Doordat de bewoners altijd weten waar ze aan toe zijn, hebben we nooit gedoe.”

De gebouwen krijgen een technische en esthetische facelift.

“Onze werknemers zijn sociale mensen en praten tijdens het werk veel met de bewoners. Laatst bracht een bewoner een cake naar onze uitvoerders omdat hij zo blij is met ons! We doen het echt samen en dat maakt dit zo’n mooi project!”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Woonstad Rotterdam
  • Architect d|ve architecten
  • Aannemer Willems Vastgoedonderhoud

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details