Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De digitale bouwplaats
De bouwketen van BAM Wonen zijn voorzien van een groot digibord voor de uitvoerders.

De digitale bouwplaats

Werken met digitale technieken en oog voor detail

BAM Wonen verduurzaamde in de Diemense wijk Spoorzicht 111 rijwoningen voor woningcorporatie Rochdale. Onder de noemer ‘beter label project’ werd het gemiddelde energielabel van de vier woningtypen van D naar A gebracht. Het bijzondere aan dit project is de inzet van digitale hulpmiddelen en het feit dat authentieke details zo veel mogelijk zijn behouden of hersteld.

De werkzaamheden omvatten het isoleren van de woningschil en het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. De kozijnen werden vervangen en voorzien van HR++ glas, de spouwmuren werden geïsoleerd en het dak werd vervangen en voorzien van isolatie. De verduurzaamde woningen kregen daarnaast een nieuw ventilatiesysteem. Ook werden er schilderwerk en voegwerkherstel uitgevoerd. Er kwamen nieuwe voordeuren en optioneel werden er zonnepanelen gelegd.  

De wijk Spoorzicht voor de verduurzaming.

Drone, 3D-scans en digibord

Voor de planfase van het project werden de woningen ingescand met drones, vertelt projectleider Pascal Holleman van BAM Wonen. “Dit was het eerste project waarbij we de drone hebben ingezet voor actuele en nauwkeurige beelden. Inmiddels doen we dit bij al onze projecten. Dronetechnologie zorgt voor een optimaal voorbereidingstraject. Veel woningdetails zijn hiermee digitaal beschikbaar voor alle betrokken partijen. Zo kunnen we schades en gebreken, zoals scheurvorming en kapotte dakpannen, goed in kaart brengen. Ook kunnen we alles heel secuur inmeten en zelfs de kozijnen bestellen op basis van die scans.”

Voorheen hing de bouwkeet vol met bouwtekeningen. Inmiddels zijn de bouwketen van BAM Wonen voorzien van een groot digibord voor de uitvoerders. Hierop geven zij bijvoorbeeld aan waar de installateur in een woning op moet letten. “Het hele projectteam heeft daarnaast de beschikking over een smartphone met LiDaR-scanner. Daarmee kunnen alle projectteamleden de binnenkant van een woning scannen in 3D en deze beelden met een druk op de knop op het digibord zetten. Dit is bijvoorbeeld handig om af te stemmen hoe het kanaalverloop van de ventilatiebox moet zijn.”

Kozijnen na de verduurzaming.

Authentieke architectuur en eigentijds wooncomfort

BAM Wonen realiseerde het project samen met verschillende ketenpartners: co-makers. “Met de meeste partijen werken we al jaren samen en we weten dan ook precies wat we aan hen hebben. Ook als er soms dingen misgaan, weten we die samen altijd netjes op te lossen.”

De woningen dateren deels uit de jaren dertig en deels uit de jaren vijftig. Tijdens de verduurzaming werd ervoor gezorgd dat authentieke details zo veel mogelijk behouden bleven of zelfs in ere hersteld werden door het terugbrengen van de karakteristieke uitstraling. “Het zijn woningen met een specifieke architectuur. In de jaren tachtig zijn de woningen voorzien van kunststof kozijnen die werden aangebracht in het originele houten kozijn. Wij hebben beide kozijnen verwijderd en nieuwe kunststof kozijnen geplaatst, met dezelfde detaillering als de originele houten kozijnen. Daarnaast was de helft van de woningen voorzien van monumentale goten. We hebben zowel de betimmerde goten als de zinken goten terug
kunnen brengen.” 

In november werden de laatste woningen opgeleverd. Het grootste deel van de werkzaamheden vond plaats aan de buitenkant, waardoor bewoners in de woning konden blijven. Om de overlast in de woonwijk te beperken en misgrijpen door leverproblemen te voorkomen, werd er een bufferterrein ingericht, waar alle betrokken partijen hun voorraden konden opslaan. “De bewoners zijn blij met het resultaat. Ze hebben meer wooncomfort en besparen flink op hun energieverbruik en CO2-uitstoot”, aldus Holleman. “We meten altijd de bewonerstevredenheid en die was bij dit project een 9,1. Daar zijn we erg blij mee.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Rochdale
  • Hoofdaannemer BAM Wonen
  • Dakdekker AA-Dak
  • Kunststof kozijnen Kumij
  • Gevelisolatie Takkenkamp Isolatie
  • Ventilatie Comfort Services

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details