Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw

De Dichters | Nieuwe woningen en meteen typisch Amsterdams

In de Amsterdamse Kolenkitbuurt verrijzen de nieuwe ‘Dichters-woningen’. De woningen vallen op door hun metselwerk: modern en tegelijkertijd zo typisch...

typisch-amsterdams-kopieren

27 april 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Grootstedelijke vernieuwing voor een nieuw stadshart in Amsterdam-West

In de Amsterdamse Kolenkitbuurt verrijzen de nieuwe ‘Dichters-woningen’. De woningen vallen op door hun metselwerk: modern en tegelijkertijd zo typisch Amsterdams. Afwisselende metselverbanden en meerdere kleurschakeringen bezorgen De Dichters vanaf het eerste moment een markant gezicht.

Ruimte voor een bouwplaats ontbreekt.

 

‘De Dichters’ bestaat uit 56 sociale huurwoningen, 69 appartementen in de vrije sector en 137 koopwoningen, verdeeld over vier woonblokken. Elk woonblok heeft twee kopgebouwen met daartussen eengezinswoningen. Woningcorporatie Eigen Haard zocht voor het juiste bouwbedrijf van het omvangrijke project vooral onder haar vaste relaties. Het was Heddes Bouw & Ontwikkeling die daarnaast de scherpste prijs neerlegde.

Bouwen zonder bouwplaats

Heddes Bouw & Ontwikkeling is nu ruim anderhalf jaar bezig met de bouw van De Dichters-woningen. Ze is gewend geraakt aan de locatie die geen ruimte biedt voor de inrichting van een bouwplaats. “Het heeft ons inventief gemaakt”, vertelt Wasim Haji, projectleider van Heddes. “Om een kraan te kunnen plaatsen, hebben we de plekken van twee woningen leeggelaten. Pas op het laatste moment hebben we de kraan verwijderd en de laatste twee woningen gebouwd.”

Met de flexibele modulaire casco’s gaat bouwen razendsnel.

 

Het verkeer regelen

Ook de logistiek vroeg creativiteit. De omgeving kenmerkt zich door smalle straatjes, scholen en kinderdagverblijven. Haji: “Om iedereen tijdens onze werkzaamheden een veilige doorgang te bieden, hebben we een verkeersregelaar ingezet. Tegelijkertijd beperken we het aantal transporten tot het absolute minimum. Leveranciers mogen uitsluitend just-in-time leveren.”

In de omgeving krioelt het van de smalle straatjes.

 

Modulair bouwen

Mede dankzij deze maatregelen verloopt de bouw snel en voorspoedig. De eengezinswoningen worden gebouwd met prefab casco’s van Heddes Bouw & Ontwikkeling, het zogenaamde FMC-concept (Flexibel Modulair Casco). Met dit modulaire systeem kan zij een hoog tempo behalen. “We plaatsen de casco’s tussen de twee kopgebouwen in één dag”, vertelt Haji. “Daarna hoeven we alleen nog te metselen en zijn de woningen klaar voor de afbouwwerkzaamheden. Om de bouw uitvoerbaar te houden, vinden de bouwactiviteiten plaats in één bouwstroom.”

Inmiddels zijn de eerste woningen zichtbaar en Haji is tevreden over het resultaat. “De combinatie van metselwerk en prefab beton geeft de woningen een eigentijdse uitstraling, maar perfect passend in de typisch Amsterdamse omgeving.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%