Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De Dichters | Nieuwe woningen en meteen typisch Amsterdams

De Dichters | Nieuwe woningen en meteen typisch Amsterdams

Grootstedelijke vernieuwing voor een nieuw stadshart in Amsterdam-West

In de Amsterdamse Kolenkitbuurt verrijzen de nieuwe ‘Dichters-woningen’. De woningen vallen op door hun metselwerk: modern en tegelijkertijd zo typisch Amsterdams. Afwisselende metselverbanden en meerdere kleurschakeringen bezorgen De Dichters vanaf het eerste moment een markant gezicht.

Ruimte voor een bouwplaats ontbreekt.

 

‘De Dichters’ bestaat uit 56 sociale huurwoningen, 69 appartementen in de vrije sector en 137 koopwoningen, verdeeld over vier woonblokken. Elk woonblok heeft twee kopgebouwen met daartussen eengezinswoningen. Woningcorporatie Eigen Haard zocht voor het juiste bouwbedrijf van het omvangrijke project vooral onder haar vaste relaties. Het was Heddes Bouw & Ontwikkeling die daarnaast de scherpste prijs neerlegde.

Bouwen zonder bouwplaats

Heddes Bouw & Ontwikkeling is nu ruim anderhalf jaar bezig met de bouw van De Dichters-woningen. Ze is gewend geraakt aan de locatie die geen ruimte biedt voor de inrichting van een bouwplaats. “Het heeft ons inventief gemaakt”, vertelt Wasim Haji, projectleider van Heddes. “Om een kraan te kunnen plaatsen, hebben we de plekken van twee woningen leeggelaten. Pas op het laatste moment hebben we de kraan verwijderd en de laatste twee woningen gebouwd.”

Met de flexibele modulaire casco’s gaat bouwen razendsnel.

 

Het verkeer regelen

Ook de logistiek vroeg creativiteit. De omgeving kenmerkt zich door smalle straatjes, scholen en kinderdagverblijven. Haji: “Om iedereen tijdens onze werkzaamheden een veilige doorgang te bieden, hebben we een verkeersregelaar ingezet. Tegelijkertijd beperken we het aantal transporten tot het absolute minimum. Leveranciers mogen uitsluitend just-in-time leveren.”

In de omgeving krioelt het van de smalle straatjes.

 

Modulair bouwen

Mede dankzij deze maatregelen verloopt de bouw snel en voorspoedig. De eengezinswoningen worden gebouwd met prefab casco’s van Heddes Bouw & Ontwikkeling, het zogenaamde FMC-concept (Flexibel Modulair Casco). Met dit modulaire systeem kan zij een hoog tempo behalen. “We plaatsen de casco’s tussen de twee kopgebouwen in één dag”, vertelt Haji. “Daarna hoeven we alleen nog te metselen en zijn de woningen klaar voor de afbouwwerkzaamheden. Om de bouw uitvoerbaar te houden, vinden de bouwactiviteiten plaats in één bouwstroom.”

Inmiddels zijn de eerste woningen zichtbaar en Haji is tevreden over het resultaat. “De combinatie van metselwerk en prefab beton geeft de woningen een eigentijdse uitstraling, maar perfect passend in de typisch Amsterdamse omgeving.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details