Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De details maken Nieuw Kralingen
Deze massieve kolommen worden gemaakt van EcoBricks: lichte, duurzame stenen die wel om wat vakmanschap vragen.

De details maken Nieuw Kralingen

Sierlijk metselwerk met een hoge moeilijkheidsgraad

Nieuw Kralingen wordt een groene Rotterdamse wijk met een diversiteit aan kwaliteitswoningen. De woningen danken hun romantische karakter mede aan het metselwerk van Brabotech Metselwerken.

“Wij verzorgen het metselwerk voor het gehele project”, vertelt John Poppelaars van Brabotech. “Het gaat hier echt om kwaliteit. Het is een enorm project met een hoge moeilijkheidsgraad. Niet voor niets staat het in de schijnwerpers bij architecten, de gemeente en kopers. Op het gehele project werken we met zo’n dertig metselaars.”

Er wordt gebruik gemaakt van Wienerberger bakstenen.

Drie architecten ontwierpen de woningen van Nieuw Kralingen. Met name in de voorgevels zit veel siermetselwerk, waarbij gebruik wordt gemaakt van Wienerberger bakstenen. “We werden al tijdens de ontwerpfase betrokken bij het project. We hebben toen proefmuren gemaakt, zodat de architecten de stenen, het verband, de mortel en de voegkleur konden kiezen. Het werk is erg gedetailleerd en met name in het begin moesten we het wiel uitvinden. Naar gelang het loopt, wordt het een steeds mooier project waar we als bedrijf enorm trots op zijn”, aldus Poppelaars.

EcoBricks

De grootste uitdaging zit hem tot nu toe in de zeventien hofwoningen, vindt Poppelaars. Daar worden EcoBricks toegepast met een voegdikte van 20 mm. Voor deze smalle stenen is met een normale verdeling van 12 mm minder mortel nodig. “Met de 20 mm voegen die we hier toepassen, is de stabiliteit tijdens het metselen een uitdaging. Tijdens koude dagen reageert de mortel niet of nauwelijks, waardoor het minder stabiel is en het moment van afwerken lastig te bepalen. In het Nederlandse klimaat met regenachtige en koude dagen, kunnen we dan moeilijk het gevraagde tempo aanhouden. Wij metselaars zijn net boeren; we moeten oogsten wanneer het goed weer is. Ook wij zijn seizoensgebonden.”

Het metselwerk heeft een hoge moeilijkheidsgraad door alle details en verschillende vormen.

Bouwen doe je samen

Brabotech Metselwerken verzorgt het metselwerk in deelvelden gedurende vijf tot zes jaar. Het bedrijf is onderdeel van Heijmans Woningbouw en werkt vaak samen met Era Contour. Dit zorgt ervoor dat de contacten goed verlopen en er samengewerkt wordt als partners. Poppelaars: “Wij zeggen altijd: bouwen doe je samen. Je moet samen naar oplossingen zoeken en dat werkt hier goed. We gaan uitdagingen niet uit de weg, die pakken we samen op. We zetten een mooi product weg en we zijn er trots op dat we hier als Brabotech deel van mogen uitmaken. Het wordt een apart stukje Rotterdam met een prachtige uitstraling. In de bossen en aan het water, maar toch vlak bij de stad.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details