Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De BunkerToren: Nieuwe eyecatcher in de skyline van Eindhoven
Per dag werden tot 12 gevelelementen naar boven getakeld, waardoor iedere 5 dagen een volledige verdieping afgewerkt kon worden. (Beeld: egbertdeboer.com)

De BunkerToren: Nieuwe eyecatcher in de skyline van Eindhoven

De Lichttoren, het Evoluon, de Blob of het Philips Stadion: aan iconische plekken geen gebrek in Eindhoven. De BunkerToren kan straks met recht aan dit rijtje worden toegevoegd. De 100 meter hoge toren zal de skyline van Eindhoven zichtbaar veranderen én een nieuwe dimensie aan wonen toevoegen. In de iconische woontoren komen 127 huurappartementen en 83 koopappartementen van 50 tot circa 249 m2, met een prachtig uitzicht over de stad. Naast woningen is er op de begane grond een grand café (900 m2) voorzien en biedt de BunkerToren ruimte aan kantoren (2.750 m2). Het ontwerp van het gebouw is gebaseerd op het idee van een stijgende woontoren die zich opent naar de stad – van een brutalistisch ‘gesloten’ identiteit naar een transparante ‘open’ woontoren.

De BunkerToren vormt het scharnierpunt tussen de binnenstad en groene Eindhoven University of Technology (TU/e) Campus en wordt gebouwd op de plek van De Bunker. Dit voormalige studentencentrum van de TU/e is in 1969 opgetrokken, naar een ontwerp van de gerenommeerde Rotterdamse architect Huig Maaskant (Scheveningse Pier, Euromast) en was voor vele generaties TU/e-studenten dé plek voor een bruisend studentenleven. De laatste jaren is het brutalistische betonnen gebouw echter in verval geraakt. Met de realisatie van de BunkerToren krijgt De Bunker nu een waardevol tweede leven, waarbij de iconische bouwstijl wordt behouden en/of hersteld. Onder andere de markante ‘koppen’ van De Bunker worden in al hun ruimtelijkheid en allure hersteld. Aan de buitenzijde wordt het brutalistische beton grondig gereinigd en gerepareerd en aan de binnenzijde worden karakteristieke elementen op gepaste wijze teruggebracht, zoals de houten wandbekleding, de rode stalen hekwerken en de hardstenen vloeren en haarden. Enkele delen van de bestaande Bunker zijn gesloopt om ruimte te maken voor de nieuwe BunkerToren.

Vanaf de keldervloer t/m de vierde verdieping is gekozen voor een traditionele opbouw met wandbekisting en breedplaatvloeren. Daarboven zijn alle verdiepingen getunneld.

440 heipalen

Van Wijnen is verantwoordelijk voor de realisatie van de BunkerToren. “Wij zijn bij dit project betrokken vanaf het moment dat het definitief ontwerp was vormgegeven”, vertelt Jasper van der Meer, Adjunct Directeur Bouw bij Van Wijnen. “In een bouwteam met installateur Hoppenbrouwers Techniek hebben wij het ontwerp van Powerhouse Company verder uitgeëngineerd en gekeken waar nog efficiëntieslagen mogelijk waren. Bijvoorbeeld om de seriematigheid en technische oplosbaarheid te vergroten, met een minimale bouwtijd als resultaat.” Na gunning van het project door BunkerToren BV (ontwikkelcombinatie Real Estate Development Company en Being Development) is op 29 april 2019 de bouw van start gegaan. Voor de fundering van de woontoren heeft Van Wijnen 440 Fundex-palen in de grond geboord, met een lengte van circa 38 meter. “Hier bovenop is een anderhalflaagse parkeerkelder gerealiseerd. Bovendien zijn hier de bassins voor de sprinklerinstallatie en het irrigatiesysteem ondergebracht”, vertelt Eric Nagel, Projectleider bij Van Wijnen. “Vanaf de keldervloer t/m de vierde verdieping is gekozen voor een traditionele opbouw met wandbekisting en breedplaatvloeren. Daarboven zijn op ons verzoek alle verdiepingen getunneld, met een tunnelcyclus van slechts 6 dagen per verdieping.”

12 elementen per dag

De buitengevel van De BunkerToren bestaat uit aluminium gevelelementen, afgewerkt met natuursteen en houten bekleding. “De kozijnen voor de gevel zijn op een speciaal montageframe geplaatst”, aldus Nagel. “Vervolgens is het natuursteen gemonteerd, waarna het geheel als één pakketje omhoog werd getakeld. Per dag werden tot 12 gevelelementen naar boven getakeld, waardoor we iedere 5 dagen een volledige verdieping konden afwerken. Dankzij deze montagewijze konden we steigerloos de gevel monteren.” Ook voor de loggia’s is een speciaal (klim)systeem ontwikkeld, vertelt hij, waardoor ook deze ruimtes in één keer hoogwaardig worden afgewerkt.

Afgelopen zomer is Van Wijnen met de afbouwwerkzaamheden gestart. “Alle appartementen worden voorzien van een complete badkamer, toilet en keuken”, vertelt Nagel. “Bovendien hebben kopers keuze uit een behangklare of sausklare afwerking. De overige zaken worden door de bewoners zelf opgepakt.” De gangzones worden compleet afgewerkt met vloerbedekking, scanbehang en systeemplafonds. “Wanneer je het gebouw straks betreedt via de hoofdentree, kom je in een indrukwekkende ruimte met een natuurstenen vloer én imposante groene wand.” 

In de iconische woontoren komen 127 huurappartementen en 83 koopappartementen van 50 tot circa 249 m2, met een prachtig uitzicht over de stad.

Wonen in het groen

De groene wand sluit uitstekend aan bij het groen van het parklandschap, dat rondom de woontoren aangelegd zal worden. Bovenop de vierde en negende verdieping komen grote bloembakken. En ook de balkons worden voorzien van grote plantenbakken, die automatisch geïrrigeerd worden. Zonnepanelen zorgen straks voor de primaire energiebehoefte, terwijl een WKO-installatie in de warmte- en koudevraag in het gebouw voorziet.  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever BunkerToren BV (Real Estate Development Company en Being Development)
  • Architect Powerhouse Company
  • Constructeur IMd
  • Aannemer Van Wijnen Rosmalen
  • Installateur Hoppenbrouwers Techniek

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details