Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Productinformatie

De bovengrens van brandveiligheid = altijd aan de goede kant van de streep

roy-weghorst-kopieren

22 juni 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Europees marktleider Kingspan Geïsoleerde Panelen vindt de uitbouw van toegevoegde waarde doorslaggevend. Naast de doorontwikkeling van de eigen QuadCore-isolatietechnologie als basis voor alle sandwichpaneelsystemen, kiest Kingspan onder meer voor strenge brandveiligheidstests van complete gevelsystemen. “Op het gebied van brandveiligheid zijn de veiligheid en bedrijfscontinuïteit van gebouwgebruikers en de eisen van verzekeraars altijd gewaarborgd”, zeggen Evert Kraaima en Roy Weghorst.

Weghorst is als Head of Regulatory Affairs bij de Kingspan Group verantwoordelijk voor de afstemming van regelgeving in de diverse landen van het afzetgebied en als zodanig actief in diverse branche­organisaties en normcommissies. Zoals bekend worden binnen de EU steeds meer uniforme regels ingevoerd op het gebied van brandveiligheid, en voor een multinational is het belangrijk producten te ontwikkelen die in alle markten kunnen worden toegepast. “Dat houdt in dat de producten van Kingspan van bovengrenzen uitgaan. Wij laten onafhankelijk onderzoek doen, in Nederland bijvoorbeeld door Efectis, bij actuele gebouwbranden. Wat wij zien, is dat tests en praktijk nogal kunnen verschillen. Als een paneel dat op basis van tests zestig minuten brandwerendheid biedt in de praktijk drie uur standhoudt, betekent dat in ieder geval dat de testomstandigheden dusdanig zwaar zijn dat je er garanties aan kunt verbinden.” Kingspan beschikt hiertoe onder meer over een eigen brandtestlaboratorium in Engeland.

Integrale gevelsystemen

De aansprakelijkheid voor het gebouwde in Nederland komt per 1 januari 2021 met de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen bij de contractaannemer te liggen en van producenten worden steeds meer garanties gevraagd. One-stop-shopping op het gebied van de gevel biedt uitkomst, zegt Evert Kraaima, als Manager Facades & Technical Services verantwoordelijk voor de ontwikkeling van dergelijke diensten. “Karrier-panelen (sandwichpanelen die later worden voorzien van eindafwerking; red.) waren in het verleden een deelproduct waarvoor de architect of aannemer de eindafwerking koos. Tegenwoordig leveren wij complete gevelsystemen getest en geëngineerd aan, inclusief de architecturele afwerking en garanties. Tevens beschikken wij over een nieuw brandwerend paneel voorzien van de QuadCore-kern, de AWP Supreme, waarmee ongeacht de wijze van monteren gegarandeerd een brandveiligheid van 60 minuten van binnen naar buiten en omgekeerd kan worden gehaald. Ter ondersteuning van het voortraject bieden wij vanaf mei een online tool waarmee met de invoering van variabelen 24/7 het juiste paneel kan worden gekozen, voorzien van de juiste brandklassering.”

Doorontwikkeling

De QuadCore-isolatietechnologie is gestoeld op een zelf ontwikkelde, hybride hardschuimkern met gesloten celstructuur, waardoor betere isolatiewaarden en grotere overspanningen met dunnere panelen worden gehaald. Kraaima: “De helft van onze productie wordt inmiddels met de QuadCore-kern uitgevoerd. Daarnaast wordt het product continu doorontwikkeld, met nog lagere lambda-waarden (warmtegeleiding; red.) en een nog stabielere kern. De lage rookproductie van het hardschuim maakt QuadCore-panelen uitermate geschikt voor high end-gebruik, zoals in de farmaceutische industrie en ICT.” Weghorst: “Daarnaast worden de isolatie-eisen voor gebouwen steeds hoger. Bovendien is een beter geïsoleerde gevel brandveiliger – een win-winsituatie.”

Voor producenten die de bovengrenzen opzoeken, is dat uiteraard een wenselijke ontwikkeling, bevestigen Kraaima en Weghorst. “In alle gevallen gaan wij uit van de veiligheid en bedrijfscontinuïteit van de gebouwgebruikers en de eisen die de verzekeringswereld aan de brandveiligheid stelt.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details