Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

De Bocht: blikvanger van Cruquiuseiland

LEVS_DeBocht1—foto-Ossip-van-Duivenbode
Gebouw De Bocht met rechts ervan de projecten De Loods en 2Peer, ook ontworpen door LEVS architecten. (Beeld: Ossip van Duivenbode)

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | LEVS architecten en Ossip van Duivenbode

1 november 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Woongebouw als weerspiegeling van de samenleving

In de nieuwe wijk Cruquiuseiland in Amsterdam-Oost wonen mensen dicht op elkaar en toch hebben ze alle ruimte. Het gebouw De Bocht bestaat uit 113 koop- en huurwoningen voor de sociale en vrije sector en 11 stadswoningen. Er zijn maar liefst 65 verschillende woningtypes in één gebouw. Hoe ze dat voor elkaar kregen, vertelt architect Adriaan Mout van LEVS architecten.

LEVS architecten ontwierp vier gebouwen op Cruquiuseiland: Harbour Club, De Loods, 2Peer en De Bocht. Dit laatste gebouw werd een jaar geleden in gebruik genomen. Het gebied was tien jaar geleden nog een industrieel havengebied dat leegliep. Nu transformeert het tot een bruisende wijk waar alle lagen van de bevolking welkom zijn. Het industriële karakter blijft wel zichtbaar op de plek, bijvoorbeeld door de wit-bruine baksteen en betonnen stroken in de gevels van De Bocht. Samen met De Loods en 2Peer vormt dit gebouw een ensemble aan het water. Het steekt boven de andere gebouwen uit en is daarmee een herkenningspunt op het eiland.

De bewoners kunnen gebruik maken van een gezamenlijke binnentuin die verscholen ligt voor de buitenwereld. (Beeld: LEVS architecten)

Opdrachtgever Amvest wilde graag een wit gebouw vanwege het maritieme karakter van de omgeving. Daarom is gekozen voor stoere materialen: beton en gesinterd steen. Niet alleen binnen het ontwerp speelt het water een hoofdrol, ook voor de WKO is het van belang. Samen met de andere gebouwen aan de Entrepothaven wordt gebruik gemaakt van aquathermie voor de WKO. Mout: “In Amsterdam zal dit straks op grotere schaal plaatsvinden, omdat we hier zoveel water hebben.”

Gebouwd zonder steigers

Het gebouw heeft een niet alledaags uiterlijk met een toren van vijftien bouwlagen en een gedeelte uit zeven lagen. Verspringende terrassen brengen leven in de gevels, maar zorgen er ook voor dat het gebouw een uitdagende vorm heeft, zegt Mout. “Niet alle ruimtes en schachten zitten precies boven elkaar. Het ontwerp en de bouw vormden een enorme puzzel. De toren wordt naar boven toe steeds smaller en er zit een enorme verscheidenheid aan woningen in.”

Ongeveer 1.000 gevelelementen waren er nodig om het gebouw sluitend te maken. Deze kwamen volledig afgemonteerd uit de fabriek, ruim de helft ervan als sandwichelement inclusief beton, metselwerk, isolatie, kozijnen, glas en gevelroosters. Door op deze manier te werken, kon er gebouwd worden zonder steigers. Mout: “Dat had niet gekund zonder BIM.”

De Bocht is een gebouw met veel leven van binnen en van buiten. (Beeld: LEVS architecten)

Verborgen wereld

Bewoners kunnen gebruik maken van een gezamenlijke binnentuin en er zijn bergingen, fietsenstallingen en een parkeergarage. In de plint zijn bedrijven gehuisvest. Omdat de grond onder het gebouw vervuild was, kon er geen kelder gegraven worden. De vraag naar parkeergelegenheid werd op een creatieve manier opgelost. “Het parkeren is in de buik van het gebouw geplaatst”, vertelt Mout. “In het midden van het gebouw bevinden zich drie parkeerlagen met woningen eromheen, zodat de auto’s niet zichtbaar zijn. Daarboven hebben we een verhoogde binnentuin gemaakt, waaromheen weer woningen zijn gekomen. Je ziet de tuin niet vanaf de straat, het is een verborgen wereld voor de bewoners zelf.”

Thuiswedstrijd

Het leuke aan werken aan Cruquiuseiland is voor LEVS dat het architectenbureau daar zelf gevestigd is. Mout: “We zien de door ons ontworpen gebouwen en de bewoners iedere dag. De Bocht is een levendig gebouw waar veel activiteit in en omheen is. De bewoners die ik spreek, zijn erg enthousiast. Doordat er allerlei soorten en categorieën woningen in zitten, is het gebouw een weerspiegeling van de samenleving.”

Verspringende balkons zorgen voor een levendig beeld. (Beeld: LEVS architecten)

Dat LEVS zoveel gebouwen in dit gebied heeft ontworpen, brengt ook grote verantwoordelijkheden met zich mee, bekent Mout. “Het gebied heeft een speciale status met weinig inmenging van de gemeente Amsterdam en de ontwikkelende partijen kregen dus een enorme vrijheid. We zijn medeverantwoordelijk voor het slagen van de buurt. Er was bijvoorbeeld geen welstand en toch zijn het kwalitatief hoogwaardige gebouwen geworden. We hadden dit niet kunnen bereiken zonder de inzet van Amvest. Die ging voor een hoge kwaliteit. We hebben iets moois gemaakt met de vrijheid die de gemeente ons gegeven heeft.” 

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Amvest
  • Architect LEVS architecten
  • Aannemer Koopmans
  • Bouwperiode 2018 – zomer 2021
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details