02:15
02-01-2020

De Bocht Amsterdam | ‘De Bocht’ blikvanger voor nieuw woongebied Cruquius

Appartementengebouw De Bocht moet met zijn trapsgewijs opgebouwde toren één van de blikvangers worden van het nieuwe woongebied Cruquius in Amsterdam-Oost. Het gebouw volgt de kromming die de Cruquiusweg hier maakt langs de Entrepothaven en wil bewoners maximaal laten genieten van de aanwezigheid van het water. 

De Bocht vormt één van de drie gebouwen van het project De Binnenbocht, dat in totaal 156 woningen telt, zowel sociale huur, vrije sector huur als koop. Het wordt ontwikkeld door Amvest en is ontworpen door LEVS architecten, dat tien jaar geleden al neerstreek in een naastgelegen kantoorgebouw. De Bocht telt 124 appartementen en 700 m² commerciële ruimte. De bouw van appartementengebouw 2Peer met 24 woningen voor woningdelers nadert inmiddels de oplevering. Tussen beide gebouwen wordt als laatste De Loods met 8 loftwoningen gerealiseerd – het vormt een reconstructie van de oude karakteristieke loods die hier stond met gebruik van de originele spanten. 

Door de glazen panoramapuien profiteren de bewoners maximaal van het uitzicht over het water.

Wonen, werken, cultuur en water

Cruquius is het laatste eiland in het oostelijke havengebied dat wordt getransformeerd van verouderd bedrijventerrein naar een multifunctioneel woon- en werkgebied. “Aan de Entrepothaven ontstaat de komende jaren een attractieve combinatie van stijlvolle nieuwbouw en industriële historie, waar wonen, werken, cultuur en water bij elkaar komen”, zegt Adriaan Mout namens LEVS. De gemeente Amsterdam heeft voor de herontwikkeling geen stedenbouwkundig plan opgesteld. Er geldt slechts een beperkt aantal randvoorwaarden, die zijn vastgelegd in een zogeheten spelregelkaart. Mout: “Die spelregelkaart is niet meer dan een A4-tje. De beperkte gemeentelijke regie en het welstandsvrij bouwen betekenen een zware plicht voor de betrokken ontwikkelaars en ontwerpers om een goed plan te maken. Eén van de richtlijnen is dat de aanwezigheid van water voelbaar moet blijven. Daar hebben wij met het ontwerp van De Bocht op ingespeeld.”

De trapsgewijze opbouw tussen de zevende en vijftiende verdieping maakt van De Bocht een statement.

 

Sculpturaal, monolithisch bouwwerk

De 40 meter hoge toren verjongt zich en loopt trapsgewijs op, waardoor de appartementen grote terrassen hebben die uitnodigen om naar buiten te gaan. “Door de glazen panoramapuien profiteren de bewoners maximaal van het uitzicht over het water. De trapsgewijze opbouw tussen de zevende en vijftiende verdieping maakt van De Bocht ook een statement. Daardoor wordt het een sculpturaal, monolithisch bouwwerk. De terrassen liggen aan de waterzijde, zo krijg je het idee van een waterval. We geven het gebouw een lichte, maritieme en tegelijkertijd industriële uitstraling als verwijzing naar het verleden van dit gebied. Dat doen we door de toepassing van een lichte, levende baksteen met een verkleuring, dankzij het bijzondere bakproces, in combinatie met betonelementen. We zijn lang op zoek geweest naar de goede steen, die in kleur aansluit bij de omgeving en met het afwijkende, grotere formaat het gebouw ook robuustheid geeft. Het industriële karakter komt tot uitdrukking door de horizontale betonstroken die een structurerend element vormen in het gevelontwerp.”

De bakstenen worden in de fabriek van het Groningse bedrijf Hibex aangebracht op de prefab betonnen gevelvullende elementen. “Het gaat in totaal om zo’n 460 gevelelementen, die precies op elkaar moeten aansluiten. Gezien de hoekverdraaiingen in het ontwerp vereist dat een enorme voorbereiding, maar het maakt een snelle en steigerloze bouw mogelijk op deze krappe bouwplaats”, aldus Surya Steijlen van LEVS.

Vanwege de bodemvervuiling was het niet haalbaar om een ondergrondse parkeervoorziening te maken. De oplossing is gevonden in de vorm van een drielaagse parkeergarage in de kern van het complex. Op het dak van deze garage wordt een groen binnenhof aangelegd. Doordat het complex de kromming van de weg volgt, kent De Bocht een zeer grote variatie aan woningen. Mout: “Elke woning heeft specifieke kwaliteiten, er valt voor de toekomstige bewoners veel te kiezen. Je kunt intiem aan het binnenhof wonen, aan de straat of aan de kade. De grondgebonden woningen aan de waterzijde hebben ook een rijzige gevel over drie lagen, prachtig gelegen aan een autovrije kade. We willen de bewoners maximaal laten genieten van de aanwezigheid van het water.”

Tekst | Henk Geist Beeld | LEVS Architecten/Moare/ZesxZes

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Lees meer over: Amsterdam , De Bocht , Woningbouw

Stedenbouw partners