Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De beste professionals op de juiste plek in de bouw
Project Overhoeks in uitvoering. (Beeld: Amvest)

De beste professionals op de juiste plek in de bouw

In de afgelopen maanden gaf 20 procent van de bouwbedrijven aan dat een tekort aan professionals hun werkzaamheden belemmert. De vraag is nog nooit zo hoog geweest en ook één van de redenen dat de productie van nieuwe woningen stagneert. Technisch projectbureau Velox biedt hier graag een oplossing voor. Een uitgebreid team van consultants zet zich dagelijks in om opdrachtgevers in de bouw, installatie- en civiele techniek te ondersteunen bij capaciteitsvraagstukken. Bijvoorbeeld door hen op projectmatige basis te verbinden aan ervaren en gekwalificeerde professionals. Van werkvoorbereiders tot engineers en uitvoerders.

Op dit moment zijn Velox-professionals werkzaam voor onder andere woningbouwprojecten Hart van de Waalsprong in Nijmegen, De Cascade in Utrecht en woon- en werkwijk Overhoeks aan de noordoever van het IJ in Amsterdam. Onderdeel van Overhoeks zijn de twee appartementenblokken The Cube en The Wing, die uitblinken in luxe én duurzaamheid en die in opdracht van ontwikkelaar Amvest worden gebouwd door Dura Vermeer. Aan dit project werken via Velox twee uitvoerders: Paul van der Niet en Gert Klok. Waar Van der Niet zich sinds september heeft aangesloten bij Velox, werkt Klok al enkele jaren voor dit projectbureau. “De samenwerking bevalt goed”, vertelt hij. “Velox beschikt over de kennis én het netwerk om mooie projecten toegewezen te krijgen. Als ZZP’er kan ik hier niet tegenop. In plaats van mijn cv rond te sturen en te wachten tot opdrachtgevers mij het werk gunnen, ben ik nu degene die mag kiezen. Dat vind ik erg prettig. Bovendien heb ik een fijn contact opgebouwd met diverse consultants, die regelmatig bellen en/of de bouw bezoeken om op de hoogte te blijven.” Van der Niet beaamt dit: “Velox heeft zijn zaken goed geregeld. De samenwerking verloopt goed en er wordt duidelijk gecommuniceerd. Ook op persoonlijk vlak.”

Uitvoerders Paul van der Niet en Gert Klok maken een rondje over de bouwplaats.

Extra toezicht en controle

Klok is onder andere verantwoordelijk voor de afbouw van gebouwblok The Wing, inclusief alle meer- en minderwerk. Hij coördineert de bouwactiviteiten, stemt af met neven- en onderaannemers en ziet toe op de planning. Een uitdagende taak, onder meer nu door het gebrek aan technisch geschoold personeel steeds meer buitenlandse krachten worden ingeschakeld. “Door de taalbarrière komen niet alle veiligheids- en montagevoorschriften altijd goed door, waardoor zaken soms niet (goed) worden opgevolgd”, vertelt hij. “Dit vraagt om extra toezicht en controle. Wanneer ik een rondje over de bouwplaats loop, ben ik soms wel 4 uur verder. In die tijd komen allerlei vragen en telefoontjes op me af. Prioriteren is dan noodzaak, evenals een juiste terugkoppeling én ondersteuning. Gelukkig is mijn mensenkennis groot. Ik vind de omgang met mensen van diverse pluimage enorm interessant en één van de allerleukste onderdelen van mijn functie. Je maakt van alles mee. Ondanks alle uitdagingen is de samenwerking ook op dit project ontzettend goed.” Van der Niet erkent dit. Ook hij zou, ondanks de uitdagingen, niet anders willen. “Ik vind het leuk om leiding te geven, om mensen te begeleiden en om mijn vakkennis over te dragen”, vertelt hij. “Maar vooral om als collega’s en in één team samen te werken aan een optimaal opleverresultaat. Ook in project Overhoeks geven we hier uitstekend invulling aan.”

Unieke dynamiek

The Wing is ontworpen door Powerhouse Company en telt 77 luxe koopappartementen. De unieke vleugelvorm van het gebouw, in combinatie met de natuurstenen gevelbekleding en organisch gevormde balkons zorgt voor een unieke dynamiek tussen natuur en architectuur, terwijl een uitgekiende isolatie, hoogisolerende beglazing en balansventilatie (WTW) zorgen dat het energieverbruik tot een minimum wordt beperkt. “De energievraag die resteert, wordt duurzaam ingevuld met stadswarmte en zonnecollectoren op het dak”, aldus Klok. “The Wing is daarmee een mooie referentie voor wat er op het vlak van duurzaamheid en energiezuinigheid mogelijk is.” Van der Niet: “Toen ik ruim 40 jaar geleden startte in de bouw, was een Rc-waarde van 1,5 acceptabel. Dit is inmiddels aangescherpt tot een waarde van 6 of hoger. Gebouwen moeten volledig luchtdicht worden gebouwd en aan hoge energielabels voldoen. Warmteterugwinning, all-electric en Nul-op-de-Meter zijn alleen geen trendwoorden meer. Als uitvoerder moet je hierin meegaan en je continu blijven ontwikkelen. Je moet letterlijk kennis ophalen in de praktijk. Door goed te observeren en door de juiste vragen te stellen, leer ook ik iedere dag weer bij.”

In navolging van The Wing onderscheidt ook The Cube zich door een hoge duurzaamheidsambitie en een fraai silhouet, aldus Van der Niet. Dit gebouw is ontworpen door De Zwarte Hond en biedt ruimte aan 84 koopappartementen, een groen atrium en een parkeergarage. Met de realisatie van beide gebouwen draagt Dura Vermeer weer een klein steentje bij aan de doorstroming op de woningmarkt, en daarmee aan nieuwe woonkansen voor bijvoorbeeld starters.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details