De Ananas

Elk deel staat met zijn voeten en materialisering op de grond, waardoor een individuele en spannende parcellering ontstaat. Deze parcellering wordt benadrukt door de handvorm baksteen in wisselende kleurtinten.

01:28
25-07-2019

De Ananas | Leiden

Leiden krijgt een bijzonder nieuw stadscarré

Hoogstedelijke allure met een menselijke maat

Op het voormalige fruitveilingterrein in Leiden, nabij station Lammenschans wordt binnen afzienbare tijd gestart met de bouw van een uniek stadsblok van ca. 65.500 m² met 375 appartementen, een commerciële plint met woon-werkruimtes en horecafuncties, twee bovengrondse parkeerlagen en een riante binnentuin. “De gebouwdelen worden gerealiseerd in een carrévorm en wisselen elkaar af in regelmaat en kleurtinten”, vertelt Britta van Egmond, architect en mede-eigenaar van Van Egmond Architecten. “Hierdoor ontstaat een bijzonder ensemble, alsof het gebouw als een kralensnoer aaneen is geregen.”

In opdracht van De Raad Bouw realiseerde Van Egmond Architecten het ontwerp voor de nieuwbouw, dat de naam De Ananas heeft gekregen. Conform de hoogbouwvisie van de gemeente Leiden en met de menselijke schaal als uitgangspunt. “De basis van het stadsblok wordt 25 meter hoog”, vertelt Van Egmond. “Op stedenbouwkundig belangrijke plekken, zoals de hoeken en enkele middendelen, komen verschillende hoogteaccenten. Zoals twee 60 meter hoge torens aan de Lammenschansweg, die het stadsblok een duidelijke front geven.”

Duidelijke geleding
“Onze ambitie was om het stadscarré een duidelijke geleding en functiesortering te geven”, vertelt Van Egmond. “Dit heeft geleid tot een stadsring met verschillende accenten, waarbij bepaalde geveldelen meer naar voren zijn getrokken, terwijl andere geveldelen juist iets terugvallen. Elk deel staat met zijn voeten en materialisering op de grond, waardoor een individuele en spannende parcellering ontstaat. Deze parcellering wordt benadrukt door de handvorm baksteen in wisselende kleurtinten.” In de architectuurritmiek van de gevel zijn drie richtingen te onderscheiden, met horizontaal, verticaal en neutraal georiënteerd gevels. “Op de hoekposities hebben wij luxe penthouses in goud- en kopertinten en met ver overstekende balkons ontworpen, die als een soort satellieten boven de carré lijken te zweven.”

De Ananas

De gevel van deze binnentuin wordt bekleed met een bijzondere Deense gevelbeplating, die van een stevige kleur groen verloopt naar het witgrijs van de lucht.


Hoogwaardige afwerking
Veel aandacht is besteed aan de zes hoofdentrees van het stadsblok, die dankzij een dubbele hoogte, verdiepte ligging en statige luifel duidelijk zichtbaar zijn. “Bijzonder is ook de afwerking aan de binnenzijde, zoals de centrale gangen en galerijen”, aldus Van Egmond. “De galerijen aan de daktuinzijde worden voorzien van plaatselijke verbredingen, waar bewoners even kunnen verblijven en/of contact kunnen maken met hun medebewoners.” Elk appartement is voorzien van een eigen buitenruimte, in de vorm van een balkon, serre of loggia. “Daarnaast kunnen bewoners gebruikmaken van de centrale binnentuin. De gevel van deze binnentuin wordt bekleed met een bijzondere Deense gevelbeplating, die van een stevige kleur groen verloopt naar het witgrijs van de lucht. Hierdoor gaat de binnentuin straks optimaal op in zijn omgeving.”

Tekst: Lieke van Zuilekom
Beeld: Van Egmond Architecten

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

SWINNSportcentrum Malden