DC5

Voor iedereen was het de eerste keer om een DC te bouwen conform de WELL Building Standard™.

01:34
13-12-2018

DC5, Tilburg

Distributiecentrum 2.0

Op bedrijventerrein Vossenberg-West II in Tilburg verrijst een nieuw distributiecentrum. Opdrachtgever Prologis hecht grote waarde aan de thema’s duurzaamheid, kwaliteit, gezondheid en comfort. Tijdens de bouw is het idee ontstaan om het DC volgens de standaarden van het WELL Building Institute op te zetten. Een uitdaging voor aannemer Sprangers Bouwbedrijf, die daarmee wel de eer heeft het eerste DC ter wereld te mogen realiseren conform de WELL Building Standard™.

Het nieuwe distributiecentrum heeft een oppervlakte van 28.000 m² en is veel meer dan de gebruikelijke rechte doos. “DC5 heeft een architectonische kwaliteit dat onder meer tot uiting komt in de bijzondere gevel bij het kantoor”, zegt projectleider Ferry Schoep van Sprangers Bouwbedrijf. “De architectonische luifel ter hoogte van het kantoor kraagt een meter of 8 uit en is bekleed met het hoogwaardige Alucobond. En het blijft niet alleen bij uiterlijke schijn, want Prologis heeft DC5 tot een pilotproject gebombardeerd voor het verkrijgen van de WELL Building Standard™. Dit is een duurzaamheidsstandaard uit de Verenigde Staten dat aanvankelijk toegekend werd aan utiliteitsgebouwen. En nu dus voor het eerst ook aan een DC.”

DC5

Voor iedereen was het de eerste keer om een DC te bouwen conform de WELL Building Standard™.

DC5

Welbevinden
Binnen het ontwerp van dit distributiecentrum spelen gezondheid, duurzaamheid, kwaliteit, flexibiliteit en uitstraling een belangrijke rol. “Prologis heeft samen met het WELL Building Institute de oorspronkelijke inrichting en geplande installaties herbekeken en diverse optimalisaties doorgevoerd. Dat alles vond plaats, terwijl de bouw al was gestart. Best een unieke situatie”, zegt Schoep terecht. “Zo zijn in het warehouse diverse gebieden tot leefgebied gekwalificeerd waarbij extra aandacht uitgaat naar ventilatie, behaaglijkheid, daglichttoetreding en verlichting. Dat resulteerde in extra lichtstraten, pv-panelen en een opwaardering van de installaties met een uitgebreid ventilatiesysteem in plaats van de gebruikelijke stuwventilatoren. Het geeft een nieuwe dimensie aan het begrip warehouse.”

Ook het kantoor is onder de WELL standaarden tijdens de bouw nog naar een hoger niveau gebracht. “Prologis heeft ervoor gekozen om de inrichting van het kantoor door een interieurarchitect te laten ontwerpen. De afwerking is van hoog niveau en ook hier is weer grote aandacht uitgegaan naar het welbevinden van de medewerkers. Het klimaat wordt gemonitord en voortdurend bijgestuurd op basis van temperatuur, maar ook door sensoren die de luchtkwaliteit bewaken en installaties al dan niet bij- of afschakelen.” 

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan DC5. De verwachting is dat de Koreaanse huurder medio dit jaar zijn intrek kan nemen. Schoep blikt alvast terug op een intens project. “Voor iedereen was het de eerste keer om een DC te bouwen conform de WELL Building Standard™. Door een optimale samenwerking tussen Prologis, het WELL Building Institute en wij als Sprangers Bouwbedrijf hebben de torenhoge ambities de uiteindelijke opleverdatum niet beïnvloed. Een pilotproject om trots op te zijn en met recht een distributiecentrum 2.0.”   

DC5 DC5 DC5 DC5

Tekst: Roel van Gils
Beeld: Sprangers Bouwbedrijf

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Hybride vloer met zeer hoge vlakheid
Prologis DC5 te Tilburg wordt door Twintec voorzien van een Twintec Ultimate (hybride) vloer. Deze vloer combineert hoogwaardige staalvezels met traditionele netwapening om zo de kracht van beiden optimaal te benutten.  

“Door de inzet van onze vakmensen, in combinatie met de Laserscreed en Topping Spreader is deze zeer hoge vlakheidsnorm bereikt”, aldus het bedrijf. “De gestelde 95% van de norm DIN15185 is met een gemiddeld gemeten resultaat van ruim 99% over warehouses A en B ruim behaald. Deze norm wordt met name toegepast op smalle gangen magazijnen.”

De Twintec Group heeft meer dan 20 jaar ervaring wereldwijd met het maken van industriële vloeren en produceert jaarlijks circa 6 miljoen m² betonnen bedrijfsvloeren. Het succes van de Twintec Technologie is hoofdzakelijk te danken aan de motivatie en kwaliteit van het uitvoerend personeel: de belangrijkste kwaliteitsgarantie voor de klant. Twintec verzorgt het traject van het begin tot het eindstadium met het Design Build Guarantee concept.


Metalen dak- en gevelbeplating
Zowel het dak als de gevel van het nieuwe DC5 in Tilburg is uitgevoerd met een metalen beplating. De Rooij-Snoeren-Combinatie (RSC) heeft in totaal maar liefst 23.000 m² aan dakbeplating, 5.700 m² aan stalen sandwichpanelen en ruim 800 m² aan Alucobond-beplating aangebracht voor de architectonische luifel. En dat volgens Arend-Jan Kant van RSC ook nog eens in een recordtempo. 

“We zijn gespecialiseerd in het leveren en monteren van stalen dak- en gevelbeplating, zowel voor nieuwbouw als voor renovatie. Bij dit project in Tilburg was het vooral de factor tijd die een rol speelde. We hebben in nauwe afstemming met de aannemer het complete DC in slechts twee maanden tijd wind- en waterdicht gemaakt. Het dak hebben we met een stalen dakplaat gedicht, waarop door derden de dakbedekking is aangebracht. De gevel is uitgevoerd met stalen sandwichpanelen van 100 millimeter dik en een Rc-waarde van 4,5. Met een lengte van tussen de 11 en 13 meter en een hoogte van 1 meter konden we flink meters maken. Dagelijks werd ruim 500 m² aan gevel gedicht. Dat schoot dus lekker op”, lacht Kant. “De architectonische luifel daarentegen vroeg wat extra aandacht, vanwege de rondingen en knikjes. Maar ook dat hebben we keurig geklaard, net zoals het aanbrengen van de lichtstraten.”


Prefab elementen
Om de snelheid in het bouwproces van het grote DC5 in Tilburg te kunnen garanderen, heeft Sprangers Bouwbedrijf een beroep gedaan op Cervix Beton om de specifieke P- en T-docks ten behoeve van de laaddocks prefab aan te leveren. Ook de opstortplaten en de achterwanden zijn prefab aangeleverd. Een gesprek met directeur Sander van den Bosch van Cervix Beton.

“De uitvraag vanuit de aannemer kwam net voor de bouwvakvakantie van 2017 bij ons binnen, met de wens om snel na de vakantie al te kunnen leveren. Uiteraard hebben wij daar gehoor aan gegeven, met dank ook aan de inspanningen van de constructeur. Voor de prefab P- en T-docks hebben we een aantal standaard bekistingen in huis. De afmetingen zijn echter variabel en kunnen op specifieke wensen worden afgestemd. Daarvan nemen we de engineering en berekening volledig voor eigen rekening. De P- en T-docks voor DC5 in Tilburg zijn zo’n 550 millimeter dik, 1,20 meter hoog en 2,30 meter lang. Ze zijn vorst- en dooizoutbestendig uitgevoerd. Ook werden eisen gesteld aan het oppervlak, het diende van zichtbetonkwaliteit te zijn. In totaal hebben we 54 stuks P- en T-docks geleverd op de locatie in Tilburg. Daarnaast hebben we 26 stuks prefab opstortplaten geleverd in verschillende afmetingen, alsmede de achterwanden van de laaddocks. De opstortplaten worden door ons zelfdragend uitgevoerd waardoor onderstempeling tijdens het aanstorten van de T-docks niet nodig is. Ook dat bespaart aanzienlijk wat tijd tijdens de uitvoering.” 

Stedenbouw partners

Prefab cascosysteemCastorflat