Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
DC Sugar Fields | Etten-Leur

DC Sugar Fields | Etten-Leur

In Etten-Leur is ASK Romein gestart met de bouw van een state-of-the-art distributiecentrum van 70.000 m² voor Heylen Warehouses, de grootste Belgische vastgoedinvesteerder in Nederland. Het nieuwe DC voldoet straks aan de hoogst haalbare beveiligingsstandaard in de transportsector. Reden voor ons, weliswaar op uitnodiging, om een kijkje te gaan nemen bij dit vooruitstrevende en streng beveiligde project.

DC Sugar Fields wordt gebouwd op de voormalige locatie van de Suikerunie in het hart van de logistieke hotspot West-Brabant. Het terrein is zo’n 11 hectare groot, waarop een distributiecentrum van in totaal 70.000 m² wordt gerealiseerd, bestaande uit vijf geschakelde units. Unit 2 tot en met 5, goed voor zo’n 55.000 m², heeft Heylen Warehouses intussen verhuurd aan ID Logistics, die van hieruit de logistieke dienstverlening voor MediaMarkt Nederland gaat verzorgen. Dat is ook de reden dat ASK Romein vorig jaar zomer is gestart met de bouw van de reeds verhuurde units.

Betonnen casco
ASK Romein is al jaren een partner van de Belgische vastgoedinvesteerder. “Zo hebben we voor Heylen Warehouses de afgelopen jaren distributiecentra in Venlo, Almelo en Grobbendonk gerealiseerd”, blikt Jack van Iersel, projectleider bij ASK Romein terug. “Voor het distributiecentrum op Sugar Fields hier in Etten-Leur verzorgen wij het casco van het gebouw en de volledige coördinatie en afstemming met de verschillende nevenaannemers van Heylen Warehouses. Het casco bestaat grotendeels uit een betonstructuur. Daarmee worden de eisen rond brandwerendheid relatief eenvoudig gehaald. Sterker nog, de eis ligt op 60 minuten maar het complete gebouw is gebaseerd op 120 minuten brandwerendheid. Het dak wordt opgetrokken uit een staalconstructie, met name om gewicht te besparen. In totaal komt er zo’n 2.000 ton staal aan te pas.” De gevelopbouw omvat een betonstructuur op de begane grond met daarboven sandwichpanelen die per unit van motief verschillen. Het geeft het gebouw, een ontwerp van Wastiau Architecten uit Herentals, volgens Van Iersel straks een architectonische uitstraling.

DC Sugar Fields

Architecten: Wastiau & Co, Wil-Ma.


Camouflage
Security vormt een belangrijk speerpunt bij het nieuwe DC. Het nieuwe distributiecentrum zal straks TAPA A gecertificeerd zijn, de hoogst haalbare beveiligingsstandaard in de transportsector. Speciale omheiningen, verhoogde boordstenen en veiligheidsglas moeten ramkraken bijvoorbeeld onmogelijk maken. Over die omheiningen gesproken, zelfs het bouwterrein is afgesloten met unieke bouwhekken, voorzien van camouflage, om het zicht op de bouwwerkzaamheden zoveel mogelijk te belemmeren. “Een idee van de architect”, weet Van Iersel. “Wie goed kijkt, weet in de camouflage een twaalftal woorden te ontdekken die betrekking hebben op het project.” 

“Als investeerder in logistiek vastgoed worden we steeds vaker geconfronteerd met strengere veiligheidsnormen”, vertelt Ralph Caspanni, CEO van Heylen Warehouses. “Onze internationale klanten verwachten een bepaalde standaard. Daarom hebben we intern fors geïnvesteerd in deze expertise.”

DC Sugar Fields

V.l.n.r.: Wim Heylen (Executive Chairman en Owner Heylen Warehouses), Eric Hémar (ID Logistics President), Marco van Walraven (Managing Director ID Logistics Benelux), Martin van der Bijl (wethouder gemeente Etten-Leur), Ralph Caspanni (CEO Heylen Warehouses), Michael Soehlke
(CFO MediaMarkt Nederland) en Miranda de Vries (burgemeester Etten-Leur).


War on talent
Het nieuwe distributiecentrum heeft een zeer centrale ligging tussen de havens van Antwerpen en Rotterdam, met een goede snelwegontsluiting. “We zijn als vastgoedinvesteerder altijd op zoek naar strategische locaties”, zegt Caspanni. “Industrieterrein Vosdonk in Etten-Leur is een goede uitvalsbasis, centraal gelegen in de logistieke hotspot van West-Brabant en dichtbij het stadscentrum met het oog op potentiële arbeidskrachten. Vooral dat laatste is belangrijk in de ‘war on talent’. Het is steeds lastiger om geschikt personeel te vinden, bij voorkeur binnen een beperkte straal. Door de opbouw van meerdere geschakelde units maken we het gebouw dusdanig flexibel dat we altijd invulling kunnen geven aan de huisvestingsbehoefte, ook in de toekomst. De huisvesting kan meegroeien of krimpen.” 

De logistieke operatie van ID Logistics in het nieuwe distributiecentrum zal de regio zo’n 150 nieuwe arbeidsplaatsen opleveren. De bouw van het nieuwe distributiecentrum verloopt voorspoedig. Naar verwachting kan ID Logistics de distributie voor MediaMarkt deze zomer al starten. ASK Romein is in februari van dit jaar bovendien gestart met de realisatie van unit 1, goed voor nog eens 15.000 m². Caspanni verwacht hier snel een huurder voor gevonden te hebben. Behalve de verdere afwerking en oplevering van het DC Sugar Fields in Etten-Leur is ASK Romein momenteel ook bezig met de realisatie van distributiecentra in de haven van Antwerpen en Amsterdam en in Berkel en Rodenrijs, project Silk Route 21, ook voor Heylen Warehouses.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details