DC Lidl
01:45
01-03-2019

DC Lidl | Roosendaal

Nieuw distributiecentrum voor Lidl in Roosendaal afgerond

‘Aangename werkomgeving met veel aandacht voor duurzaamheid’

In Roosendaal is op bedrijventerrein Borchwerf II een nieuw E-commerce distributiecentrum voor Delin Capital Asset Management (DCAM) ten behoeve van huurder Lidl gebouwd. Een DC waarbij veel aandacht is besteed aan de uitstraling en dat is voorzien van een eigen parkeergarage, vertelt Henrik Bloks van Unibouw. Unibouw kwam via bouwgrondvinden.nl in contact met DCAM. Beide partijen zochten samen een kavel dat aan de diverse criteria voldeed en gingen vervolgens aan de slag met de ontwikkeling en realisatie van het plan.

DC Lidl

Het E-commerce-DC voor Lidl is onderverdeeld in drie bouwdelen, elk met een eigen functie. Het ligt pal naast de snelweg A17, met het gezicht naar de weg en de achterzijde richting achterbuurman Primark. Op die manier worden de vervoersstromen van en naar beide bedrijven gescheiden. Meest opvallende aspect van het DC voor Lidl is dat er is gekozen voor het toepassen van veel glas. Dat druist in tegen het algemeen gebruik om gebouwen met dichte wanden te bouwen. Achterliggende gedachte is dat er meer interactie tussen binnen en buiten is en er zo een aangename werkomgeving ontstaat. Eén van de aandachtspunten van Lidl – want een prettig werkklimaat leidt bijvoorbeeld tot minder ziekteverzuim. In dat kader is het DC eveneens voorzien van een kantine met terras.

Prettige beleving
“Als je het gebouw bekijkt, zie je dat Lidl een prettige beleving in het distributiecentrum nastreeft”, maakt Henrik Bloks, projectleider namens Unibouw, duidelijk. Hij vertelt dat het bouwen van het warehouse in april 2018 werd afgerond. “We hebben voor Lidl een gebouw gerealiseerd met 52 docks en met een bruto vloeroppervlak van 56.000 m².” Volgens Bloks is er niet alleen veel aandacht besteed aan het realiseren van een aantrekkelijk gebouw en aangename werkomgeving, maar is er tevens ingezet op duurzaamheid. “Uitgangspunt was om BREEAM Very Good of zelfs Excellent te behalen. Zo is er zorgvuldig gekeken naar gebruikte bouwmaterialen, naar hoge isolatiewaardes, naar energiezuinige verlichting en op het dak zijn zonnepanelen gelegd.”

DC Lidl

Parkeergarage
Na de oplevering van het warehouse in april, werd het project voortgezet met de bouw van een parkeergarage met daarin 420 parkeerplaatsen en een fietsenstalling. Bloks: “Het is een E-commerce-DC; dat betekent dat er uiteindelijk tussen de 1.200 en 1.400 mensen komen te werken, in shifts van tussen de 400 en 450 medewerkers. Daarom is er voor een parkeergarage gekozen. Die is met een 50 meter lange verbinding op 7 meter hoogte met het warehouse verbonden. Op dat niveau bevinden zich in het warehouse de kantine, kleedkamers en beveiliging. Medewerkers die met de fiets komen, gaan via een trap naar die plek, die als toegang fungeert.” De parkeergarage werd in november vorig jaar opgeleverd.

DC Lidl

Buitenruimte
De buitenruimte, zegt Bloks, was de afronding van het project. Die is inmiddels ook klaar, geeft hij aan. Maar niet zoals ontworpen. “Er is nog geen inritvergunning. Daarom is het buitenterrein anders ingericht. Waar de vrachtwagens – die gesplitst van het andere verkeer het terrein op rijden – vanaf links zouden moeten komen, komen ze nu van rechts. Dat had consequenties voor de terreininrichting: gatehouses, slagbomen, toegangscontrole, lantaarnpalen, het moest allemaal worden omgezet. Tijdelijk. Totdat de procedure is afgerond. Dan krijgt het buiten­terrein zijn definitieve invulling.”

Tekst: Jac Buchholz
Beeld: Unibouw
Projectinfo

Forse vakwerkspanten voor distributiecentrum Lidl
Het distributiecentrumgebouw van Lidl in Roosendaal is gereed. Het complex op Borchwerf II omvat een hal van 56.000 m², een losstaand kantorenpand en een parkeergarage. 

Voor het engineeren van de constructie is Bouw-adviesbureau van der Zanden B.V. uit Helmond ingeschakeld. Directeur-eigenaar Cor Terheijden: “We hebben de hele constructie van de bovenbouw en parkeergarage, evenals een loopbrug geëngineerd. In samenwerking met Van Berlo is de fundering gestalte gegeven. Tevens hebben we het constructietraject als hoofdconstructeur begeleid.”

Palenfundering
Hier is een palenfundering toegepast met prefab betonnen palen, hybride-betonbalken en poeren. De constructie van de drielaags gebouwen bestaat uit staalbouw met een stalen dak. De hal bevat vakwerkspanten met grote overspanningen van bijna 23 meter. 

Zonder tussenkolommen
Terheijden: “De uitdaging lag in de mezzaninevloeren op eerste verdieping met grote overspanningen. Om die zonder tussenkolommen te kunnen maken met dezelfde tussenafstanden als de dakconstructie, zijn forse vakwerken nodig.“ De verdiepingen hebben verder kanaalplaatvloeren met druklagen en de bedrijfsvloer is van in het werk gestort beton. De brandscheidingen worden gevormd door wanden van gasbeton, de buitengevels door sandwichpanelen. “De grootte heeft ook impact op de stabiliteit van het gebouw. Daarom bevat de constructie eveneens windverbanden in tussenassen, dak en gevels”, besluit Terheijden. 


Maatwerkoplossingen voor gevel- en dakafwerking Lidl Borchwerf
Met zijn enorme volume en vijftigtal laaddocks is Lidl Borchwerf ook voor montagepartij Hardeman van Harten een maatwerkproject geworden. “Wij hebben zowel de gevel als de dakbeplating geleverd en gemonteerd, inclusief de prefab betonnen plinten en borstweringen, alsmede de binnenwanden en plafonds”, vertelt projectleider Martijn Jansen.

In opdracht van Unibouw is op het bedrijventerrein bij Roosendaal maandenlang gewerkt aan de gevel- en dakafwerking van het distributiecentrum. Jansen: “Het zijn echte montagetreintjes geweest: als een deel van het dak erop ligt, begint de installateur al aan het leidingenwerk. Wij hebben circa 54.000 m² stalen dakbeplating geleverd en gemonteerd. Het grootste deel van de gevel bestaat uit sandwichpanelen, her en der voorzien van een lichtstrook van transparant polycarbonaat, dat net als de panelen met een ‘veer in groef’ is aangebracht. De hoofdkleuren zijn RAL 5000 (paarsblauw; red.), horizontaal gemonteerd als architectonisch accent, en RAL 9010 (zuiver wit; red.), verticaal gemonteerd. Het gaat in totaal om 13.000 m² gevelpanelen. De parkeergarage is hierbij inbegrepen. Ook hebben wij de binnenwanden en plafonds meegenomen. In totaal zijn wij het afgelopen jaar zo’n half jaar actief geweest op de locatie.”

Lees meer over: DC Lidl , Roosendaal , Utiliteitsbouw

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Delin Capital Asset Management (DCAM)
Aannemer Unibouw BV

Mark DubbinkDC VSH