DC Lidl
01:45
01-03-2019

DC Lidl | Roosendaal

Nieuw distributiecentrum voor Lidl in Roosendaal afgerond

‘Aangename werkomgeving met veel aandacht voor duurzaamheid’

In Roosendaal is op bedrijventerrein Borchwerf II een nieuw E-commerce distributiecentrum voor Delin Capital Asset Management (DCAM) ten behoeve van huurder Lidl gebouwd. Een DC waarbij veel aandacht is besteed aan de uitstraling en dat is voorzien van een eigen parkeergarage, vertelt Henrik Bloks van Unibouw. Unibouw kwam via bouwgrondvinden.nl in contact met DCAM. Beide partijen zochten samen een kavel dat aan de diverse criteria voldeed en gingen vervolgens aan de slag met de ontwikkeling en realisatie van het plan.

DC Lidl

Het E-commerce-DC voor Lidl is onderverdeeld

Tekst: Jac Buchholz
Beeld: Unibouw
Projectinfo

Forse vakwerkspanten voor distributiecentrum Lidl
Het distributiecentrumgebouw van Lidl in Roosendaal is gereed. Het complex op Borchwerf II omvat een hal van 56.000 m², een losstaand kantorenpand en een parkeergarage. 

Voor het engineeren van de constructie is Bouw-adviesbureau van der Zanden B.V. uit Helmond ingeschakeld. Directeur-eigenaar Cor Terheijden: “We hebben de hele constructie van de bovenbouw en parkeergarage, evenals een loopbrug geëngineerd. In samenwerking met Van Berlo is de fundering gestalte gegeven. Tevens hebben we het constructietraject als hoofdconstructeur begeleid.”

Palenfundering
Hier is een palenfundering toegepast met prefab betonnen palen, hybride-betonbalken en poeren. De constructie van de drielaags gebouwen bestaat uit staalbouw met een stalen dak. De hal bevat vakwerkspanten met grote overspanningen van bijna 23 meter. 

Zonder tussenkolommen
Terheijden: “De uitdaging lag in de mezzaninevloeren op eerste verdieping met grote overspanningen. Om die zonder tussenkolommen te kunnen maken met dezelfde tussenafstanden als de dakconstructie, zijn forse vakwerken nodig.“ De verdiepingen hebben verder kanaalplaatvloeren met druklagen en de bedrijfsvloer is van in het werk gestort beton. De brandscheidingen worden gevormd door wanden van gasbeton, de buitengevels door sandwichpanelen. “De grootte heeft ook impact op de stabiliteit van het gebouw. Daarom bevat de constructie eveneens windverbanden in tussenassen, dak en gevels”, besluit Terheijden. 


Maatwerkoplossingen voor gevel- en dakafwerking Lidl Borchwerf
Met zijn enorme volume en vijftigtal laaddocks is Lidl Borchwerf ook voor montagepartij Hardeman van Harten een maatwerkproject geworden. “Wij hebben zowel de gevel als de dakbeplating geleverd en gemonteerd, inclusief de prefab betonnen plinten en borstweringen, alsmede de binnenwanden en plafonds”, vertelt projectleider Martijn Jansen.

In opdracht van Unibouw is op het bedrijventerrein bij Roosendaal maandenlang gewerkt aan de gevel- en dakafwerking van het distributiecentrum. Jansen: “Het zijn echte montagetreintjes geweest: als een deel van het dak erop ligt, begint de installateur al aan het leidingenwerk. Wij hebben circa 54.000 m² stalen dakbeplating geleverd en gemonteerd. Het grootste deel van de gevel bestaat uit sandwichpanelen, her en der voorzien van een lichtstrook van transparant polycarbonaat, dat net als de panelen met een ‘veer in groef’ is aangebracht. De hoofdkleuren zijn RAL 5000 (paarsblauw; red.), horizontaal gemonteerd als architectonisch accent, en RAL 9010 (zuiver wit; red.), verticaal gemonteerd. Het gaat in totaal om 13.000 m² gevelpanelen. De parkeergarage is hierbij inbegrepen. Ook hebben wij de binnenwanden en plafonds meegenomen. In totaal zijn wij het afgelopen jaar zo’n half jaar actief geweest op de locatie.”

Lees meer over: DC Lidl , Roosendaal , Utiliteitsbouw

Stedenbouw partners

Mark DubbinkDC VSH